"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Nisan 08, 2011

4) Git iyi bir uyku cek.


Klasik ekmek tarifime yeni bir madde eklemeye karar verdim. Malzemeyi yogurma ile hamuru pisirme arasina girmek üzere. Tam olarak söyle bir sey:

4) Git iyi bir uyku cek.

 Normalde hamuru yas maya ile yogurduktan sonra bir saat bekleyip öyle pisiririm. Gectigimiz günlerde iki kez aksam mayaladigim hamuru sincabin uyumadan önce  uzun uzun kitap oku(t)ma aski yüzünden unuttum ve ancak 12 saat kadar sonra sabah pisirebildim. Her iki seferinde de ekmegin daha lezzetli, kabugunun ve ic dokusunun da daha iyi oldugunu  farkettim. Şu ekmegi her zaman aksamdan mayalayip sabaha mi pisirsem diye ciddi olarak düsünmekteyim. Ve ayni zamanda düsünmekteyim; önce ekmeklerin bozulma sebebi biraz da bu muydu? Endüstriyel üretim aksamdan mayalayip sabaha pisirmekten hoslanmaz. Her saat basi firina giren ekmek seri üretim icin tercih sebebidir. Oysa yavaslamak, ah yavaslamak, sen nelere kadirsin!

Fotograf gecen yazdan. Kalite kontrol mühendisi sincap is basinda...

8 yorum:

  1. Basit bir yaşam...

    Şu anlarda en çok ihtiyaç duyulan şey... Elektrik icad edildiğinden beri, artık kendimize ayırdığımız zaman yok oldu ve biz hiç gece olmamalıymış gibi hızla yaşamaya çalışıyoruz, sanki özenilmesi gereken buymuş gibi!...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Evren,

    Benim de gozlemim, mayalı hamurları akşamdan yoğurup, sabah pişirmenin daha iyi sonuç verdiği. Sonraları bunu tercih eder oldum. Hatta akşamdan buzdolabına koyuyorum, sabaha kadar yavaş yavaş mayalanıyor.Sabah bir kez daha yoğurup, oda ısısına gelmesini ve kabarmasını bekleyip pişiriyorum. Bu akşam da öyle yapacağım. Yarın öğlene bir çörek yetiştirmem gerekiyor çünkü.

    Senin için de ne güzel bir tecrübe olmuş.

    Sevgiler.

    Not: Sayfanın tepesindeki özlü söz yine çok hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  3. 18 hatta 24 saat bekleyip, hic yogurmamak da mumkun. muhtesem oluyor. ekmek yapmayi ben bu tarifle ogrendim: http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html

    YanıtlaSil
  4. Munevver haniiiiiim, iki bulusmadir mahrum kaldim sizin lezzetlerinizden! Ben de istiyorum o coreklerden :)

    Evren, yogurulmadan yapilan hamurun sirri da buydu galiba. Maya iyice ozleniyor, guzellesiyor... Ozellikle eksi maya icin oneriliyor.

    YanıtlaSil
  5. Ekmek de yavaş olmayı seviyor. Ben uzun süre hatta iki kere mayalandırarak yapıyorum ekmeği... Akşamdan ilk mayalanması için bırakıyorum. Sabah erkenden saati kurup, mayalanmış hamuru 5 dakikada alt üst edip, gazını alıp, kabaca şekillendiriyorum. 2 saat kadar da o şekilde mayalanmaya bırakıyorum. Sonrasında pişiriyorum.

    YanıtlaSil
  6. Dilek, ondan kolay ne var. Yaparm senin için de. Deniz otobüsüyle çok rahat gelebilirsin bize. Malum, biz araba kullanmayanlar için çok iyi bir seçenek. Bekleriz.

    Evren ve Sincap, Türkiye'ye gelince sizi de.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Su yolumuzu bir düsüremedik Istabul'a...

    YanıtlaSil