Sincaba atistirmalik önerileri sordugum yaziya yazdigi yorumda, Isil'in linkini verdigi Müsliriegel / Baked Oatmeal Snack Bar (yulafli, kuru meyveli ev yapimi gofretimsi bir sey, enerji dolu, saglikli bir atistirmalik) tarifini denedim. Cok sevdik, cok lezzetliydi, cok basariliydi. Icinde yulaf, kuru meyveler ve süt olmasi sabah kahvaltilari icin pratik ama cok besleyici bir alternatif yapiyor müsliriegeli. Daha önce benzerlerini denemistim ama kivam, vb. acisindan hicbiri bu kadar basarili olmamisti ve hicbirinin bu kadar basit, kolay bulunur malzemeleri yoktu. Aslinda isin sirrinin biraz da yumurtada oldugunu biliyordum. Sonunda inadim kirildi, bu tarifte söylendigi üzere yumurta da ekledim ve dilimlerin dagilip parcalanmasinin da önüne gectim.
Tarifi tekrar vermeye gerek yok sanirim. Sadece bazi ölcüleri bizim bildiklerimize cevirdim, onlari yazayim. 1 cup yaklasik 236 ml, yani bir su bardagindan biraz fazla. Firin isisinda belirtilen 350F°, 176C°'ye denk geliyor. Bir de 9*9 inch'lik kare seklinde bir firin tepsisinden bahsediliyor. Benim elimdeyse bu tür isler icin sadece capini ayarlayabilecegim bir kelepceden ibaret bir kek kalibi var. Kücük boy keklerden, firinda mücvere, käsekuchen'dan (peynir pastasi/cheese cake) dev boyutlu pizzalara kadar her seyde onu kullaniyorum. Az yer kaplayan tek bir aletle bu kadar cok is yapabiliyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Yaptigim en dogru alisverislerden biriydi. Her neyse, inch'den cm.ye ve kareden daireye yaptigim cevirmeler sonucu 26 cm. capinda daire seklinde bir kalibin da ayni miktar icin uygun oldugunu hesapladim ve kelepcenin capini da öyle ayarladim.
Müsliriegel pistikten sonra dikkatle kaliptan cikarip ters cevirdim ve bir gece acikta beklettim. Cünkü üstü gayet iyi görünürken alti biraz islak gibiydi. Sabaha bu sorun da cözülmüstü. Bir dahaki sefere pisirmeden önce kuru malzemenin sütü daha iyi cekebilmesi icin biraz daha uzun bekletecegim.
Müslieriegel sadece sincabin degil, babasinin da beslenme cantasina yerlesti ve tam puan aldi. Almanya'da yaygin sekilde isyerlerinde ögle yemegi verilmiyor. Herkes kendi basinin caresine bakmak durumunda. Disarida yemek hem ekonomik degil, hem de özellikle kücük, ayak üstü yemek sunan lokantalarda Monosodyum glutamat vb. lezzet ve aroma arttiricilar cok yaygin kullaniliyor. MSG tabii ki tek tehlike degil. Disarida yemek yiyen asla ne yediginden emin olamaz. Bu, dünyanin her yerinde gecerli bir kural. Bu yüzden mümkün oldugunca yemegini evden götürmek en mantiklisi. Elbette hem doyurucu, hem de pratik bir seyler hazirlamak her zaman kolay olmuyor. Sincabin anaokulu atistirmaliklarinin beni esimin ögle yemegi kadar zorlamadigini itiraf etmeliyim. Müsliriegel onun kusluk vakti atistirmasi olarak da cok iyi bir alternatif oldu.
Esimin ögle yemekleri icin genellikle vejetaryen, lezzetli, az yagli, yemesi kolay, isitmak da gerekmeyen bir seyler hazirlamaya calisiyorum. Sibel'in (Sibel'in Kahvesi) cok zaman önce yayinladigi ve Esra'nin (Anne ve Bebisi) bir kac ay önce bir yazisiyla bana tekrar hatirlattigi Karmaca bu kriterlerin hepsine uyuyor. Önemli kurtaricilarimizdan biri. Ayrica vejetaryen köfteler de kurtariyor ögünü. O konudaki becerimi ve yaraticiligimi gelistirmeye calisiyorum. Gecenlerde dolmaya hazirladigim bol naneli, soganli ve bulgurlu icin bir kismi artinca, üzerine bir yumurta kirip biraz da un ekledim ve kendi vejeteryan köftemi ürettim :) Onu isyerine gönderemeden bir Pazar günü pikniginde yiyip bitirdik. Cok sevdik :)
Ögle yemeginde, disarida yenebilecek, saglikli, doyurucu, pratik, az yagli, az karbonatli, az sekerli baska yiyecek önerileriniz var mi? Biliyorum bu kez kriterlerimiz sincabin atistirmaliklarindan da zor ama önerilerinizi merakla bekliyorum.
'Nature wins' for 2024
2 gün önce
Ben de ogle yemeklerini evden getiriyorum, beslenme cantamla cikiyorum evden. Ama ben genelde aksam yemeginden kalan artiklari aliyorum yanima. Mesela bugun kisirimsi bir bulgur pilavi ve zeytinyagli nohut yedim.
YanıtlaSilBorekler, tortilla hamuruna yapilmis durumler, gene aksamdan kalan sebzeli tartlar, mercimek koftesi, mucver, soguk yenebilen corbalar, zeytinyagli sebze yemekleri, arada bir konserve ton balikli salata, bazan bildigin peynir zeytin domates uclusu, kuru kofte salata harika oluyor. Burada sarimsak kokmak sorun olmadigi icin saksuka, hatta sarimsakli yogurtlu sebze bile yiyorum ben ofiste ama Almanya'da zor olabilir :)
Eger mercimekli kofte seviyorsaniz ben de sebzeli kofte uydurmustum. Evde ne sebze varsa tencereye koyuyorsun. Mesela karnibahar, kereviz, pirasa, havuc, kuru sogan icine biraz kirmizi mercimek, biraz da salca koyup pisiriyorsun. Sulu durumda ama corba kadar da sulu degil. Sonra blenderdan gecirip icine ince bulgur koyup bekletiyorsun. Ayni maydanoz, taze sogan da ilave edip mercimek kofte gibi yogurup, kofteler yapiyorsun. Super lezzetli oluyor ve sebze yemeyen butun evlere oneriyorum. Bizim kiz kereviz yemez, bu sayede anlamiyor bile :)
YanıtlaSilAfiyet olsun
ben de bu konuda cok zorlaniyorum aslinda. ne iyi ettin de yazdin! iki gundr gelip gidip yokluyorum, fazla yorum birakan yok.
YanıtlaSilUma'nin fikri hosuma gitti, deneyecegim.
Ben de kisir turu ya da makarna salatasi turu seyler hazirliyorum.Bazen vej kofteli, humuslu ve otlu durumler yapiyorum, ya vej salamli,seitan veya tofulu, peynirli sandvicler.
Dun mesela baget ekmege pesto sos surup icine kabak kizartmasi ve ot koydum. Chutney die bir sos satiliyor burada, recelimsi bir sey. Ekmege onlardan surup icine degisik malzemeler koyarak sandvic yapiyorum.
Bazen tikaniyorum,ayni seyleri yapip duruyorum,biraz sikici oluyor aslinda.
Bir de quinoali su salatalar var,son donemde kesfettigim:
http://smilinglikesunshine1.blogspot.com/2011/01/ottolenghis-red-rice-and-quinoa-salad.html
http://smilinglikesunshine1.blogspot.com/2011/01/my-twist-on-bittmans-sweet-potato-and.html
Simdilik aklima gelenler bunlar
Öneriler icin teşekkürler. Dönünce hemen deneyecegim bir kaçını :)
YanıtlaSilDisarda yenebilir mi tam bilmiyorum ama Antalya'li bir arkadasimin mercimek dondurmasi tarifini (tatli degil ama neden dondurma, o da bilemedi sorunca!:) vereyim.
YanıtlaSilKirmizi mercimek, biraz pirinc ile haslanir. Suyu tamamen cekecek, mercimekler eriyip gitmeyecek. Kusura bakma tam olcu veremiyorum. Yayvan bir kaba serilecek. Ote yandan, zeytinyaginda (olcuyu cok az tutma, mercimek yagi seviyor!:) bol sogan kavrulacak, en son biraz salca, ve baharat eklenecek. Baharat da sana kalmis, ben nane, pul biber, biraz kekik, biraz sumak ama mutlaka bol kimyon koyuyorum. Bu yagi da mercimegin ustune yayiyorum. Catalla biraz da delikler aciyorum ki altlara insin. Servisini bicakla keserek dilimler halinde yapiyorsun.
Biz severek yiyoruz, umarim begenirsiniz. Afiyet olsun.
Pınar, mercimek köftesine benziyor bu, ki onu çok severiz. Deneyeceğim, sağol :)
YanıtlaSil