"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Temmuz 01, 2011

Biraz rahatladim mi, ne?

Havalarin isinmasiyla birlikte ayni dert yeniden basladi.
Sincaba günes kremi sürmeli mi?
Evet, plajda degiliz. Ama anaokulunun bahcesinde uzun uzun oynadiklari oluyor.
Kimyasal koruyuculara güvenmiyorum.
Onun yerine mini partiküllerle koruma saglayan ürünler öneriliyor. Icgüdüsel olarak onlara da güvenmiyorum.

Yaz basinda gidip bir eczaciyla görüstüm. Bizim kara kafa sincabi görünce "oglunuzun cilt rengi itibariyle bu iklimde yüksek faktörleri kullanmasina hic gerek yok" dedi.
Ben zaten cocuklugumda sokakta oynamaya günes kremiyle gönderildigimi hic animsamiyorum.

Ne yapiyorum?
Maltalilar'i örnek almaya calisiyorum. 2-3 bin yildan fazla zamandir günesle mücadeledeler. Herkesten iyi onlar bilirler. Onlar cocuklarini günesin dik geldigi saatlerde (yaklasik 11-17 arasi) disari cikarmiyordu. Nokta. Herhangi bir sebeple bu saatlerde disarida olmamiz gerektiginde etrafta gördügüm cocuklar, sadece kreme bulanmis turist cocuklariydi. Her zamankinden daha sicak ve günesli bir Mayis sabahi sincap arabasinda basini bir tarafa yatirmis uyurken, yasli adamin biri beni durdurup acikta kalan boynunu örtmemi önermisti. Bana kalirsa arabanin üstünden hafifce sarkittigim müslin bez orayi zaten gölgelemekteydi ama yine de günesin uzmanlari "örtün" buyurunca itiraz etmem ben.  

Simdilerde mümkün oldugunca ince ama uzun beyaz pantolon ve kisa kollu (kolsuz degil) tisört giydirmeye calisiyorum. Sort baska acilardan da sorunlu. Iki gün önce aksamüstü gezmeye sortuyla cikti. Simdi bir böcek isirigi sebebiyle davul gibi sisen bacagini tedaviye calisiyoruz. Zihnimi mesgul edip duran "Kene miydi, degil miydi?" sorusunu saymiyorum bile...

Yine de "sincap icin günes kremi kullanmali miyim?" sorusuyla huzursuzlanmaya devam ediyorum.
Siddetle birilerinin bana  "kullanma o kremleri, gerek yok, zarari cok" demesini bekliyorum.

Bu sabah nihayet dedi birisi:
Çocuğunuza güneş kremi sürmeyin!


Biraz rahatladim mi, ne?
 

15 yorum:

  1. Evren korkma kene degildir. Kene deneyimim Bulut'dan dolayi oyle yuksek ki :) Oyle isirip kacma sansi yok bu kenenin, resmen kafasini gomuyor bolgeye. Ozel cimbizi ile bile cikarmasi cok kolay degil. O yuzden kene isirigi olsaydi kenesi de ustunde olurdu. tedirgin olma lutfen.

    Ben kendi cocuklugumda da gunesten korunmanin yolu hassas saatlerde ic mekanda olma zorunluluguydu. Ha olay da cildimiz degil, basimiza gunesin gecme olasiligi idi :) Hatirlamiyorum deniz kenari disinda koruyuculandigimi.

    Ama kuzeyin sicak gunesi Akdeniz'in sicak gunesinden cok daha etkileyici bu kesin. Inanilmaz fark goruyorum ben, ne dersin? Mutlaka vardir dogal alternatifler illaha surecegim bir seyler diyorsak, eminim. Sen arastirir bulursun eminim bu alternatifleri yakinda. Bir de golge de olmak falan yetmiyor, yansimalarla direk olmasa da isinlaniyoruz... Oyle cok guneste kalmadigim halde benim ciller yine basladi birer ikiser artmaya!

    YanıtlaSil
  2. www.ewg.com
    www.mercola.com
    bol bol okuma yapabilirsin :)
    ben ne mi yapiyorum, Badger marka organik bir sunscreen aldim. Icerigi zinc. ewg'de baktim 1 hazardous level'da. En dusuk yani. Suruyor muyum. Hayir diyebilirim. Golgede oynatiyorum, sapka takiyorum, uzun kol ve paca giydirmeye calisiyorum. Gunese ciktiginda da ne guzel D vitamini aliyor, gunesten faydalaniyor diye dusunup seviniyorum :)) O gunes kremlerini korunalim diye kullanirken, gunessiz kalmamaya dikkat etmek lazim, gunes cok lazim. Vucudumuzun her yeri de gormeli. Hazir konu gunesten acilmisken soyleyeyim, en cok D vitaminini vucuda alan yerimiz goz kapaklarimiz. Gunes gozlukleri UV korumali oldugunda, gunese ne kadar cikarsak cikalim, gozluklerden suzulup gelince yeterince D vitamini alamiyoruz.

    YanıtlaSil
  3. bunu da ekleyeyim
    http://www.ewg.org/skindeep/
    bu adresten elinizdeki herseyi kontrol edebilirsiniz. Sadece ismini girip bakin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Badger gunes kremini nerden aldiniz

      Sil
    2. Ben Torontoda yasiyorum. Whole Foods, Nature Source, Organic Garage buralardan bulunabilir.
      Veya amazondan siparis yapabilirsiniz turkiyedeyseniz. Turkiyede nasil temin edilir bilemiyorum

      Sil
  4. Ben de sevmiyorum güneş kremlerini. Gisela'cığım ceviz kabuğunu zeytinyağında bekletip güneş kremi yapar, ben de onu kullanırdım. Güneşte az kalmaya çalışıyorum yine de.

    YanıtlaSil
  5. http://trukid.wordpress.com/2011/06/07/how-to-keep-our-reefs-safe-reef-safe-sunscreen-trukid/

    Ben trukid marka aldim. Henuz kullanmaya baslamadim ama digerlerine gore biraz daha icim rahat kullanacagim, yoksa hizla artan gunes lekelenmelerim oluyor

    YanıtlaSil
  6. Aycobani sesini duymak ne guzel ;-)

    Evren ben de Badger aldim almasina da kullanmaya korkar oldum. Aldim, duruyor. Beyaz t-shirtumuz de var uzun kollu. Ama denize gidince ne yapacagiz bilmem. Esas endisem o noktada. Biz istakozgiller ailesi oldugumuzdan guneste cok feci haslaniyoruz, daha bocugu haslamadik ama biraz uzun kalsak hepbirlikte perisan olacagimiz kesin kendi tecrubelerimden :( Ne yapacagiz diye kacip duruyoruz gunesten ama o da iyi degil. Oyle arpacik kumrusu hallerindeyim bu aralar...

    YanıtlaSil
  7. Ayca,
    Sagol rahatlatma icin. Dün tekrar kendi doktoruna götürdüm; o da ayni seyi söyledi. Sadece "önümüzdeki 1-2 hafta boyunca her aksam vücudunun tamamina bir bakin, herhangi bir yerde kirmizi ve el büyüklügünde kizaran bir bölge var mi diye" dedi. Borelliosis böyle belli ediyormus kendini. Not edeyim, birilerinin isine yarar belki :)
    Kuzeyin günesinin daha etkileyici oldugunu pek farketmedim. Bu yil oldukca sicak tabii. 25-35 arasi dereceler bile insani sanki yere yapistiriyor.

    Uma,
    D vitamininin en cok göz kapaklarindan alindigini bilmiyordum! Doganin günes gözlügünden intikami ! ;) Bu arada www.ewg.com'dan baska bir site cikiyor, asli senin ikinci yorumda yazdigin gibi www.egw.org ; baska deneyenler olur diye not düseyim. EWG'nin sitesindeki ürünler maalesef burada yok, buradakiler de EWG listesinde yok. Yalniz Alman ürünlerini buranin Öko-Test sitesinden taradim. Sehr gut (Pekiyi) alan tek bir ürün bile yok. En iyisi "gut" (iyi) almis. Günes koruyucusunda tamamen zararsiz ürün yok anlasilan.

    Tijen,
    Sanirim en dogru yaklasim bu. Mümkün oldugunca dogal ürün kullanmak ve günesle mesafeli bir dostluk icin de olmak :) Sana ve hep bahsettigin Gisela'ya cirak yazilmak istiyorum :) Neyse ki, yeni programin sayesinde biraz yaklasabilecegim bu hayale :) Biz uzaktakilerin internetten de seyredebilecek olmasi ne harika!

    avbi'cigim :)
    ewg notu güzelmis, güle güle kullan...

    Dilek,
    icten ice "acaba günese dayanikliligimizi dahili olarak arttiran gidalar var midir?" diye düsünüyorum :) Yani yedikce koruma kalkanlarimizi güclendiren... Doganin bu ise mutlaka bir cözümü vardir.

    YanıtlaSil
  8. Evren'cim .com degilmis adres
    www.ewg.org
    ozur.
    O sitede sadece gunes kremi degil binlerce baska sey de var yine de tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  9. http://www.amazingoliveoil.com/olive-oil-sun-protection.html

    (Bu arada, it's not me:))

    YanıtlaSil
  10. e, bu da güzel :) benim gmail'e bakarsan bütün anonimler sensin :D

    YanıtlaSil
  11. Butun kis havuc yiyince yazin da kolay bronzlastigimizi biliyorum. Bu kesin bilgi. Ama koruyuculugu konusunda bilgim yok. Olur mu, olur... Ama olsaydi Yeni Zelanda'lilar konuya cozum bulurlardi diye dusunuyorum. Biliyorsun en kotusu onlarin tepesinde. Normal sartlarda gunese cikani birak, tatile gidenlerde bile cilt kanseri riski artiyor. Su yazima bakarsan oradaki tablolarda veriler var. http://berceste.blogspot.com/2007/03/cambridge-bilim-festivali-ve-kanser.html

    YanıtlaSil
  12. Evren,
    Çok teşekkür ederim. TV'yle çok aran yoktur diye düşünüyorum ama artık benim için katlanacaksın bir yarım saat. Umarım beğenirsin.

    YanıtlaSil
  13. Evrencigim ben de senin gibi mumkun oldugunca uzun pantolon, kisa ama kollu tisort ve sapka ile durumu halletmeye calisiyorum. Bu taktik gecen sene kizim 2 yasindayken iyiydi de bu yaz ille kendi sectigi askili bluzlar etekler falan giyecegim diye tutturuyor. Ben de ewg'den buldugum Badger ile idare ediyorum. Bizde asil sorun krese gitmesi ve orada cocuklari kreme bulamalari. Sabah da bazen 10-11 arasi ama bazen de 11-12 arasi disaridalar. Aksamustu de 3ten sonra disaridalar. Yani o dedigin saatleri iceride gecirmek gibi bir kaygilari yok. Her aksam cocugu yikamam gerekiyor krem bulamacindan kurtarmak icin. Yani dertliyim ben de, cozumum yok simdilik. Yine de D vit. almistir herhalde diyorum, cunku daha yaz basinda olmamiza ragmen kollar bacaklar epey bronzlasti kreme ragmen.

    Bu arada Ewg'den kremin icerigine bakabilirsin, her maddeyi ayri ayri anlatiyorlar, yani senin aradigin marka orada olmasa da ustunde yazanlari teker teker arayip bakabilirsin.

    YanıtlaSil