"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Aralık 22, 2011

Anne sütü yetmezse...

Bu kez yeni bir sey deneyelim; ben susayim, sen yaz. Var misin?
Konu BBY'a Google aramalari üzerinden en cok ulasan sorulardan biri:
"Anne sütü yetmezse"
"Anne sütünü arttirmanin yollari"
"Sütüm yetmiyor"

Bunlar anahtar sözcükler.
Bunu yazan anneye yanitin ne olurdu?
Ister yorumlara yaz, ister e-postayla gönder ben bu yaziya ekleyeyim.
Ister bildigin iyi internet sitelerini not et, ister motive edici kisisel tecrübelerini.
Ister öneri getir, ister derdini...
Ister felsefe yap, ister pratik ol.
Hatta blog görseli bile senden olsun.

Haydi bakalim, basliyoruz...
-|-

  • TSI ile 12:00 itibariyle acilis nurturia üzerinden annevebebisi'den :) Hakli tespitleri icin tesekkürler
"daha dun burdaki, yeni dogum yapmis arkadas yazdi iste; 2 haftada 600 gr alan ogluna bakan doktor, sut az, 2 ogun de mama ver demis. Bu zihniyetin oldugu yerde kimsenin sutu yetmez :) Ben artik bu konularda yazmaktan, konusmaktan biktim. Cunku bosa konusuyorum.. Her seyden once cocuklara doktorlarin degil, bebek hemsirelerinin, emzirme konusunda uzman ebelerin falan bakiyor olmasi lazim. Doktor dedigin, hastanin oldugu yerde olur. Onlar sorunlari cozmeye, hastaliklari iyi etmeye odakli. Mama firmalariyla anlasmali ya da salak falan degillerse, en azindan meslefi deformasyon yasiyorlar boyle durumalarda :) Ben Tr'de olsaydim, hababam sutumu sagsaydim, bi de haftada bir doktora tasisaydim bebegi, eminim daha ilk gunden mamaya bogarlardi bizim oglani..turkiye'de, sut arttirma yollarindan konusmadan cok once aslinda anne sutunun ne demek oldugunu anlamak ve anlatmak gerekiyor. Bunu insanlar, toplum, yetkililer tam manasiyla anlamadikca, biz 20 sene sonra da hala ayni seyleri konusuyor oluruz.Bence turkiye'de, cok titiz bir anne adayi olmakla ve cocugu "kontrol" icin doktora tasimakla, rahat rahat emzirebilme arasinda ters oranti var..Sutunu arttirmak isteyenler, once cocugu doktora tasimayi kessinler :) Sonra da cevredeki herkese ve hatta iclerindeki vesveselere bile kulaklarini tikasinlar :)"

22 yorum:

  1. hıh merakla beklediğim konu . tekipteyim

    YanıtlaSil
  2. bende işe yarayanlar...(2 yıl emzirdim)
    bol su...
    bol yeşillik :)
    bol elma suyu
    habire emzirme bebiş ne zaman isterse....
    memişleri sıcak tutma
    sanırım ılık duş da etkiliydi....
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Olmayınca da olmuyor yalnız, ne yaparsan yap. Hani çektikçe gelmiyor. 24 saat uğraşan birisi olarak bunu da belirtmeden geçemeyeceğim, içimde yaradır.
    Gerçekten mama desteği diyen doktorlar var mı hâlâ ?

    YanıtlaSil
  4. Bende işe yarayanlarda şöyle;
    Bulgur (her türlüsü olur), bol su, yeşillik ve Et.(kırmızısından.)
    Birde çevreden duyduğum soğan var. soğanı çiğ tüketip peşine göğsüm şişti diyenler vardı.
    Ama sütüm gelsin diyede bol keseden tatlı çikolata meyve suyu da tüketirseniz aldığınız kilolar gitmeyeceği gibi yenilerini de eklersiniz üstünüze...

    YanıtlaSil
  5. Oğlum 27 aylık hala emziriyorum. O doğduğundan bu yana hep içgüdülerimle hareket ettim . Şimdi de nereye kadar emzireceksin diye eleştirenlere yalnızca gülümsüyorum. Buna ben ve oğlum karar vereceğiz(bu konuda senin yazdığın herşeyi okudum evren. aynı yoldayım)
    Gelelim bu zamana kadar nasıl emzirdim, hiç mi sütüm azalmadı.
    İlk başlarda her iki göğsümde tıkandı, şişti, sütten çatlayacak gibi oldu,haftalarca sağdım, yara oldu vs ama hiç bırakmadım denemeyi.
    Hepsi geçti zamanla.
    Emzirmeyi, alt değiştirmekden, onu kucaklamaktan, onu uyutmaktan , onu yıkamaktan farklı birşey olarak görmedim.
    Artsın diye farklı birşeyler yemedim. Normal yedim ama hiç aklıma süt yetmiyor, kesilecek fikrini getirmedim.
    Hiç mama vermedim oğluma.
    Her annenin sütü kendi yavrusuna yeter bunu kilosundan değil yüzündeki gülümsemeden anlayabilirsiniz.
    Süt için rahat bırakın kendinizi derim ben,çevrenize kulaklarınızı tıkayın biraz:)
    Bunlar benim kendi deneyimlerimdir her çocuk ve anne farklıdır tabi.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Once linkler, sonra vaktim olunca ayrintili yazi:
    Facebook'da emziren anneler grubu: https://www.facebook.com/groups/emzirenanneler/

    Google groups'da emziren anneler email grubu:
    http://groups.google.com/group/emziren-anneler/topics?pli=1

    YanıtlaSil
  7. Anevebebisinin soylediklerine aynen katiliyorum. Ornegin Ing'de bebegi her ay kontrole goturmezsin,istedigin zaman saglik ocagina kilosunu olcturmeye goturebilirsin.Kimse de bu ay su kadar kilo almis, bu kadar almasi gerekiyordu demez (en azindan ben rastlamadim) onemli olan bebegin kendi buyume cizgisini istikrarli bir sekilde surdurmesidir. Diger onemli sey de, sutun yetmiyor mu acaba gibi seylere (arkasinda bilimsel bir veri olmayan,konu komsunun,esin dostun cocugun mizmizlanmasinda,uyumamasindan kaynakli soyledigi seylere) kulak tikamak.Bildigim en iyi kellymom.com
    xxx

    YanıtlaSil
  8. 2005 yilinda bir gece kocamla icimizde "burda dunyaya insin" bebegimiz diye niyet edince, BIRI bunu duymus. Benden bir yumurtanin icine, kocamdan bir parca kacmis. Sonra kendi duzeninde buyumeye gelismeye baslamis. Bu buyume olurken bu beden, yatti, uyudu, muzik dinledi, agladi, kavga etti, konustu. Icerde o buyudu. icimdekini ben mi buyuttum ??? kim yapiyordu bunu? hangi anne ve babanin bu buyumede etkisi var. Biz ancak olana zarar verebiliriz ki onu da sorgularsak arkasinda yine ayni merci bulunur. Sonra cocuk dunyaya geliyor, bizi aliyor bir telas. ben cocuguma nasil bakacagim, nasil besleyecegim, sutum yetmezse? Kendi korkularimizi, yetersizliklerimizi, degersizliklerimizi damla damla emziriyoruz o kucagimizdaki Tanri parcasina, kendimize benzetiyoruz. 24 ay emzirdim, sutyenimi acarken sut fiskiriyordu disari. Ne mi yaptim? Onun annesi ben degilim SEN'sin dedim. onu besleyen ben degilim SEN'sin dedim. ben de calisti, baskasinin deneyimini bilemem :)

    YanıtlaSil
  9. Okuduğum bir annenin yazısına göre; sütün azaldığı durumlarda anne panik yapıp bebeğini besleyemediği düşüncesine kapılıyormuş, türk doktorları da sağolsunlar mamayı direkt verme taraftarı imiş. Oysa bebek ilk zamanlardakinden daha az süte ihtiyaç duyuyormuş. Yani panik yapmamak lazım. Çok metafizik bi tarafı yok, hormonlar devreye giriyor. Bi fizyolojik rahatsızlık yoksa tabi

    YanıtlaSil
  10. Fazla abartılıyor sanki bu konular, fazla dert ediliyor.
    Benim ailemin kadınlarında değil 24ay, 1-2 ay emzirebilen yok. Üstelik 40-50 yıl öncesinden sözediyorum. Öyle şimdiki gibi hazır mama, besin takviyesi, şu bu yok o yıllarda.Yani anne açısından naz,kapris, tembellik sözkonusu değil. Çok daha zor aslında emzirmemek. İşte olmayınca olmuyor.

    Eee ben de o hiç anne sütü almayanlardanım. Çok şükür 40'ın üzerinde yorgunluk, grip nedir bilmeyen sağlıklı bir insanım.
    Her konuda olduğu gibi bu konuda da fanatik olmaya başladı insanlar. Tamam tabii ki anne sütü
    yararlı ama ne emzirme süresini bu kadar uzatmaya, ne süt yoksa kendini üzüp kahretmeye, ne de Türk doktorlarını bunca kötülemeye falan hiç gerek yok bence.
    Bırakın biraz hayatı oluruna...

    YanıtlaSil
  11. Su ana dek yanit veren herkese zaman ayirdigi ve samimiyeti icin tesekkür ederim.

    Bahar, gruptaki yanitini cok dogru bulmama ragmen, oradaki özel hikayeye girmeden özüyle nasil alip buraya getirecegimi bilemedim. Bir ara sen kendi cümlelerinle, kendi cevirmenle yapsan daha iyi olacak gibi? Ne dersin?

    Adsiz,
    Yorumunuzdaki beni kizdiran tek sey adsiz olusu. Her görüs aksi ile var olur. Anne sütü konusunda da farkli olsa sasardim. Fakat karsit görüsün kacak göcek, karda yürür, izini belli etmez tarzda ifade edilen bicimine karsi özellikle tahammülsüzüm. Insan onuruna yakistiramiyorum cünkü. Keske adinizla gelseydiniz de, basimin üstünde yeriniz olsaydi.

    YanıtlaSil
  12. Türk doktorları konusundaki görüşlere katılmıyorum. Çok büyük bir oranda anne sütünü destekliyorlar ve ek gıdaya başlatmıyorlar. Sanırım arada çürük elmalar var, onlarda her meslekte var maalesef. Esas sorun bir önceki nesilden kaynaklanıyor benim fikrim. Genelde mama ile çocuklarını büyüten annelerimiz torunlarına da bol bol mama verilsin istiyor ve toplum olarak zayıf çocuğa pek tahammülümüz yok :) Bu da anne üzerinde baskı yaratıyor. Süt konusunda sorun yaşamayan ama yine de dış mihraklarla uğraşmak zorunda kalan bir anne olarak benim formülüm kaliteli yemek, gerektiğinde eş desteği ile dinlenme-uyku ve kendine güven.

    YanıtlaSil
  13. uzun uzun yazmak istedigim bir konu ancak biraz daha zamanim ferah olunca. Icinden geldigini gibi bebekler yalniz kalarak, sizi mutlu eden rahatlatan ne varsa birinin sarilmasi, bir parca cikolata ilk zorlu surec geciyor sonra neyin size iyi geldigine inaniyorsaniz, su olur, bulgur olur,rezene veya bilmem ne ondan icin bebeginize ve kendinize inanin, kulaklari dis etkilere kapayin sut fiskirarak geliyor ha bazen meme ucu kucuk oluyor bebek ememmiyor hele de uykucu bir bebekse o zaman silikon bir meme ucu veriyorlar onunla emeyir en kotusu sagip veriyorsunuz bebeginize. benim anlayamadigim hci ek besine gecilmiyor mu anne sutu aldigi surece bu ilerde cocugun yeme problemlerine yol acmiyor mu? 8 ayliga kadar kati gidalara mama degil kastettigim sebze, meyveler gecilmediginde o cocugun yeme problemleri olacagini ictenlikle dusunuyorum. Bir de emzirme konusunda karamsar tablosu olan bir ulke degiliz kanimca bu bakis biraz uzaktan gibi geliyor bana tanidigim herkes cocugunu emzirir/di.Dogurdugum hastanede sut hemsiresi, ebe, doktor seferber oldu emzirtmek icin hatta anneyi ve icinde bulundugu durumu filan hice sayarak. Birde beni bu tip tartismalarda cok kizdiran bir sey var genel olarak tartismalar bir baska anneyi otu hissettirmeyi amaclamasa bile oyle sonuclaniyor, her anneninve bebeginin durumu ayri, sartlari ayri o sartlarda ne gerekiyorsa o yapilmali, anne desteklenmeli gerisi fanatizme giriyor...

    YanıtlaSil
  14. Benim de iki oğlu var.Şimdi ikisi de kocaman adam oldular.Biri iki ay emdi, diğeri altı ay.Neden az emdikleri uzun hikaye.
    Ama size tavsiyem lütfen kendi iç sesinizi dinlemenizdir.Başkalarının süt olsun diye tavsiye ettikleri çoğu şey size kilo olarak döner.
    Sebze ağırlıklı beslenin.Mevsim meyvelerinin karışımından yaptığınız çok az şekerli komposto buzdolabınızdan eksilmesin.Yemek olarak makarna ya da pilav varsa sofrada bir kase de o kompostodan olsun.Eğer o gün için yemekte makarna ya da pilav yoksa ara öğün olarak tercih edin.
    Şayet komposto sevmiyorsanız meyveyi olduğu gibi yemeye bakın.
    ::DİP NOT::
    Komposto olayını bir hafta deneyin, sütünüz artmazsa eğer devam etmeyin.Sütü zaten sizin kendi bünyeniz yapacak.Yapıyorsa ne âlâ, yapmıyorsa da telaşa kapılmayın.Çocuklar her şekilde büyüyor.Önemli olan onların sağlıklarının yerinde olmasıdır.

    YanıtlaSil
  15. Bu kadar dogal bir surecin fanatizmle nasil bir baglantisi olabilir anlayamiyorum.
    Bir bebek dunyaya geliyor ve onun hayatta kalabilmesi icin beslemelisin oyle ya da boyle. Kolayi bulmaya calisiyoruz.
    Burada emzirme ile ilgili sorusu olan birilerine tecrubelerimizden bahsediyoruz.
    Herkes hersey hakkinda konusmali zaten bu ulkede.
    Biraz durmak, yalnizca okuyup dinlemek belki icimizdeki huzursuzluga ve ofkeye iyi gelecek.
    Yayinlayip yayinlamamayi sana birakiyorum evren.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Tekrar tesekkürler :) Bütün görüslere saygiyla kapim acik. Sütü yetmeyen anne en azindan artik bizim de kafamizin en az onunki kadar karisik oldugunun farkinda, ki bu da bir seydir :)) Bir kac not: Türkiye'de emzirme durumlarinin iyi oldugunu saniyordum ama aksi yönde haberler geliyor. Saglik sisteminin emzirmek isteyen anneyi destekledigini saniyordum ama anne gruplarinda tatsiz tecrübeler aktariliyor. Sayilari az degil ama dilerim genel nüfusa oranlandiginda münferittir. Emzir(il)menin anne ve bebek icin bir hak oldugunu düsünüyorum. Hakkini kullanmak isteyen annelerin de sonuna kadar desteklenmesi gerektigini... Anne sütü konusu benim acimdan her zaman güncel konu olacak, cünkü her zaman bir yerlerde bir taraftan 10 günlük bebegini kucaginda tutarken , diger yandan internette kararsiz, saskin, üzgün ve gergin konu üzerinde arastiran bir anne olacagini biliyorum.

    YanıtlaSil
  17. Sutum yetmiyor: Burada iki ana sorun var ve cevaplari farkli. Birincisi: Sut gercekten yetmiyor mu yoksa anne etrafin baskisiyla mi oyle hissediyor? O durumda sakinlesip annenin kendine guvenmesi, bol bol emzirmesi gerekiyor. Ikincisi: Sut gercekten de azsa bebek ac kaliyorsa da belki inat etmeyip mama takviyesi yapilmali, bu durum gecici olabilir mi ve anne sutu nasil artirilabilir.
    Insanlar ilk sordugunda hangi sorunun cevabini aradiklari belli olmuyor. Bazen sutu gercekten cesitli sebeplerden yetmeyen bir anneye "Emzir, emzirdikce gelir, ben bilmemkac yil emzirdim" demek anneyi daha cok strese sokmaktan baska bir ise yaramiyor.

    Birinci duruma cok sik rastladigim bir ornek: Anne ilk aylari atlatmis guzel guzel emziriyorken, 4 ya da 5 ayda bebek tartildiginda, gecen aydan daha az almis, mamaya basla, ek gidaya basla gibi doktor onerileri anneyi strese sokmaya yetiyor. Burada bebek gercekten ac mi degil mi sorusu var. Bebek mutluysa, boyu uzuyorsa, gunde 5-6 kere cis yapiyorsa (annesutu alan bebekler kaka her gun de yapabilir birkac gunde bir de, onemli degil) demek ki ac degil. Dunya Saglik Orgutunun anne sutu emen bebekler icin agirlik grafigi var. Burada bebegin hangi cizgiye dustugu onemli degil, onemli olan bebegin asagi yukari ayni cizgide devam etmesi. Bu grafiklerden de anliyoruz ki, aslinda bebeklerin dogduklari andan itibaren her ay biraz daha AZ kilo almalari gerekiyor. En fazla kilo ilk aylarda aliniyor, daha sonraki aylarda gittikce AZALMASI lazim, yoksa dev olur bebekler ve cocuklar. O yuzden ayda 400 g ya da 500 g almasi lazim gibi laflar kulliyen yalan, kimse kusura bakmasin. bahsettigim grafikler: http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/index.html
    Yine bu grafikte bir kiz bebege baktigimizda, normalin 4-5 ayda 300 g civari olabildigini gorebiliyoruz. Benim tavsiyem, anneler bu grafikte kilolari her ay ya da iki ayda bir kendileri isaretlesinler, eger ayni cizgide devam ediyorsa (hangi cizgi onemli degil) o zaman bebek kendi icinde tutarli buyuyordur.

    Eger ilk birkac aydan sonra diyelim ki gerekenden 100-200 g az aldi, dunyanin sonu degil, bebegin aldigi sutu ve annenin urettigi sutu artirmak icin bebek daha cok emzirilmeli, mama yerine. Bebek istedikce emzir, sut bitse bile emzir, arada emzik verme, her emmek istediginde emzir, firsat bulunca saatbasi ya da daha bile sik emzir bir kac gun, zaten annenin sutu de boyle bir tempoda birkac gun icinde artar. Cunku beyine daha cok sut yap mesaji gider. Mama verirsen dedigin gibi daha az emer, boylece beyine daha az sut yap mesaji gider ve anne sutu azalir. Ek gida da anne sutunden daha besleyici degil. Inek sutunden/yogurdundan daha yagli olan anne sutu mu, sebze puresi ve pirinc mi daha cok kilo aldirir?

    Bu arada zamaninda bu konulari cok takmis bir anne olarak soyluyorum, bebek bir cis yaptiginda kilosu en az 100 g oynuyor (yenidoganda yaklasik 60 g). O yuzden ayda 100 g eksik almasinin sorun diye gosterilmesi cok sacma, bebek o sirada tam cis yapmis olsa 100 g eksik cikacak. Tam tartilmadan once meme emse 100-150 g fazla cikacak, yani kilo cok kolay oynayan birsey.

    YanıtlaSil
  18. Simdi geriye donup yeni dogan bebek konusuna gelelim. Yeni dogan bir bebek dogumdan sonraki gunlerde kilo kaybeder bu NORMAL. Ilk iki gun kilo verdi diye mama dayanmaz. Ilk birkac gun kilosunun yaklasik %10’unu kaybeder. Daha fazla kaybederse mama verilebilir. Bu donemde surekli emzirilmelidir, ilk gun bir cay kasigi kadar emecektir kolostrum. Bu donem aslinda cok kritik. Annenin ve bebegin emzirmeyi emmeyi ogrendigi donem. Bu gunlerde herhangi bir hemsirenin yanlis yonlendirmesi, aciyan meme falan cok caydirici oluyor. O yuzden bulabiliyorsaniz iyi bir emzirme danismanindan yardim alin. Bebegin memeyi dogru kavramasi, meme ucunu acitmamasi, her emzirmede yuttugundan emin olmak, bunlar ogreniliyor ve kolay degil. Eger annenin sutu geldikten sonra bebek yavastan kilo almaya baslamazsa yine emzirme danismani yardimi cok faydali olur. Bebegin iki hafta sonra dogum kilosuna erismesi beklenir, yani ilk iki hafta kilo verip verdigi kilolari geri alacak, fazlasina gerek yok.

    Eger o noktada sorun varsa tabii ki mama takviyesi yapilabilir. Mama verilirken annenin sutunun pompayla, mumkunse cift elektrikli hastane pompasiyla sagilmasi beyne sut yap mesaji yollar. Sut artirmanin en onemli yolu bu, ya bol bol surekli emzireceksiniz, ve/veya surekli pompalayacaksiniz. Onun disinda bol su, rezene vs yariyormus, adacayi azaltirmis. Penelope Leach adli cok sevdigim bir bebek-cocuk bakim kitabi yazari der ki, ne zaman sut azalir gibi olursa, 1-2 gunluk bir emzirme tatili ilan edin, bebekle yataga girin cikmayin. Anne bebekle yataga girecek, butun gun cikmayacak dinlenecek, emzirmekten baska birsey yapmayacak, ten temasi ile uyuyup uyanip surekli emecekler. Kac kere emdi, kac saat uyudu, hic saymadan.

    Bir de mama veya illa su menuyu yiyecek diyen doktora karsi tepki meselesi var. Hatamiz su, doktordan herseyi beklemek. Doktor da insan. Ne bilsin herseyi. Onun gorevi hastaliklari tedavi etmek. Hastaligi teshis etmek. Okulda ne zaman mama verilir hicbir doktor ogrenmiyor, ne de emzirmenin puf noktalari ogretiliyor, sadece kalip olarak anne sutu iyidir. Ama 100 gram az aldi-cok aldi, bu ay hangi ek gida yesin, bunlar bence doktor isi degil. Doktora da bu sorular sorulup cevap beklendiginde onlar da her insan gibi kendi fikirlerini soyluyorlar. Dr. Sears kitabinda bundan bahsediyordu. Kariyerinin ilk yillarinda nasil annelerin sorularina maruz kaldigi, bebek aglatilmali mi vs gibi, bunlarin doktorlukla ilgisi olmadigi, zamanla kendisi ilgi duydugu icin arastirip sonuclara vardigini. Bu beslenme konusu da ayni sekilde.

    Son olarak, bu konuda yazilir da yazilir. Iyisi mi siz “Emzirme Sanati” kitabini alin. Turkiyede yeni cikti. Bu kitapta her turlu sorun ve cozumu ayrintisiyla ele aliniyor.

    YanıtlaSil
  19. Bahar'cigim , tesekkürler :) Bebekle sana zahmet oldugunu biliyorum ama okuyan annelerin anlayacagi netlikle özetlemissin. Bebek dogumdan sonra kilo verdi diye hemen mama baslatiliyor mu sahi? Benim bildigim de %10 kilo kaybi normaldir. Benim oglum da vermisti. Hemen her bebek verir. Emzirme Sanati'nin Türkce'ye cevrildigini bilmiyordum. Harika haber. Bu LLL'nin meshur kitabi degil mi? Her hamileye armagan etmeli :)

    YanıtlaSil
  20. Evren ben biraz duyuyorum dogumdan 1-2 gun sonra kilo verdi diye hastanede mama verilen bebekler. Sarilik korkusuyla da veriliyor sanirim, ama bence ilk 1-2 gun cok erken mama icin, kolostrum illa ki gelir, ve azi yeterli.
    Ve evet La Leche League'in kitabi Emzirme Sanati yeni cevrildi Turkce'ye. http://www.lllturkiye.org/

    YanıtlaSil
  21. Bu konuda fanatizm olduğuna inanıyorum. Belki geçmişde mama vermek modernlik adına insanlara dayatılıyordu ve kendi içinde emziren anneler "küçümseniyordu" şimdi ise "sütüm yetmiyor" diyen veya bir şekilde emzirmeyen annelere karşı bu tavrı görüyorum:((
    Her iki durumda beni rahatsız ediyor. Evet, anne sütü bebek için en gerekli ve yararlı şey. Ve dünyanın neresi olursa olsun bebek için doğrudan en yararlı ve en kolay besin maddesi. Ve son öğrendiğime göre her annenin sütü bebeğinin ihtiyacına göre farklılaşabilirmiş. Ne güzel bir şey bu süt:)

    Herkesin yaşadıkları kendisine özel ve bu durumda kimse kimseyi yargılama hakkına sahip değil. Bu konuda bile kendi tercihi ile emzirmeyen kadınlar için üzülürüm ama yargılamayı kendime hak görmem!
    İki çocuğum var. İlk oğlumda tecrübesizliğin de etkisiyle yeterli emziremedim:(( Bebeğin memeyi tutuşunda sorun yaşadım, başta annem olmak üzere çevredeki herkes sütümün yetmediğinden dem vurdu ve beni korkunç hissettirdi. Normal doğumun komplikasyonları yüzünden(dikişlerimin iltahaplanması vb)(bu arada normal doğum fanatikleri de var malesef:((()fiziksel rahatsızlıklarımında etkisiyle doğru düzgün emziremedim ve yaklaşık üç ayın sonunda sütüm bitti:(( Ama suçluluk duygusu uzun zaman bitmedi! İkinci hamileliğimde sütüm olsun diye çok dua ettim ama eksik dua etmişim:(( bu sefer bebeğim yaklaşık on günün sonunda beni emmeyi reddetti.:(( Beni emsin diye ne uğraştım, kaç doktor ve hemşirede olaya dahil oldu ama emziremedim:(( Memeden ağzına süt dolduğu halde emmedi, çığlık çığlığa ağladı. Memelerimden sütler taştı, pompayla çektim, biberonla vermeye çalıştım ama içmedi. Pompa kullanıyorum diye azalacağını ve sütümün kesileceğini söyleyen doktorlara inat sütüm artıkça arttı. Özel saklama poşetlerinde dondurdum belki oğlum bir gün içerde kullanabilirim diye. Ve nerdeyse her gün boşa döktüğüm çok sütüm oldu:((( Sonunda ortaya çıktı ki, bebeğim reflü. Tedavi sonuçlanana kadar ise emme dönemi bitmiş ve usanan ben sütümün bitmesi için uğraşmıştım:((
    Velhasıl, belki uç şeyler yaşadım ama bu konu dahil hiç birşeyde tek doğrunun olmadığını, herkesin yaşadığının kendi doğrusunu barındırdığını ve kimseyi yargılamamayı öğrendim.

    YanıtlaSil
  22. Futbol asla sadece futbol degildir derler ya, iste mama vermek de asla sadece mama vermek degildir.

    Bir sekilde anne alamayan bebege, mama pazarindan milyar dolarlar kazanan mama firmalarinin mamalarini vermek yerine neden baska cozumlere odaklanilmiyor? Beni rahatsiz eden, insanlarin emzirmesi ya da emzirmemesi degil, kaldi ki bana ne! Bir kadin istemiyorsa, emzirmez. Ya da sutu olmaz, emziremez.. Ancak anne sutunun mudaili mama olmamali bana gore. Sulandirilmis organik inek-keci sutu olur (ben ve kardesimin ya da bizim zamanimizda, mamanin olmadigi zamanlarda anne sutu al-a-mayanlarin ictigi gibi), sut anne olur, anne sutu bankalari olur.. Olur da olur.. Insanlar, bebegi icin hangi "marka mamayi" secmesi gerektigi konusunda dusundugu kadar, nasil yaparim da bu cocuga bi yerlerden "insan sutu" bulurum diye kafa yoruyor mu acaba?

    Sut annesi olan kac cocuk kaldi buyuk sehirlerde? Evet, eskiden de emzir-e-meyen anneler vardi ama maddi cikarlari icin kapilarina kosa kosa mama yetistiren uyuz mama firmalari yoktu. Yan komsu vardi, yeni dogum yapmis kardesi, kuzeni vardi.. Sut akrabasi oluveriyorlardi..

    Islamiyette sut annelik-kardeslik kavrami var, akrabaliga sebep oluyor ve sut bagi bulunanalar evlenemiyor vs. Sut bankasi kuran Malezya'da, tipki sperm bankalari gibi datalar tutuluyor, bebegini sut bankasindan aldigi sutle besleyen anneler, online olarak akrabalik iliskilerini takip edebiliyorlar :)

    Ama biz Malezya olmayalim degil mi??!

    Ya da Sezai bey'in bahsettigi "Iran ornegi" :

    http://ozanoyunbozan.blogspot.com/2011/12/bebekler-kime-emanet-anne-sutu-mama.html

    Mamalarin ancak eczanelerde, recete ile satildigi ve tamaminin markasiz, tek tip kutu icinde satildigi Iran modeli.. Ama biz Iran da olmayalim degil mi?!

    Kendimizi hic yormayalim, bir care aramak icin, bu soruna bir cozum bulmak icin hic kafamizi calistirmayalim.

    E ama mama veriyoruz diye bize sanki cocugumuza zehir veriyormusuz muamelesi yapiyorlar, nedir canim bu diyenlere de, Sezai beye yapilan bir yorumu yapistirayim:


    nedense her yediği içtiği dokunuyor da o makine yağı;(evet kolza yağı biodizelde kullanılıyor ve mamalarda da!), gdolu mısırın şekeri nişastası , en kalitesiz atılık sebzelerden kimyasallar eşliğinde elde edilen hidrolize vegetable proteinleri ve daha bir çok zehir karıştırılmış mamalar dokunmuyor bebelere! akbabalar gibi üstümüzdeler :( örgütlenemeyecek kadar sayımızın az olduğunu düşünüyorum maalesef çoğunluk dümen suyuna girdi onların, sömürülmeye ayakları ile gidiyorlar. ama ilahi adalet diye bir şey var! hiçbir kötülük cezasız kalmaz.

    YanıtlaSil