"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Nisan 17, 2012

"Bahce"de son durum

Annenin gizli müdahalesiyle saclari uzamaya baslayan sincabin yumurta kafalari :))


27 Mart'ta ektigim tohumlarla ilgili durum raporudur :)
Bu tohumlarin sadece cimlenmelerini bile o kadar cok önemsiyorum ki, hepsini tek tek not ettim.

Mart ayi sonunda bahce tereleri hemen cimlendi tabii ki :) Sincapla büyük bir dikkatle izledik büyümelerini. Yeterince büyüyünce bir tane koparip verdim yemesi icin. Topraktan direk koparip yemek fikri hosuna gittiginden midir nedir, bayildi bu ise sincap. Simdilerde mutfak penceresine aldik tereyi. Aksam yemekleri icin kendisi makasla kesip aliyor tabagina ve büyük bir hevesle yiyor :)

4 Nisan'da karabas tohumu cimlendi. Cok mutlu oldum; cünkü karabasi herseyden önce esim icin ektim.
8 Nisan'da dereotu cimlendi. Su ana kadar en hizla büyüyen de o oldu. Inanilmaz bir günes arayisi icinde. Pencere dibinde olmasina ragmen kotiledon yapraklarini sürekli günese dogru egiyor. Her firsatta 90 derece ceviriyorum saksiyi, egri büyümesinler diye. 4-5 saat sonra baktigimda yine ayni durum :)
9 Nisan'da anneanne feslegeni dedigim tür feslegen de cimlendi. Ayni gün Asyali limon otunun da kafasini mini minnacik topraktan cikardigini farkettim.
12 Nisan'da Frenksogani "merhaba" dedi dünyaya :)
 ...ve 16 Nisan günü beni büyük saskinliklara bogarak maydonoz, hem de cok hizli bir cikis yapti sahneye. Maydonozlar sabir ister. Yavas cimlenir, ola ki cimlenmeye karar verirse... Bizimkinden bu performansi beklemiyordum, ne yalan söyleyeyim :)

Simdiiii....
Gelelim cimlenmeyenlere...
Mart'in son günü sincapla beraber , eglencelik olsun diye yumurta kabuklarina ektigimiz bahce tereleri cikmadilar. Cünkü hemen cikanlarin aksine cok eski tohumlardi onlar. Bunun üzerine olaya gizlice müdahale ettim. Sincap görmeden yeni tohumlar alip eskilerinin yerine ektim. Üc gün sonra onlar da cimlendiler. Sincabin yüzündeki saskin mutluluk görülmeye degerdi. Simdilerde gelip gidip cool, saklamaya calistigi bir merak ve mutlulukla izliyor onlari. Yakinda hasat edecegiz (Bkz. yukaridaki foto).
7 Nisan'da saksilarda bos yer ararken farkettim ki, latin cicegi tohumu küflenmis. Oldukca eski bir tohumdu, o yüzden bekliyordum ondan da bir yaramazlik. Son bir kac yildir ne zaman eksem ayni sey oluyordu. Yeni tohum aldim, ekecegim. Bu yaz ev latin ciceksiz olmamali gibi bir his icindeyim :)

Avrupali limon otunun basina bir kaza geldi, saksi devrildi. Onu, tam ne zamandi animsayamiyorum ama yeniden ektim.

Nane, limon feslegeni, melisa üclüsü... Beni zorlayacaklarini biliyordum zaten. Bir kere cok mini mini tohumlari var. Minikler acemi bahcivanlari hep zorlar. Ayrica isik isteyen tohumlardan olduklarindan topragin yüzeyine serpiliyorlar. Ve bulundugumuz iklimde, ev sartlarinda, toprak yüzeyinde dogru nem oranini tutturmak zor. En azindan ben zorlaniyorum.  Son haftalarda maalesef havalar cok yagmurlu, soguk ve kapali gitti. Cok az günes gördük. Bu üc tohumun saksilarinda yüzeyde hafif küflenmeler olustu; ki pek cok tohumun en önemli düsmani... Üstelik cok sulamamaya gayet dikkat ettigim halde. Simdi acaba bekleyip, topragi iyice kurutup yeni tohumlar mi serpsem? ve hatta topragin üst yüzeyini dikkatle süpürüp alsam mi?, yoksa topraklari tümden atip yeniden mi baslasam?, seklinde düsüncelerdeyim. Ilham gelmesini bekliyorum :)    

Biberler... Onlarin topraginda durum gayet iyi. O yüzden sadece zamana ihtiyaclari oldugunu saniyorum.

Dört yaprakli yonca... Gecen yil ayni soganlardan cok iyi sonuc almistim. Sorun eskimis olmalari belki de, bilmiyorum. Bu yil yenilerini zaten almistim. Bir ara eskileri cikarip yenileri ekecegim gerekirse.

Dolayisiyla önümüzdeki günlerde bahcedeki is planim söyle:
- Gecen yaz tohumunu yol kenarindan toplayip kisin cimlendirmeyi basardigim haseki küpesini daha büyük saksiya alacagim.
- Latin cicegi ekecegim.
- Dört yaprakli yonca ekecegim.
- Bir arkadasimin önerisi üzerine saga sola aycicek cekirdekleri ekecegim. Sonbaharda örnegin nehir kenarinda cekirdek hasat etme niyetlerim var :))
- Bir kac yildir büyüyüp giden bir turuncgilim var. Limon mu, yoksa mandalina ya da portakal mi unutmusum. Ona bakim yapacagim :) Kahve telvesi biriktiriyorum bu yüzden özenle...
- Toplamda yarim metrekare bahcede hayallenecegim de hayallenecegim :))

"Bahce"de durumlar böyle... :) Ayni hayat gibi :)
Tüm aksiliklere, kötü sürprizlere ve zorluklara ragmen güzel, güzel, güzel :)

8 yorum:

  1. Demiştim ben :D
    Maydanozlara hayret ettim en çok, onlar çok zor çıkarlar çünkü. En çabuk da roka çıkar. Ertesi gün neredeyse yeşerir. Ama İzmir'de çılgınca büyüyen şey Yalova'da hiç olmamıştı.
    İlk defa burada topraktan çok uzak kaldım. Bir ara sitenin bahçesinde gerillacılık yapsam mı diye düşünmüyor değilim :D

    YanıtlaSil
  2. içime bahar coşkusu ve şiddetli yaşam enerjisi verdi sayfanızdaki yazı, ektiğiniz tohumlarla verdiğiniz tatlı telaşlarınız:)) hele ki bahçe planlarınız bir harika:)) çok rüzgar alan balkonumda yetiştirmeye niyetlendiğim pek çok bitki olduğu halde maalesef narin bitkilerin hiç şansı olmuyor!..kalın yapraklı 3-4 saksı sardunyalarım var şimdilik çiçeksizler...maydonoz , fesleğen çimlendirmelerim işe yaramadı!..yeni topraklar, gübreler almam gerek..yenilemem gerek küçüminnacık balkon düzenlememi:) aldım enerjiyi sayenizde:)teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Ne güzeller.
    Ne güzelsin(iz)...
    Gerçekten yaşam gibi.
    Sürprizlere açık.
    Her an her şey olabilir ama sonunda hep
    çok şey öğrenirsin...

    YanıtlaSil
  4. Yeni olmasına rağmen benim dereotlarım yeşermedi malesef. Tohumları direk salataya sos ile birlikte katıyorum, çok lezzetli oluyor.

    Pembe turp tohumu geçti bir yerden elime, o kadar sevimliler ki, küçük küçük ve pembe :) Yanılmıyorsam 4 günde çıkardılar kafalarını topraktan. Filizleri 5cm olunca ufak ufak kullanmaya başladım. Buğday çimi salatalarımı tatlandıracak arayışlar içerisindeyim, turp filizleri imdadıma yetişti.

    Roka tohumlarım da 5 günde filizlendi.

    Keten tohumu şimdiye kadar gördüğüm en hızlı filizlenenlerden, 24 saat dolmamıştı hareketlenme başladığında. 30cm uzunluğunda bir saksıya sık olarak boylu boyunca ekmiştim, o kadar sevimli oldular ki yemeye kıyamıyorum.

    Nane, beni zorladı. 10 gün oldu neredeyse, hala tık yok. Ama kıyamıyorum, vazgeçmek istemiyorum.

    Ve İstanbul'da az önce çıkan fırtınadan camın önündeki biberlerim nasibini almış olabilir :( Aklım onlarda.

    Ceplerimde buluyorum hala geçen senelerden kalan ayçekirdeklerini :) Gezdikçe saklamalı, sonra sürprizine şaşırmalı :)

    YanıtlaSil
  5. Senin sayende bes adet saksida bende ugrasiyorum bu islerle. Maydanoz, tere, dereotu, feslegen harika gidiyor ama reyhanlarim cimlenip bes cm olduktan sonra curuduler. Suyunu az yada cok verdim galiba. Onun yerine nane ekecegim. Sevgiler sincaba sinodan selam soyle

    YanıtlaSil
  6. Masallah Masallah Masallah!

    Benim kohlrabi filizlendirme planim suya dustu, su vermeyi unutmusum ve kuflenmisler :(

    Avokado cekirdekleri yuzme ogrenme niyetindeler :P Orkidelerle kardes kardes yanyana saksilarda ikamet ediyorlar.

    Dalindan kopartip yeme nefis birsey, afiyet olsun Sincabima :)

    Yumurta kabuklarinda pamuk mu var? Beyaz gorunuyorlar, oyle olunca agartmak icin klor falan kullanilmis midir diye dusunmekteyim. Yok degilse ne vardir icinde? Yuzu gozu olan yumurtalarda mercimek cimlendirme hayalim var da :P

    YanıtlaSil
  7. Süper.
    Hemen danışayım, keten tohumunu evde saksıda yetiştirebilirmiyim??

    Kolay gele.
    Meraklı anne Çiğdem

    YanıtlaSil