"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Nisan 02, 2012

Bu ay ben ellerimle - Nisan 2012

Yeni bir ay basliyor :)

Bu haftasonu yaptiklarimizdan özetlerle Nisan ayi listesini aciyorum:


Bu yilin kan portakali marmeladi dün yapildi:





Hafta ici ektigim minik tereler büyüdüler bile. 3 günde cikarlar dememis miydim? :)




Gecen hafta basladigimiz heyecanli bir macerada son noktayi da Cumartesi günü koyduk.
Ben bir kitapcida oldukca uygun fiyata rastlayinca su kitabi satin aldim önce:


Kitabin orijinali Ingilizce. DK Yayinlarindan, "First Nature Activity Book". Sincap simdilik pek ilgilenmez ama bulunsun diye düsünmüstüm. Tam tersine cok ilgilendi. Kitabin sayfalarini cevirdikce...


"Anne! Bunu keske biz de yapsak..."


"Bunu da yapalim!"

"Bunu da!"
"Bunu da!"

dedi :)

Ben de biraz ön hazirlik yaptim:


Cumartesi günü de beraber yumurtalari boyadik, pamuklari islatip yerlestirdik ve tohumlari serptik:


Üc bes gün icinde sacli yumurtalarimiz olmasini bekliyoruz :))


Laleleri sincap haftasonu alisveriste görüp benim icin almak istemis. Ben de "Bu ay ben ellerimle..." serisinin Mart ayi katilimcilarina ve müstakbel Nisan ayi katilimcilarina gönderiyorum.

Listeye buradan giris yapilabilir:

16 yorum:

  1. Kitaba bayildim :) Onerilecek bu tarz kitaplar varsa, ozellikle Ingilizce, bekleriz isimlerini :) Turkce olsa muhtesem olurdu elbet!

    Ben de bir grup kitap belirledim, Amazon'dan getirtmek icin. Olmadi sana onlari sorayim ben en iyisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek, aslinda bu kitaptaki bütün deneyleri internette de bulabilirsin. Kitabin fotograflari cok net ve anlasilir, motive ediyor; avantaji bu. En azindan sincap üzerindeki etkisi bu oldu. DK'in doga kitaplari genelde böyle, onlar arasindan da siparis edebilirsin Amazon'dan.

      Sil
    2. Evren, internette yok yok, ama o kadar cok zaman aliyor ki, hah bunu yapmali diyorum, sonra digerlerine dalip gidiyorum, yapmaya zaman kalmiyor :( Topluca bulundugu bir kitap bu acidan iyi. En azindan Bocuk de gorur, karar verir, oturup yapariz, bilgisayardan da uzaklasiriz.

      DK kitaplarini seviyorum ben :) Tesekkurler...

      Sil
    3. Evet, bu acilardan iyi bir baslangic kitabi bu.

      Sil
  2. ben bana soyledigin bu kutu icinde satilan kucuk tereleri dikmistim topraga,, ama filizlenmis olarak,, ! sen tohumdan ekmemi kastetmissin sanirim, ben de filizler buyuyup kocaman tere olacak diye bekliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, tohumdan diyorum. Bu aralar heryerde satiliyordur. Cünkü Paskalya süslemelerinde, bu yumurta kafalarda vb cok kullaniliyor. Lepidum Sativum, Latincesi. Her yerde yetisir diyorlar, su fotografa baksana :)) http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cress_keyboard-3_sprouting_other_side.jpg

      Sil
  3. kopyalayamıyorum ki linki.. :) ama büyüyüp tere olmayacaklar mı yani şimdi.. ben hiç tohum olarak rastlamadım tabii yediğim şeylerin arasından seçiyorum ilk etapta dikeceklerimi.. soğan maydonoz yetişsin de bunu zafer sayacağım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Himm, evet, benim blog cok mizikci degil mi? Bir de hyperlink seklinde deneyelim bakalim.

      Sil
    2. Ve tabii ki, bunlar filiz hali. Zaman verirsen bildigin tere de olurlar. Yediklerin arasindan seciyorsan tohumluklarini, biber de ek. Insani inanilmaz derecede sasirtabiliyor biber. Ben kücücük bir saksiya bir cekirdegini ekmistim. 3 yil boyunca inatla yasadi ve 3-4 mini biber yedik biz o saksidan. Pencere kenarinda oldu bunlarin hepsi. Sen bahcede bir kenara koydugun büyükce bir saksida denesen kesin daha iyi sonuc alirsin. Üstelik kedi ve solucanlar rahatsiz etmeden :)

      Sil
  4. tamam bizim bildiğimiz tere olacaklarsa sorun yok,, ben beklerim.. zaten kendi ektiğim/diktiğim bir şeyi yeme fikrine daha alışamadım.. Bizim bahçedeki küçük elma ağacının ve kiraz ağacının meyvelerini bile yiyemiyorum. onlar kuşların hakkı diyorum ama yiyemiyorum da zaten. neden bilemiyorum ille pazardan para verip alacağım.. biber benim de aklımda, bulursam güzel bir biber çeşidi, denerim. acaba domates ve salatalığı da çekirdeğinden yetiştirebilir miyim, ne dersin? çok hevesliyim.. :)

    YanıtlaSil
  5. aklima senin bu terelerin bildigimiz tere olmamasi icin tek bir sebep geliyor. marketlerin sebze bölümünde saksida satilan otlar (nane, biberiye vb) hemen tüketmek icin üretildiklerinden, onlari büyütmek, cogaltmak her zaman zordur. Bunu hem tecrübem , hem de yakin zamanda okudugum sifali otlar kitabi söylüyor. belki tere filizlerinde de öyle bir durum olabilir. deneyip görmek gerek. domatesi hic denemedim, burada günes az oldugu icin. marketten alinan her domates cimlense bile meyve vermeyebilir. bazilari da GDO'lu degilse bile baska acidan tercih edilmiyor vb. Senin yerinde olsam organik domates aldigimda denerdim. cekirdekleri mutfak havlusu üzerine koyup kurutuyorsun, sonra ekiyorsun. rastgele :)

    YanıtlaSil
  6. Domates cekirdekleri icin bana su anlatilmisti... Cekirdeklerin disinda ince zar varmis. Onlari korumak icin. O yuzden anlattigin sekilde hemen cimlenemeyebiliyorlarmis. Cimlenmelerini kolaylastirmak icin, suyu ile birlikte cekirdekleri bir kaba aliyorsun. Bekletip uzerinde kuf tabakasi olustugunda, kufu atiyorsun, cekirdekleri de bir guzel yikayip kurutuyorsun. Sonra da ekiyorsun. Kuflenme sirasinda olusan bakteriler, o bahsettigim zarin yirtilmasina sebep oluyormus. Boylece cimlenmeyi hizlandirmis oluyorsun. Bir de her tohum saglikli degil. Saglam olup olmadiklari da soyle anliyorsun, su dolu bir bardaga koydugunda, cokenler saglam, suyun uzerinde yuzenlerde ise is yok demek diye biliyorum.

    Organik tohum olmasi tercih sebebi. Hibrit tohum olursa, yedigin domatesin aynisi cikmayacaktir buyuk olasilikla. Hibriti olusturanlardan birine benzeyecektir. Bknz Mendel'in bezelye deneyi :P

    Yaban, kendi bahcen candir :) Bahcen var ve sen alis verise cikiyorsun, olmadi bak :) Tohumlar serpilirken Anadolu'da, kurda, kusa, asa diye serpilirmis. Kurdun, kusun ve senin hakkin var iclerinde. Yuksek dallara ulasamiyorsun nasilsa onlarla kuslar ziyafet cekerken, sen de nispetlen alt daldakilerle :) Mutfaginin yakinina da yap bir herb spiral, dar alanda bol bol topla baharat otlarini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baris, bak Dilek daha detayini da biliyormus benden :) Bunlar temelinde permakültür olan bilgiler. Dene bence :)

      Sil
  7. Hasa Evren! Bir de bunlari domates yetistiren bir hanim soyledi, Permakultur ile alakali degil. Ama herb spiral permakulturde var evet.

    YanıtlaSil
  8. E, benim bilmedigim seyler bunlar, nesi hasa? bir de bence permakültürcüler de tohum secerken bütün bunlara dikkat ediyordur, ben onu da düsünerek söyledim.

    YanıtlaSil
  9. Tohumla ilgili olanlar yuzyillardir, ekim dikim yapanlarin bilgileri. Permakultur zaten tum bilgileri toparlayip, doga ile dost bir tasarim yapmaya calisiyor. Dengeleri bozmadan. Ne diyor Bill Mollison

    Dunyayi gozet - Earth Care
    Insanlari gozet - People Care
    Artan enerjiyi ilk iki ilkeye bolustur - Fair Share

    Buna gore kurulu hersey...

    http://permakulturplatformu.org/?page_id=84

    http://www.yeryuzusakinleri.org/2011/08/dogayla-nasil-dogru-bir-iliski-kurabiliriz/

    YanıtlaSil