"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazar, Mart 09, 2008

Malta: Valletta dolmuşu

IMG_0678[1]Karşınızda Malta'da ünlü otobüsler dışında bildiğim tek toplu ulaşım aracı: Benim taktığım adıyla Valletta dolmuşu!

Sadece bu bir tek tekne, Sliema-Valletta-Sliema Ferry kalabalık adı altında bu iki yerleşim birimi arasında işliyor. Daha uzun ve sarsıntılı olan otobüs yolculuğunun yerine yolcularına deniz esintili, harika manzaralı, rahat ve kısa bir ulaşım olanağı sağlıyor. Belirli bir saat planı olmasına rağmen, kaptan daha çok henüz tam anlayamadığım başka bir plana göre seyr-ü sefer ediyor. Deniz biraz çırpıntılı ise veya o gün canı istemiyorsa(!) çalışmıyor. Normalde oldukça düz bir rotası olmasına rağmen, Valleta'daki iskelesinden Sliema'dakine yaklaşırken bazen Seafront diye bilinen cadde boyunca kıyı şeridine iyice yaklaşıp, kıyı ile demirlemiş büyük tekneler arasından akrobatik bir geçiş yapıyor. Bazen de tam karşı yönde Manoel Island (adacık!) kıyısına doğru yanaşıyor. Önceleri bir anlam verememiştim bu davranışa. Sonra bir yerlerde okudum. Kaptan 13 yıldır bu işi yaparmış. Eh, bunca yıl günde 15 sefer, beş dakika bile sürmeyen aynı yolu git-gel, denizde bile sıkılır insan tabii ki...



IMG_0677[1]

Anlayamadığım şey, bu hizmeti veren neden sadece bir tekne olduğu ve daha ötesi neden Malta'da denizden ulaşımın başka örneklerinin olmadığı. Öyle yerler var ki denizden ulaşmak hem daha hızlı, hem daha rahat olurdu. Ama Malta'yla ilgili anlayamadığım öyle çok şey var ki...


Şöyle havalı bir fotoğrafını daha ekleyeyim Valletta dolmuşunun ve Malta'ya dair anlayamadığım diğer şeylerden bir başka yazıda bahsedeyim.

IMG_0520

5 yorum:

  1. Çok keyifli bir yazı olmuş. Adamcağız can sıkıntısını gidermek için çeşitli aktiviteler yapıyor demek ki :)Ben Malta fotoğraflarına bayılırım ve daha çok görmek istiyorum :) Olur mu ki?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Gülümseyiş,
    Fotoğraf makinamın kartı dolduğu için yeni fotoğraf çekemiyorum desem? Bu teknik sorunu çözünce daha çok fotoğraf çekip yayınlayacağım.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlar ben maltay'a 2 aylığına staj yapmaya gideceğim..neye dikkat etmememi tavsiye edersiniz??

    YanıtlaSil
  4. arkadaşlar 2 aylığına maltaya staj yapmaya gideceğiz..neye dikkat etmemizi tavsiye edersinizz

    YanıtlaSil
  5. turkey_21,
    Genel olarak güvenilir bir ülke Malta. Sadece insanlarda genel bir Akdeniz gevsekligi var. Sözlerine, randevularina her zaman sadik olamayabiliyorlar. Bunun disinda herhangi bir güney sehrine gidiyor rahatligiyla gidilebilir. Yabancilik cekmezsiniz.

    YanıtlaSil