"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Ağustos 25, 2009

Kizartma tavasi, yollarimizi ayiralim seninle

Patatesi firinda "kizartmayi" Yesim'den ögrendim. Firinda nefis patlican kizartmasi yapilabileceginden bir özel yazismamizda Funda bahsetti. Biberi tavadan firina davet eden Tijen'di. Balik zaten bizde cogunlukla firinda piser.
Bugün köfteler bana dedi ki:"Bizim neyimiz eksik? Zaten kirk yilin basi yapiyorsun bizi. Biz de firinda kizarmak isteriz."
"Siz bilirsiniz" dedim ben de. Her zamanki gibi hazirladim ama yagda kizartacagima bir firin tepsisine yerlestirdigim firin kagidinin üzerine dizip öylece pisirdim. Hic yaglamadan (hazirlarken kiymaya ekledigim 2 kasik zeytinyagi haric) hem de... Bence saglikli olusu bir tarafa, tavada kizartmaktan kesinlikle daha da lezzetli oldu.
Kizartma tavasini emekliye mi ayirsam diye ciddi ciddi düsünmeye basladim.

10 yorum:

  1. Kızartma tavasıyla vedalaşmak sağlığa ve dolayısıyla kilolara her şeye faydalı. Alternatifi de çok lezzetli oluyor hem de. Yüzde yüz katılıyorum sana Evren:)

    YanıtlaSil
  2. Evren, merhaba!

    "Yeni Basit Yaşamını" bekliyordum. Hoşgeldin. Ama merakım gitmedi henüz. Neredesin ve neler yapıyorsun?

    Benim biber kızartma yöntemim de sağlıklı. Çelik tencereyi önceden ısıtıyorum iyice. Azıcık zeytinyağ ekleyip Üzerine biberleri boca ediyor, kapağını kapatıyorum. Çok düşük ısıda tencereyi ara sıra sallayarak, kapağını açmadan pişiriyorum. Çabucak oluyor. Üzerine, sarımsaklı domatesli sos koyuyorum. Bir dene istersen.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ben biber patlıcan patates üçlüsünü küçük doğrayıp fırınlıyorum üzerine de sarımsaklı domatesla pişirilmiş bir sos... mmm nefis oluyo.. dene istersen

    YanıtlaSil
  4. Demet, canim arkadasim,
    Dünkü köfteler bitti. Bugün bizde kereviz var. Kos gel, ögle yemegine :)

    Münevver hanim,
    üc sözcükle ne güzel özetlediniz. Yasamin parametreleri degistikce basit yasama kurallarini da ona göre ayarlamam gerekiyor tekrar. Bu ara fazlasiyla bunlarla mesgulüm. Yeniden Almanya'dayiz. Sizin yönteminiz de aklimda olsun.

    Funda,
    Patlican assolistlikten vazgecer, üclü gösteriye cikmaya razi olursa bana tabii ki memnuniyetle uyar :)

    YanıtlaSil
  5. kerevizz ımm kokusu Istanbul'a kadar geldiii :) muck! :)

    Bu arada ben Münevver Hanım'ın yöntemini de sevdim.

    YanıtlaSil
  6. Munevver hanim agzim sulandi resmen okurken :) Kabagi da aynen firinda kizartabilirsin diyecektim Evren'e oysa ki :)

    YanıtlaSil
  7. Bi de güzel kabak bulabilsem :(

    YanıtlaSil
  8. Evren'ciğim çok haklısın, kararın çok yerinde. Bir tek düzelti, benim biberler tencereye transfer olmuştu. Çelik tencereye. Patlıcanı, patatesi, kabağı... artık hepsini fırında yapıyorum. Bu sefer de elektrik faturası kabarıyor gerçi ya her gün yapıyor değilim hiç birini. Hele de patatesi!

    YanıtlaSil
  9. Evren'ciğim,
    Münevver'in önerisini şimdi okudum, benim yaptığım da onunkine benzer ama ben hepsini çiğden koyup (alta biberler, üzerine domatesler, sarımsaklar, biraz tuz ve az zeytinyağı) kısık ateşte birlikte pişiriyorum.

    YanıtlaSil
  10. Tijen
    siz ikiniz bu kadar güzel anlatinca yapmamak olmayacak. Mutlaka! :)

    YanıtlaSil