"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Eylül 07, 2011

Günlük Zehirimiz

Sorular:

- Kanser ile Alzheimer , Parkinson gibi sinir sistemi hastaliklarinin orani toplumda neden artiyor?
- Neden Parkinson ve bazi kanser türleri tarim sektöründe calisanlarda toplumun diger kesimlerinden daha sık rastlaniyor?
- Günlük Kabul Edilebilir Alım Miktarı (GKEAM) [ İngilizce: Acceptable Daily Intake (ADI) ] nedir? Nasil belirlenir? Kim belirler? Anlami nedir?
- Maximum Residue Level (MRL) nedir? Nasil belirlenir? Kim belirler?
- Tüketici bir gün icinde yedigi iki elma, üc patates ve iki havucla günlük kabul edilebilir alim miktarinin neresinde oldugunu nasil bilebilir?
- Gida katki maddeleri nasil arastirilir, nasil denetlenir, nasil kullanima alinir? ADI nasil belirlenir?
- Bir örnek olarak Aspartam'in gercek hikayesi nedir?
- Zirai kimyasallar ve gida katki maddeleri ile ilgili arastirmalari kim finanse eder? :)
- Endüstri, zirai kimyasallar ve gida katki maddeleri denetim ve izin mekanizmalarinin neresinde?
- BPA konusunda endüstri ne diyor, kanun yapici ne diyor, veriler ne diyor?
- Asbest konusunda ne demislerdi?
- Toksikoloji icin yeni bir matematik mi gerekiyor?

Yanitlar:

Fransiz gazeteci Marie-Monique Robin tarafindan cekilmis 113 dakikalik belgesel film.
Orijinal adi Notre poison quotidien. 
Alman-Fransiz ortak kanali ARTE'de Unser täglich Gift adiyla yayinlandi. Bir gün Türkce'ye cevrilirse adi büyük olasilikla "Günlük Zehirimiz" olacak :)  

Belgeselin Almanca tamami:



Belgeselin Fransizca tamami:


Ingilizce kisa bir alinti:



Ekopedia'da "Our Daily Poison" girisi >>>


--|--

« Let food be your medicine and medicine be your food »
Hippocrates (460-377 BC.


--|--

« Gida endüstrisi insanlar icindir, insanlar gida endüstrisi icin degil » 
FoodWatch kurucusu Thilo Bode


7 yorum:

  1. cok güzel bir paylasim, cok tesekkürler..Arte, cok keyifle devamli izledigim bir kanal, tamamen kacirmisim, cok sevindim

    YanıtlayınSil
  2. "Gunluk alim miktari" gercekten onemli Evren. Zira su anda tum GDO ureticileri, NBS ureticileri bunun altina saklaniyorlar! NBS icin bir tartisma programinda doktorlar karaciger yetmezligini kucuk yaslarda pek gormezdik, simdi cok s1k cocuklarda bu durumla karsilasiyoruz, karaciger nakli bekleyen cok cocuk var dediklerinde gunluk alim miktari onemli dedi karsi taraf! Tamam da bunun olcusu ne? Her kimyasal katki maddesi icin bunu nasil aklimizda tutacagiz? Tamam 40 yilin basi yedigim aspartam beni belki oldurmez ama bilmeden cignedigim sakizdan, ictigim gazoza, meyve suyuna kadar bu varsa, neden kacsam karsima cikiyorsa, o gunluk alim miktarini nasil ayalarim!!!! Bu programlari yapanlar bir de onun ipucunu verse!

    YanıtlayınSil
  3. Melange,
    Arte'yi ben de cok severim :)

    Dilek,
    Farkindalik yaratiyor en azindan. Cözüm tüketicide.

    YanıtlayınSil
  4. Evet haklisin, hic bilmemektense farkinda olmak. Cozum de tuketicinin almama hakkini kullanmasindan geciyor. Ama bildigi halde alan cogunlugun yaninda azinlik kalma durumunda alternatif cozumlere de bir el atmak gerek!

    YanıtlayınSil
  5. Sorulari okurken fenalik basti.. zuppelik olmamali ekolojik beslenmek, ama yazarken kendimi cok zuppe hissediyorum market alisverisimin %90'i ekolojik marketlerden,, herkse icin bir hak olmaliydi bu,,

    YanıtlayınSil
  6. Sorulari okurken fenalik basti.. zuppelik olmamali ekolojik beslenmek, ama yazarken kendimi cok zuppe hissediyorum market alisverisimin %90'i ekolojik marketlerden,, herkse icin bir hak olmaliydi bu,,

    YanıtlayınSil
  7. dogru, herkes icin bir hak olmaliydi. hakkimizi bi seyin karsiliginda gida sektörüne teslim ettik. ne icin oldugunu simdi animsamiyoruz bile.

    YanıtlayınSil