"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Ocak 09, 2012

Bugün ben ellerimle... Tamam mi, devam mi?

Önce özetler:
Son zamanlarda günlük rapor vermeyisim ellerimi calistirmadigim anlamina gelmesin.

Aralik ayinin son haftasinda anaokulu tatil oldugu icin sincap evdeydi. Agirligimizi ortak el calistirma cabalarina kaydirdik. Birlikte kek ve puding yaptik, mandala boyadik, tahta oyuncaklardan ince dengeli kuleler, köyler, kasabalar insaa ettik.

Onun etrafta olmadigi zamanlarda ben caktirmadan portakal agacli etaminimi yapmaya devam ettim. Ekmek, yogurt, kefir derken mutfakta rutin üretimler devam etti. Tabii tembellik ettigim, az is cok laf ürettigim günler de oldu. O günleri sevmedim. Kimi günler eller cok calisti belki, ama ortaya bir ürün cikmadi.

Yilin son günlerinde erzak dolabina bir ceki düzen vermeye calisirken, Türkiye'den gelen kurutulmus sebzeler dizildikleri iplerden ayiklandi, köy bulgulari temizlendi. Genellikle günlük yemegi yaparken cok oyalayici oldugu icin bu türden temizleme islerini daha önceden toplu halde yapiyorum. Yerinden kipirdayamayacak kadar yasli, ama misafir kaldigi evlerde  "oturdugum yerden de olsa evsahibine yardimci olayim" diyerek durmadan bulgur, nohut, fasulye ayiklayan  bir akrabamizdan ögrendim bunu. Hikayesiyle birlikte aldim, seviyorum, yapiyorum.

Yilbasi günü proje acisindan anlamli, gayet basit, ama elleri cok calistiran bir menü sectigimi farkettim: Sincabin pasa gönlü icin köfte, firinda kizartilan patates ve kereviz, havuc salatasi , vb. :) O gün epeyce cok  sebze temizledim, ayikladim, dilimledim, rendeledim :))

Yilin ilk günlerinde "yazmak" takildi aklima. Evet, her gün yaziyorum ama aslinda ne az yaziyorum. Ne zaman ki tuslayarak yazar oldum, el yazim bozuldu. Daha cok yazmaliyim dedim. Yazici kullanmayi zaten sevmiyordum, üstelik simdi arizalandi da. O acidan kolaya kacma sansim yok. Okuduklarima dair bazi notlari kopyala- yapistir ile bilgisayara kaydetme kolayciligina basvuruyordum. Daha az yapmali, ellere bu unutmaya basladigi beceriyi animsatmali dedim. Son zamanlarda hosuma giden bir  iki tarifi kagit kalem usulü not etmeyi tercih ettim. Hem celiskili gibi görünebilir ama böyle not ettiklerim, bilgisayarda bir yerlere kaydettiklerimden daha kolay bulunuyor her zaman. Elin bir hafizasi var diye mi?

Fakat önemli olan su ki, ellerimle bir seyler üretme konusunu bir süre sonra icsellestirdigimi farkettim. Her gün kendi kendime "bugün ben ne ürettim?", "bugün ellerimi yeterince kullandim mi?" diye sordugumu farkettim. Baslangicta özel caba olanin ayin sonuna dogru rutine dönüstügünü, yasamima girdigini farkettim. O noktadan sonra da günlük rapor vermenin anlamsiz oldugunu...

Senin tarafinda da eller bos durmadi, biliyorum :)
Bir aylik süre dün doldu. Daha yapacaklarim ve anlatacaklarim vardi. Uygun bir kagit bulamadigim icin hala Fröbel yildizlari yapamadim. Tarifi Italyan pizzacisindan alinmis gercek Italyan pizzasi var ara ara yaptigim. Yavas yavas calismak ama gercek gida üretmek üzerine derin dersler iceriyor. Bu ay cok niyetlenip, hic yapamadim. Hatta sincap dogmadan önce baslayip büyük bir ara verdigim "evde kendi makarnani kendin üret" projeme geri dönsem diyorum. Mevsimi gelse de aromatik, otlu yaglar yapsam diyorum. Kuru agac dallarini ciceklendirecektim, onlar da kaldi. Beni elime tarif tutusturup lahana almaya gönderenler var ;) Sonra tarihcesi neredeyse sincapla yasit bir "evde deodorant yapma" hevesim var; artik bu yil uygulamaya gecsem diyorum. Daha neler neler diyorum...

Senin tarafta nedir durum? Tamam mi? Devam mi?

"Ürettigimiz ya da elimizle yaptigimiz her kücük seyi, sanki büyük bir özelligi varmis gibi, sanki bir is basarmisiz gibi yazip duracak miyiz canim? Duralim" mi?

"Ellerimizin büyüklü kücüklü her calismasi, her üretimi, icinde yasamak istedigimiz türden dünya icin bir yatirim. Paylasildikca kücük de olsalar, büyüyecekler; az da olsalar cogalacaklar. Her firsatta Yazalim, geleneksellestirelim, icsellestirelim, rutinlestirelim" mi?

Ve son olarak, Aralik ayinda ve gecmiste kendim ürettigim seyleri bir anahtar sözcükle isaretleyip sag taraftaki buluta eklemeyi düsünüyorum. Örnegin adi kendim yaptim(DIY) ya da ellerimle olabilir. Buna ne dersin?  

11 yorum:

  1. bence sağ tarafta bir ellerimle bölümü harika olur! ayrıca belirttiğim gibi devam etmesinden yanayım. her ne kadar sınavlar, zorlu bir taşınma mücadelesi ve yılın son ayının iş yerindeki yoğunluğu nedeniyle harekete katılamasam da yazdığınız her şey bana ilham ve heves veriyordu. bunu da yapmalıyım listeme bir sürü şey eklemiştim.. elbette en güzeli içselleştirip her gün insanın kendine sorması ama hem bunu yapıp hem de yazılamaz mı bir köşeye? hem örnekler göstermek hem istek vermesi açısından? ben şahsen çok mutlu olurum sürerse.....

    YanıtlaSil
  2. DIY kosesi yada bulutta bir yer ile harekete devam benim oyum. DIY neyin acilimi ama anlayamadim kendim yaptim, bugun ben ellerimle de degil! uykusuzluktan zeka katsayisi bayagi dustu ;)

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle devam edelim derim ben. Blogunda üstte sagda bir baslık ne güzel fikir. "Ben bugün ellerimle" bana DIY dan daha sıcak geliyor. Yaptıgımız her kücük seyi yazmalımıyız konusu bende biraz süpheli.Olayın perde arkasını bilmeyen ama ogün blogu okuyan arkadaslar için komik bir malzeme oldum irmik helvasıyla da... ama ne yapayım dikiş nakış örgü bilmiyoruum .. gücüm ancak bunlara yetiyor. :) Hem irmiği kavururlen eller de pek güzel çalışıyor canım :)

    YanıtlaSil
  4. lutfen devam edin...hareketinizin sessiz destekcisiyim. ben de hergun ellerimle birseyler yapiyorum mutlaka :)
    sevgiler
    sevcan

    YanıtlaSil
  5. Devam devam... Itici guc oluyor :) Diger yandan ne guzel fikirler cikiyor. Ben isin icine geri donusumleri de alalim derim. Adasinin yazisinda varolan. Boylece ZAZ'li sazli Surdurulebilirli yaziya da pekistirme olur :) Neler var neler hem ellerle yapilip da geri donusturulebilecek. Bir sise var mesela elimde, atmaya kiyamiyorum, likor sisesi. Ondan oyle birsey yapmaliyim ki, bilmem ne marka cam esyalardan daha guzel olsun :) Var mi fikri olan? :)

    YanıtlaSil
  6. Yaptigi hicbir seyi yayinlamamis bir tembel blogger olarak hakkim olmasa bile devam diyorum.Evet yayinlamamis olabilirim ama evde yaparken bugün ben ellerimle ruhunu yasatiyorum kendi adima.Bence bu yaratici ve heveslendirici hareket devam etmeli, eller daha cok calismali...

    YanıtlaSil
  7. yazmayi unutma! konusunda ne dogru demissin, ben de zorlaniyorum biraz uzun elle yazmam gerektiginde...Akil defterleri tutuyorum o yuzden, notlari oralara aliyorum cogunlukla...

    YanıtlaSil
  8. devam edeliiim!
    Pazar gunu bir tencere yaprak dolmasi sararken aklima sen geldin :) Genelde bu is hep gozumde buyur ama bu sefer acayip keyifliydi cunku ben yaprak sararken cocuklar ve esim sarkilar caldilar, soylediler. Ilk defa bir an once bitsin telasiyla sarmadim ve ilk defa guzel guzel incecik sarmalarim oldu ve boynum tutulmadi :) yavaslamanin ve anda bulunmanin sonucu...

    YanıtlaSil
  9. Sag taraftaki etiket bulutuna "ellerimle" diye bir etiket daha ekledim. Ellerimizle üretmeye dair iyi fikirler geldiginde aklimiza yazar cizer, arsivler, birarada tutariz öyleyse :) Tesekkürler...

    YanıtlaSil
  10. Lapis Lazuli - Kulaklarin cinladi mi? Dun kabak tatlisi yaptim(bu sefer Organik Pazar'dan aldik kabagi!), bugun de akitma :) Boylece elleri de calistirmis olduk mu bilmem ama yol actigin birseyleri yapmis olduk :)

    YanıtlaSil