"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Eylül 08, 2006

savulun meyva sinekleri!

yazın en can sıkıcı şeylerinden biri meyva sinekleri...

pıst pıst (=insektisit=DDT ve benzeri kimyasal sinek-böcek öldürücüler) kullanmak istemiyorum. suda değil yağda çözündüğü için temas ettiği eşyaları ve gıdaları suyla yıkayarak temizlemek sözkonusu değil. gıda zinciri ile girdiği insan vücudunda birikiyor ve tahminen kansere yol açıyor. benzer etkileri çevre üzerinde de sözkonusu. bence onunla meyva sineklerini berteraf etmeye çalışmak, bir soyguncu çetesini yakalamak için bir şehre atom bombası atmaya denk geliyor.

neyse ki alternatif çareler var. bir tanesini bir yerlere not etmişim. başına kocaman "MEYVA SİNEKLERİNE KARŞI!!!" diye başlık atarak...

bir çorba kaşığı şeker
iki çorba kaşığı sirke
bir kaç damla bulaşık deterjanı

bunları bir kaba koyup, üstünü suyla dolduruyoruz. meyva sinekleri şeker ve sirkeye geliyor ama bulaşık deterjanı onları öldürüyor. yani bir çeşit doğal kapan bu. hem de nasıl başarılı bir kapan. kur ve unut. bir gün içinde bütün koloni kabın içindeki sıvıda...bir sefer bir kara sinek bile avlamayı başardım. sirkenin olmadığı durumlarda şeker miktarını arttırmak da iş görüyor.

savulun meyva sinekleri! insektisidler, siz de...

17 yorum:

  1. evren inanilmaz faydali seyler yazmissin,, bunlari unutma-ma-liyimm...

    ayrica cope giderken oynadigin ekolojik oyuna da bayildim, :) cok yaratici,,

    YanıtlaSil
  2. Yaban, yazıda da belirtmiştim ya tekrar söylemeden geçemeyeceğim. Bu gerçekten çok basit ve çok iyi sonuç veren bir formül...

    YanıtlaSil
  3. bunu öğrendiğim iyi oldu. biberlerime musallat olan küçük beyaz bitleri süs biberi kuruu / sarımsak karışımlı ilaçla temizleyebiliyordum ancak sineklerle baş edemiyordum.

    YanıtlaSil
  4. ben de senin beyaz bitlere karsi formulünü deneyeyim bu yil karsilasirsam. yesil yaprak bitleri icin de denenmis formülün var mi? gecen yaz beni cok ugrastirdilar.

    YanıtlaSil
  5. sizi tanımıyorum ama size sarılıp öpücüklere boğmak istiorum çok sağolun .müthiş işe yaradı. bir haftadır bu sinekler canımı fena halde sıkıyorlardı .sizin bu tarifinizle onlardan kurtuldum. hemde kalıcı olarak artık uğramıyorlar bile nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum size....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim adsiz. ise yaramasi ve mutlu etmesi benim icin yeterli :)

      Sil
  6. suyu ne kadar koyulması lazım ve bütün malzeveyi koyup akrıştırıyormuyuz ?

    YanıtlaSil
  7. Toplamda 100-150 ml.lik bir karisim olmasi yeterli.
    Kücük bir kase ya da plastik bir kabin icine bütün malzemeleri koyup karistiriyoruz.

    YanıtlaSil
  8. Benim de meyve sinekleri ile basim belada!! Ve her yerdeler, acikta yiyecek bir ekmek kirintisi bile birakmiyorum. Her yer tertemiz, cicek saksilarini da kontrol ediyorum surekli. Pencereler hep acik, yakindaki coplerden geliyorlar zannediyorum. Ozellikle perdelerde ve kapali pencerelerin camlarinda rastliyorum. Kucuklu buyuklu bir suru!
    Sorum su: bu karisimi her odaya bir kase koysam, nerde olursa olsun gelip buluyor mu bu arkadaslar? Kendimi seri katil gibi hissediyorum, ama dayanamiyorum artik. İmdat!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfak disinda denemisligim yok ama gelir bulur bence...

      Sil
  9. ben 2 yildir bu sistemi deniyorum gercekten cok basarili, kesin bir cozum. ben kullanmadigim kucuk kahve kavanozu kullniyrum birde kavanozun agzina kagittan kullah (cekirdek kullahi) yapiyorum, kullahin altkismini bir nohut buyuklugunde kesiyorum, yani icine giren kucuk sinek geri cikamiyor zaten.dikkat etmeniz gereken suyu yariya kadar yapiyorsunuz ve kulah suya temas etmemesi lazim arada boluk olmali.

    YanıtlaSil
  10. Şimdi uyguladım veee hooop ilk müşteri içeri düştü bile. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. işe yaramıyor. ayrıca dediğiniz malzemelerin üstüne su dökünce bulaşık deterjanı köpürüyor. galiba tek çözüm sinek ilacı kullanmak zira denemediğim doğal yöntem kalmadı...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili b ç,
    En azindan bu yaziyi yazdigimdan beri -ama herhalde öncesi de vardir- , yani en az 12 senedir ben bu yöntemi kullaniyoum. Malzemeyi karistirirken deterjani köpürtmemeye özen gösteriyorum ama ola ki köpürse bile bir süre sonra sönüyor o köpük. Bi de tabii prensip olarak cok baskin, yapay kokulu bulasik deterjani kullanmiyorum ben. Sirkenin kokusu daima baskin cikiyor. Sinek ilaci kullanmak yerine ben sineklerle beraber yasardim :) Siz yine kendi bildiginiz gibi yapin ;)

    YanıtlaSil