"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Ocak 16, 2009

Cola à la Hindiba!

Ne kadar yararlı olduğuna dair tüm okuduklarıma rağmen üzüm çekirdekleriyle yıldızımı barıştıramıyorum. Mevsiminde üzüm yerken çekirdeklerini çıkarmadan duramıyorum. Kuru üzüm yerken, iş iyice içinden çıkılmaz bir hâl alıyor. Üstelik ev, çekirdeğiyle kurutulmuş üzüm dolu. Ne yapmalı?

En iyisi sincaba sağlıklı ve enerji dolu bir "drink" yapmalı. Göz kararı kuru üzümü göz kararı suya eklemeli. Şenliğe bir parça da kabuk tarçın çağırmalı. Belki gelecek sefere biraz da zencefil... Ama o dursun şimdilik... Üzümlü, tarçınlı su güzeelce kaynayınca, ocağın altı kısılarak düşük ateşte biraz daha pişirilmeli. Sonra süzülüp soğutulmalı. Sincap oyunun başından çağırılmalı. "Gel gel, bak sana ne yaptım" denmeli. Sincap başta şüpheyle yaklaşsa da, sonra afiyetle içmeli. "İyi fikirmiş anne, her zaman yap" demeli. Annenin başı göklere ermeli. Hatta bir dahaki sefere daha da çok yapmalı ki anne ve baba sincabın payına da düşsün biraz. E, peki süzülüp kenara konmuş pişmiş üzümler ne olacak? Onları atacak değiliz ya! Hay Allah, biz asıl sorunumuzu çözememişiz yine. Ona da bir şeyler düşünmeli. Ayrıca günlerdir tarçındı, zencefildi, elma kabuğuydu derken ilham perilerimi harekete geçiren Funda'ya teşekkür edilmeli.


Sincaba "Cola dedikleri şey işte budur çocuğum" desem bana kaç yaşına kadar inanır acaba?


Fotoğraf: Mar Mar

8 yorum:

  1. inanır sincap inanır, kolanın tadını almadığı sürece :) evrencim o üzümlerin üzerine biraz şeker koyup pişirsen üzüm reçeli olmaz mı acaba.. ben olsam öyle yapardım sanırım..

    YanıtlaSil
  2. Benimde aklıma robotta çekersen, çekirdekleri de çok faydalı biliyorsun o şekilde tüketebileceğin geldi..Hem kuru olarak hem de kek ve kurabiyelerde..

    YanıtlaSil
  3. Sincap bu içeceği içince ona yetişmek için anne babası da içmeli:)

    Bir zamanlar minik kızmın neden çılgın bir hızla koşuşup, neredeyse duvarlara tırmandığını anlayana kadar epey zorlanmış, sonunda içirdiğim üzüm suyundan olduğunu anlayınca bir daha hiç vermemiştim. Gerçekten korkunçtu, enerji fazlasından uyku bile uyuyamiyordu. Aklınızın bir köşesinde bulunsun dedim:)

    YanıtlaSil
  4. Funda,
    Çevresindekiler uyandırmazsa inanır, değil mi? Ah, ne kandırıkçı anneyim ben ya...

    Asortik Krep,
    Bu da çok iyi fikir. Robotum yok ama belki blender da iş görür.

    Meyvelitepe,
    Sincap bugünlerde üzüm suyu içmeden bile tam bir enerji küpü. Ben yetişmekte güçlük çekiyorum. Bu uyarınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Al benden de o kadar Evren! Bugün kızlardan birine nar yiyemediğimi, çünkü çekirdeklerini çıtır çıtır kırmaktan hoşlanmadığımı söyledim. Üzüm de öyle. Bir arkadaşım oğluna 8-9 yaşına kadar "pekmez kola" içirmiş, sulandırılmış pekmez yani...

    YanıtlaSil
  6. En azından yalnız değilmişim bu konuda :)

    YanıtlaSil
  7. Degerli Evren Hanim,

    Blogunuzu birkac haftadir izliyorum.Bir hekim olarak ; ates,ilac kullanimi , anne sutu konusundaki goruslerinize aynen katiliyorum; keske herkes sizin gibi yapsa.Kola konusunda ise sunu soylemek isterim:Cocugunuza ;"kola" adinda "icilesi" bir sivi olabilecegi izlenimini bile yaratmayin.Yazida bahsedilen girisimi yapmaniz bence uygun degil; dostdogru adini soyleseniz ya; uzumun ne eksigi(!) var ! Kolanin kemik erimesi yaptigini, Ankara GATA Halk Sagligi Kursusu'ndeki doktorlar , fare deneyleriyle kanitladi.Deney icin iki grup fare secilmis.Bir gruba icecek olarak sadce su , bir gruba da kola verilmis.Bir sure bu fareleri beslemisler.Bu surecte kolacilarin daha fazla siviya ihtiyac duyduklari, bu sividan icmek icin itisip kakistiklari ve zamanla da zaten kalorili de olan bu sivi nedeniyle sismanlama egilimi gosterdikleri saptanmis.Su icenlerde ise ; bir itisme olmamis, makul bir sivi tuketimi ve kilo alimi olmus.En sonunda esas amaclanan kemik olcumune gelmis sira.Farelerin kemik olcumu icin otopsi yapilmis.Kemikleri kaslardan ayirip olcum yapmak gerekiyormus, ancak daha kemiklere biraz dokununca , kolacilarin kemikleri kirilmaya baslamis; su icenlerinkinde kemikler saglam bir sekilde kastan ayrilabilmis.Yapilan kemik yogunlugu olcumunde , kola icenlerinki cok dusuk cikarken, su icenlerinki normal cikmis.

    Sonuc: Ben her firsatta ailelere ve cocuklara ; kolayla ilgili olarak, " kemik erimesi yapiyor " uyarimi yapip daha anlasiir olabilmek icin de " kolayi kapinizdan iceri sokmayin!" diyorum.

    Blogunuzu begenerek izliyorum; ellerinize saglik, sagolun!
    Saygilarimla.
    Fatih Kose
    (Aile Hekimligi Uzmaniyim )

    YanıtlaSil
  8. İlaçlar, hastalıklar söz konusu olunca -hele bir de işin içinde çocuklar- insan aklının "doğru" dediğinden de emin olamıyor bazen. Bir hekim olarak onayınız için teşekkürler. Cola konusundaki uyarınızda haklısınız. Ailede içilmediğinden zaten colayla hemen tanışma olasılığı yok. Birgün tanıştığında zararlı olduğunu da anlayacak yaşta olur umarım.

    YanıtlaSil