"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Ocak 06, 2009

Küllerinden doğan liçide...

... son durum şudur:


Liçi

Sağdaki yaprak yaz başında geçirdiği büyük sarsıntıdan aylar sonra verdiği ilk yaprak oluyor. Bunun dışında da bir dolu sürgünü var fotoğrafta görüldüğü üzere. Canlanmaya karar verdiğinde en kötü durumdaki iki yaprağını -ki aylardır şiddetli rüzgarlara bile dayanmışlardı balkonda- bir gecede döktü. Bir kalemde vazgeçti onlardan. İnsanların dünyasında nankörlük, kadir bilmezlik sayılacak şey, bitkilerin dünyasında normal olmalı.

13 yorum:

  1. iyi görünüyor ama evrencim, ne sevindim onu gördüğüme, yeni evi de çok yakışmış bu arada.. barışır o yaprakçıklarıyla yine, barışıcak eminim..

    YanıtlaSil
  2. Özünde kötü bir yapraktır belki ;)

    YanıtlaSil
  3. Gozun aydin, Evren. Bence licin icin kotu dusunme!:) Her canli gibi o da "yasayabilme" savasinda. Akillica bir strateji uyguluyor, hepsi bu.

    YanıtlaSil
  4. severim onu ben...Büyüyecek inaniyorum.

    YanıtlaSil
  5. Asortik Krep,
    yorumun çok güldürdü beni, okuduğumdan beri liçiye her baktığımda gülüyorum artık :) Ama yine de Pınar'ın dediği gibi "özünde kötü" bir yapraktan çok, "iyi bir stratejist" ile karşı karşıyayız galiba.
    Burcu ve Funda,
    Sizin gibi uzaktan severleri de varken liçinin sırtı yere gelmez :) Teşekkürler!

    YanıtlaSil
  6. Güzel yapraklarından öperim. Şurda ne kaldı birinci cemreye.O da hazırlanıyor tabi şenliğe.

    YanıtlaSil
  7. Masallah Masallah :)
    Aman nazar degmesin. Biz harika dedikce oncagiza birseyler oluyor. Amanin ne kotuymus bu Layci :P Meyve veremez kiii, meyve veremez kiii mi desek acep?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, bloğunuza tesadüfen rastladım ve liçiyi görünce dayanamadım. Benim evimde de bir liçi ağacı mevcut, sizinkinden daha yaşlı, yaklaşık 3 yaşında şu anda. Çok nazlı bir ağaç, balkona koymanızı önermem, rüzgarı kesinlikle sevmiyor. Sıcağı seviyor ve ışığı ama çok bol güneş ışığından da haz etmiyor, sarartıveriyor yapraklarını. Sulanmayı seviyor ama bol sudan hoşlanmıyor, sık sık az az su vermenizi öneririm. Bir de sakın bozulan yapraklarını elle toplamayın, bırkaın kendisi döksün, yoksa küsüp bir süre büyümesini durduruyor. Benimki şu anda yaklaşık 50 cm boyunda ve tamamen bir ağaca döndü. Bir süre sonra gövdesini bir desteğe bağlamanızı tavsiye ederim, yoksa kendisini taşımakta zorlanıyor. Dedim ya çok nazlı çok, bebek gibi bakım istiyor. İlk bir seneden sonra bir ara duruyor büyümesi, panik olmayın sonra yine başlıyor büyümeye. Bu arada ilk meyvesini 9 yaşında veriyormuş, benim sadece 6 senem kaldı yani. Sizinki Malta'nın benimki de İstanbul'un tek ev liçisi muhtemelen :)

    YanıtlaSil
  9. Ooo, bir yerlerde kardeş liçiler olduğunu bilmek ne güzel! Fazla sulanmaktan hoşlanmadığını acı bir tecrübe ile öğrendik. Yoksa bu yaz epeyce gelişmiş olacaktı. Diğer bilgiler için de teşekkürler. Araştırsam bulamayacağım türden ilk elden bilgiler bunlar. Yaklaşık ne zamandan itibaren desteklemek gerek acaba?

    YanıtlaSil
  10. Yeniden merhaba,
    Resimden gorebildigim kadariyla henuz liciniz cok genc, baglamaniz icin erken bir zaman, govdeye zarar verebilirsiniz istemeden de olsa. Birakin biraz yaprak cikartsin, govdesi biraz agaclassin, o zaman zaten cok sayida yaprak cikarttigi ve govdesi henuz cok saglam olmadigi icin hafifce egilecek. O zaman destek verirsiniz. Basarilar dilerim. Benim evimde iki adet muz agaci ve bir de lici var agac familyasindan, korkum o ki muzlarim ve licim daha fazla buyurse evde bana yer kalmayacak. Yine de cok kiymetliler... Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Haklısınız, henüz o kadar ağaçlaşmadı gövdesi. Sizinkiler bu kadar gelişebildiğine göre evde tropik iklim yaratmayı başarmış olmalısınız. Tebrikler :)

    YanıtlaSil
  12. Senden bir ses duymak da bir o kadar güzel Demet :)

    YanıtlaSil