"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Eylül 03, 2009

Crassula ovata



Aylar önce Sukkulentler hakkinda yazdigim yazinin sonunda bahsettigim, ne oldugunu cikaramadigim bitki Crassula ovata imis. Iki gün önce gittigim bir bahce markette not ettim adini. Daha önce dikkatimi cekmemesine sastim, meger burada oldukca yaygin bir ic mekan bitkisiymis. Sokakta yürürken bir cok pencerede rastliyorum. Bu arada Flickr ve Wikipedia'da gördüm. Kücük, hos cicekleri de var bu bitkinin. Malta'dan gelirken köklendirdigim Crassula ovata yapragini geride birakmak zorunda olduguma üzülmüstüm. Burada yakin bir arkadasimin evinde de oldugunu gördüm. Ben uygun bir zamanda köklendirmek icin bir yaprak rica edeyim derken, o bugün evinde ikiser ikiser bulunan bitkilerden bazilarini hediye etti bana. Aralarinda Crassula ovata da var!


Ne diyeyim, körün istedigi bir göz, Allah verdi iki göz :)
Fotograf: dadoobe

8 yorum:

  1. Gule gule buyut :P Bizim komsu da yesil catisina bunlardan ekecekti, son durumu goremedim ne yazik ki :(

    YanıtlaSil
  2. Su yesil catidan bahsetsene biraz. Burada veya e-mail ile...

    YanıtlaSil
  3. Yazacagim yazmasina da, son asamasinin fotografi yok :( Bir de arastirip yazayim, yapmak isteyenlere kaynak olsun diyorum, ona da kucumen izin vermiyor. Oturmuyor artik, heryere el atiyor, civali balik mi yedim nedir hamileyken!

    YanıtlaSil
  4. Burada yesil cati diye nitelenebilecek iki örnek gördüm. Ikisinde de daha cok kir cicekleri/bitkileri kullanilmisti. Crassula ovata ilginc secim. Yesil catida temel amac nedir, bitki secimi neye göre yapilir? Bunlar aklima gelen sorular. Bu acidan bir gün yazarsan o yaziyi merakla, ilgiyle okuyacagim.

    YanıtlaSil
  5. Su tutmasi acisindan sectiler sanirim. Yesil cati ile ilgili sitelerde de yaziyor. Ozellikle Ingiltere'de catinin su cekme ozelligi cokmemesi icin gerekli diye dusunuyorum ama bu benim dusuncem, dogrulugunu okuyarak cozmem lazim.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba
    Bu resmini gosterdiginiz bitkiye suanda yasadigim Ukrayna da hemem hemen her evde rastliyorum. Burada ona para agaci diyorlar. Yillandikca minyatur bir agaca benziyor. Nekadar cok yapragi olursa okadar kisiye para getirecegine inaniliyor.
    Saygilarimla
    http://lilininbahcesi.ucoz.com/
    Ozgur

    YanıtlaSil
  7. Evet, ben de bazi evlerin pencerelerinde görüyorum. Adeta minyatür bir agac... Para ile ilgili bir inanisa konu oldugunu bilmiyordum ama. Tesekkürler...

    YanıtlaSil
  8. SELAM. YARUMLARINIZI OKUDUM. EVET PARAYLA İLGİLİ OLDUGUNU BENDE BİLİYORUM. KÜÇÜKTEN YETİŞTİRMENİZ.LAZIM EVE BEREKET PARA KISMET GETİRDİGİNİ BİR ARKADAŞIMDAN DUYDUM.ŞİMDİ BENDE YETİŞTİRİYORUM BİR HAYLİDE ÇOGALDILAR. HAYIRLISI OLSUN HEPİMİZE İNŞALLAH....

    YanıtlaSil