"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Eylül 03, 2010

Emzirin, emzirin, emzirin!

Önce su:
Bazen sincabin atesi cok yükseldiginde...
ve
iki üc saat arayla Paracetamol ve Ibuprofen'i verdigimde...
ve
verecek baska hicbir ilac ve yapacak baska hicbir sey kalmadiginda...
...emziriyorum.

Hem onu avutuyor, hem de atesi düssün diye beklemekten endiselere bogulmus bana bir seyler yaptigim hissi veriyor.
Ikimize de iyi geliyor.

Sonra su:
Bugün anaokuluna basladi sincap. Ben gerek görmedigim halde, ögretmenleri "ilk günler bir kac saat kalsin, zamanla arttiralim süreyi, siz de disarida bekleyin" dediler. Öyle yaptik. Bekledigim gibi, anaokulundaki bu ilk saatlerinde beni hic mi hic aramadi yumurcak. Ben disarida esyalarini ona ayrilmis bölüme yerlestirirken, coktan oyuna dalmisti bile. 1,5 saat boyunca o iceride oynadi, ben disarida kitap okudum. Ona -ve tabii bana- kalsa, daha gün sonuna kadar kalirdi anaokulunda. Ama ögretmenlerin uygun gördügü bir sistem var anlasilan, fazla karismak istemedim. Anaokulundan sonra parka gittik. "Anne sen burada kal, ben surada oynayayim" diyerek uzaktaki salincaklari isaret etti bana.

Haaa, bir de su:
Aksamlari babasiyla oynarken ben odaya girdigimde "Sen neden geldin, bizi neden rahatsiz ediyorsun?" dediginden, acik acik odadan kovuldugumdan bahsetmis miydim?

Demek ki uzun süreli emzirmek cocugu anneye bagimli, dizinin dibinden ayrilmaz bir cekingen kuzucuk yapmiyormus. Tecrübemle sabit!

Bunlar "sütten kessem mi acaba?" cölünün icindeki kücük mutluluk vahalarim benim :)
Böyle zamanlarda, vaktiyle anne sütünün gücü adina verdigim savasin hakliligindan emin ve onu bu kadar uzun süre emzirdigim icin mutlu oluyorum. Kendine ve diger insanlara karsi güven duygusuyla dolu bu kücük sincabin, istedigi zaman her zamanki agac kovuguna geri dönmek üzere, dis dünyaya, ormana cikmaya hazir oldugunu hissediyorum. Her ailenin cocuk büyütme sekli, sartlari ve o sartlar altindaki tercihleri baskadir. Bizim sartlarimiz altinda bizim aldigimiz kararin dogru oldugunu görüyorum.

Icimden Thoreau'un "sadelestir, sadelestir, sadelestir" dedigi gibi "emzirin, emzirin, emzirin" demek geliyor. Gecen gün hastanede iki yeni anne gördüm. Birkac günlük bebeklerini, üst kata rutin ultrason kontrolüne getirmislerdi. Istemeden kulak misafiri oldum konustuklarina. "Ilk cocugunu ne kadar emzirmistin peki?" diye sordu biri. "6 ay" diye yanitladi digeri gururla. "Oooo, süper!" dedi soruyu soran saskinlikla.  Cok icimden geldigi halde "alti ay nedir ki? elinizden geliyorsa daha da emzirin, emzirin, emzirin" diyemedim.

Thoreau dedim de...
Bu blogun eski okuyuculari bilirler. Bir dönem Thoreau'dan bitmek bilmeyen alintilarimla biktirmisligim vardir. Bugün sincap iceride arkadaslariyla oynarken ben kapi önünde Walden'i okudum yine. Bu kez Türkce'sinden. Thoreau'yu kendi dilinden okumayi sevmistim, kendi dilimden okumayi da sevdim. Dayanamaz da yeni alintilar yaparsam bu günlerde kizmayin lütfen :)

11 yorum:

  1. iyi olduğunuza ve ilk okul gününüzün iyi geçtiğine sevindim. okula başlasın sana olan bağımlılığının azaldığını hayretle görüceksin. yeni bir dönem bekliyor sizi ..umarım herşey yolunda gider..
    alıntılar yapmaya da dayanama lütfen

    YanıtlaSil
  2. ben de iyi oldugunuza ve ilk gününüzün iyi geçtiğine çok sevindim :)sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Funda, Isil,
    Sagolun :) Simdilik her sey yolunda :)

    Gülin,
    Istemek basarmanin yarisidir. Özellikle emzirmek sözkonusu oldugunda... :)

    YanıtlaSil
  4. Hersey cok guzel olsun Sincap icin ve annesi icin!

    Sonra Evreeeen, sen de mi Brutus demek geldi icimden! Tamam emzirmeye sonuna dek, ama bu yazilarla emzirmeyi basaramayanlara, emmemek icin inat eden bocurtlere, ameliyat sonrasi emzirememe sorunu olanlara dokunuyorsunuz, cin diyorsunuz haberiniz ola. Hani iki satir onlar bu isin disinda deseniz :P (Ustune alinan alingan Dilek :P)

    YanıtlaSil
  5. Kızmak ne demek? Zaman zaman aklıma geliyor, "Evren Thoreau'dan alıntı yapmaz oldu" diye. Kitabı okuyamadım hala, çok istememem rağmen.

    Uzuun okul hayatınız başladı demek ki. Hayırlı olsun.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Dilek,
    "Her ailenin cocuk büyütme sekli, sartlari ve o sartlar altindaki tercihleri baskadir. Bizim sartlarimiz altinda bizim aldigimiz kararin dogru oldugunu görüyorum."

    Ben bu cümleyi neden kurdum saniyorsun? ;)
    Neden icimden o kadar cok geldigi halde "emzirin, emzirin, emzirin" demek konusunda daha cok kendimi tutuyorum saniyorsun? ;)

    Elinden gelen cabayi gösteren ama bir sekilde emzirememis anne neden gocunsun? neden gocunmali, sucluluk duymali? Senin verdigin mücadeleyi ben uzaklardan ama yine de gayet yakindan, gayet birinci elden biliyorum. Neden üstüne alinmalisin? Ayni sey normal dogum icin de gecerli... Ama ortada hicbir neden yokken sezaryenle doguran, en ufak bir emzirme probleminde "olmuyor iste" deyip vazgecen anneler var. Daha ötesi daha dogumun ertesi günü "ben zaten bir ay sonra ise baslayacagim" deyip sütü kesmeye yarayan hormon igneleri yaptiran, cocugunu kolostrumdan bile mahrum eden anneler var! Onlarin da biraz gözü acilmamali mi? Dur hemen Yaban'in bir ara Gidilmeyen'in basliginda kullandigi, cok da sevdigim bir Thoreau alintisi yapayim konu hakkinda: "Eger bir baskasini daha iyi taniyor olsaydim, kendimden bahsetmezdim". Hep kendimden, kendi tecrübelerimden bahsetmeye özen gösteriyorum blogumda. Kimseye parmak sallayip "söyle yapmalisin, böyle yapmalisin" dememeye, akil ögretmemeye calsiyorum; hakkim da yok.
    Al bir tane daha: "...diger okuyucularima gelince kendilerine uyani kabul edeceklerdir. paltoyu giyebilmek icin dikisleri zorlamazlar umarim. cünkü palto ancak uyana yakisacaktir."
    Kimseye benim paltomu giyin diyemem/demem. Ama paltomun bana iyi gelen yanlarindan bahsederim ki belki baskalarina kendilerine daha uyan bir palto dikmek/diktirmek konusunda ilhamlar verir. Bunu Brütüs'lük olarak görme... Ve bu türden baska Brüstüs'lükler yapmaya da devam edecegim, haberin ola :D

    Münevver Hanim,
    Tamam, gördügünüz gibi yukarida basladim bile ;) Tesekkürler güzel dilekleriniz icin. Sizden haber almak ne güzel :) Harika iftar yemeginizin haberini de aldim ;) Keske orada olabilseydim...

    YanıtlaSil
  7. Seni benden iyi bilemez kimse ama ozellikle sitem ettim :) Su bana yazdiklarini ve alintilarini on sayfaya daha net bir sekilde tasimani dilerim ;-)

    Sut konusunda ve bebek konusunda birinci elden yardimcimdin. Isil, sen ve gruptaki diger arkadaslardan cok sey ogrendim!

    Munevver hanima selamini iletmeyi unutmustum, ozur dileyerek, buradan soylesem olur mu? :)

    YanıtlaSil
  8. Seni bildigimden (ve sen de beni bildiginden) rahat rahat / acik acik yazdim hissettiklerimi :) Aslinda bu konuda bir yazi yazmayi da düsünüyordum zaten. Oraya alsam bu söylediklerimi ?

    YanıtlaSil
  9. Nasil istersen, ama seninki gibi iyi niyetle, emzirmeye tesvik amaciyla yazilmis bir yaziya, caresiz, sutu az geldigi icin hormon ignesi yaptirmayi bile dusunen bir anne cevap yazmis. Dusun son carem hormon ignesi, sutumu arttirmak icin onu yaptiracagim diyor! Bu kadar da caresizlige suruklenebiliyor. O sebeple bazi seyleri cok daha net yazmak gerekebiliyor. Yeni yazini sabirsizlikla bekleyecegim.

    YanıtlaSil
  10. Dilek,
    Söyle bir sey var kafamda. Kendi paltomu anlattigim ama baskalarinin paltolarina karismamam gerektigini düsündügüm yazilarin sonuna link verecegim o yaziyi mümkün oldukca. Hatta eskiden yazilmis yazilarima bile. Sen hatta beni uyar "su yazinda baskalarina senin paltonu giymelerini dikte ediyorsun" diye; hemen eklerim. Sanirim orta yolda bulusmus oluruz böylece :)

    YanıtlaSil