"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Mayıs 21, 2010

Ateş dikeni

Fotoğraf: ndrwfqq

Hepimizin etrafında çok gördüğü, yaygın bir süs bitkisi bu. Bana "bütün kırmızı, minik meyveli ağaççıkların beyaz çiçekleri mi vardır?" dedirtmeye başlayan silsileden bir bitki daha... Latince adı Pyracantha olan geniş bir ailenin üyesi. Türkçe ateş dikeni, İngilizce Firethorn, Almanca Feuerdorn. Sonbahar ve hatta kış boyu dallarında görülen kırmızı, gözalıcı meyvelerinden alsa gerek bu ismi.  Meyveleri kışın kuşlar için önemli besin kaynağı; "köpek elması" adıyla da biliniyor. Bazı kaynaklarda meyvelerinin yenebileceği, marmeladının yapılabileceği yazıyor, bazılarında ise  hafifçe zehirli olduğu. Türlerine göre durum farklı olabilir, dikkatli olmalı. Üstelik dikkatsiz gözler akdiken meyvelerinin dallardan salkım şeklinde sarktığını farketmeyip, dağ muşmulası ile karıştırabilir ki; o bitkinin tamamı da hafifçe zehirli kategorisinde.  Bitkiler ve kullanım şekilleri söz konusu olduğunda gözümüzü dört açmamız gerektiğine bir örnek daha...  

2 yorum:

  1. ÇOK GÜZEL BİR BLOG BENDE OTLARLA İLGİLENİRİM ATEŞ DİKENİ REÇELİ ARARKEN GÖRDÜM SEVGİLER.

    YanıtlayınSil
  2. Tesekkürler, aradiginiz tarifi bulursaniz, benim de haberim olsun lütfen :)

    YanıtlayınSil