"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Ağustos 20, 2010

Gidanin fiyati

Su hemen araya girsin; konudan cok da uzaklasiyor degiliz zaten :
"gerçek gıda, gerçek insanlar tarafından üretilir.
gerçek insanların sizin ve benim gibi gerçek ihtiyaçları vardır. gerçek ihtiyaçlar için bugünün dünyasında gerçek para gerekiyor, hem de çok miktarda! gerçek gıdanın fiyatı, gerçek üreticinin son derece gerçek ihtiyaçlarını karşılayabilen bir fiyat olmalıdır."

7 yorum:

  1. Cunku eger bu dedikleriniz olmazsa, o fiyat gercekten "odenemez" bir bedel haline geliyor yani sagliginizi vermeniz gerekiyor karsiliginda...

    YanıtlaSil
  2. Bahçede ya da bostanda uğraştıkça gıdanın tüm şikayetlere karşın aslında hakettiğinden çok daha ucuza satıldığını düşünür, bu kadar emeğe bu fiyat nasıl olur diye şaşar olduk. Belki de gerçek değerini anlayabilmek için herkes yetiştirme deneyimini yaşamalı.

    YanıtlaSil
  3. Bozmasalardi zamaninda gercekle sahte diye bir kavram olmazdi! Sahip cikmazsak bugun, yarin gercegi bile bulamayacagiz :(

    YanıtlaSil
  4. Mehtap,
    cok haklisiniz, bir de gezegeni...

    Meyvelitepe,
    gidanin bedelini herkesten daha iyi bildiginize eminim. aksini düsünenleri yaz tatili yerine meyvelitepe'ye göndermeli :)

    Dilek,
    Ben eskiden icine fazladan birseyler katilan bir gida katilmayandan nasil ucuz olur diye sasardim. Icine katilanlar "gercek" degilmis ve katildiklari seyin "gercek"ligini de bozuyorlarmis meger; zamanla anladim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba...Benzer hisleri- peynir üretiminde- yakinen yaşayınca ben de konuya girmemezlik edemedim..10 kg. sütten yaklaşık 1 kg.peynir elde edebiliyorum. Keçi sütünün kg.fiyatı 3 tl.dersek 1 kg.peynir için min.30 tl.çıplak maliyet ödenmesi gerekiyor. Oysa piyasada kg.ı 15 tl.ye keçi peyniri olabiliyor; nasıl olabiliyor, hayret ediyorum.Ben muhtemelen kıvam arttırıcı kimyasalların kullanıldığına inanıyorum. Makul fiyatı var diye tüketmek zorunda kalınan ürünlerdeki katkı maddelerinin varlığı ürkütüyor beni...

    YanıtlaSil
  6. Cok bencilce birsey ama bu Evren. Inanilmaz bencilce! Guveler saliniyor domateslere, hooop hemen ilaci cikiveriyor piyasaya ates pahasina, hooop ardindan guveye dayanikli genler tasiyan domatesler ekilmeye baslaniyor. Ya yiyenler :((( Ya hastalananlar, ya kanser olanlar??? Ama onlardan da para kazananlar var! Ilac satanlar, hastane bakim malzemesi satanlar, doktorlar, ilac bulmak icin arastirma yapan firmalar... Kendimi kobay gibi hissediyorum. Caresiz bana ne olacak diye kafesinde bekleyenlerden hani! Ama sesimizi duyuralim, birlik olalim, kafeslerden kacalim diyesim de var!

    YanıtlaSil
  7. Süt Dilimi,
    sizin gibi (gercek) gidanin üretiminde rol sahibi olanlar daha da iyi anliyor bu türden tuhafliklari. Son derece haklisiniz. Bu vesileyle blogunuzdan haberdar olmaktan mutlu oldum :)

    Dilek,
    Elimizden geldigince her kulaga kar suyu kaciriyoruz iste. Bu da bir seydir.

    YanıtlaSil