"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Kasım 18, 2010

Açık iş ilanıdır.

Sincabin 3 yasini gecmesi ve anaokuluna yavastan isinmaya baslamasiyla ( himm, bu iyimser bir ifade oldu, bir gün elbet isinacak diyelim) tekrar calismaya baslamak da gelip gündemime oturdu. Evet, calismak istiyorum. Gercekten. Bir kac gündür kendimi iteleyerek CV'mi güncellemeye basladim. Takildigim seyler var. Örnegin üc yili asan büyyüüüüük kariyer tatilimi kagit üstünde en dogru nasil ifade edebilecegimden emin degilim. Biraz arastirdim internette; "Babypause" kesinlikle denilmemeliymis. "Familien- und Erziehungsarbeit" (aile ve cocuk yetistirme isi) gibi tumturakli bir ifade daha dogru olurmus. Ayrica bu türden kariyer aralarini is görüsmelerinde bir avantaja cevirmek mümkünmüs. Söyle demeliymisim mesela: "Evde oturup cocugumu büyüttügüm dönem pek cok acidan kendimi gelistirmemi, yeni beceriler kazanmami sagladi. Stresle basa cikma, zamanimi daha iyi yönetebilme, felaket yönetimi, vb, vb. Haa, bir de multitasking becerim müthis gelisti."  

Evet, böyle demeliymisim. Daha bu hafta basinda bir yerde "Multitasking is a moral weakness" (Multitasking -ayni anda birden cok is görmek- ahlaki bir zayifliktir) cümlesine rastgelmis ve bu konudaki duygu ve düsüncelerimi özetleyis sekline hayran kalmistim oysa.

Insan Kaynaklari bölümlerinde calisanlar ve ben ayri dünyalarin insanlariyiz belli ki. Nasil ortak bir amaca dogru (benim bir is bulmam tabii ki bu amac, baska  ne sandiniz?) el ele, birlikte yürüyebiliriz, onu anlamaya calisiyorum bugünlerde.

Cok degistim ben. Is görüsmelerindeki o komik sorulara olabildigince dürüst yanit vermek istiyorum. Bakin söyle:

Onlar: E, cocuk baktiginiz dönemde multitasking becerilerinizde gelismistir herhalde.
Ben: Evet bir dönem o camura saplandim. Ama sonra cok gec olmadan kurtardim kendimi. Simdi odaklaniyorum ve belli bir anda sadece tek bir sey yapiyorum. Verimliligim inanilmaz artti. Ayrica ben multitasking'in ahlaki bir zayiflik olduguna inaniyorum. Biliyorum, is dünyasinda aksi bir görüs hakim. Ama biraz düsünürseniz bana hak vereceginizden eminim. Bu kitabi ve bu siteyi incelemenizi tavsiye ederim. Nokta.

Onlar: Üc yil bebek büyütmek icin biraz fazla degil mi?
Ben: Yok degil, bir teoriye göre her cocuk üc yasina kadar annesine aittir. Ben de buna inaniyorum. Ayrica Attachment Parenting'in hayrani ve takipcisiyim. Günde fazladan iki saatimi yollarda harcayacagim bir 9-5 isinde yapamazdim bunu. Kadının ancak bu türden önceden cizilmis bir kariyer cizgisini takip etmesi durumunda, (yani 6 ay , en gec bir yil icinde cocugunu krese ya da bir bakiciya birakarak bir ofiste, masa basinda kariyerine kaldigi yerden devam ettigi durumda) "modern" sayildigi bir anlayistan süphelerim var. Yeni toplumsal ve teknolojik hareketlenmeler is yapis sekillerimizi de küresel capta degistiriyor.Ilkel toplumlarda cocuklar bla bla bla...

Onlar: Hadi bize zayif noktanizdan bahsedin.
Ben: Ha ha ha! Su klasik ve komik soru. Hala soruyor musunuz? Sıkılmadınız mi ayni yanitlari (yalanlari) duymaktan? 5 yil önce olsa, "özellikle detaylarda mükemmellik takintim" derdim. O zaman da yalan söylemiyordum. Fakat farkettim ki bu klasik sorunun klasik yaniti olmus benim mükemmellik takintim. Peki söyle söyleyeyim bu kez: Canınızı sıkacak kadar dürüst olabilirim.

Onlar: Esinize sorsaydik bize sizin hakkinizda neler söylerdi?
Ben: Haa, evet, bir de bu var. Esimle sizi hic tanistirmayacagimdan emin olabilirsiniz. Ilk söyleyecegi sey sanirim berbat bir aşçı oldugum olurdu. Fakat bunun sanirim burada yapacagim isle bir ilgisi yok.

Onlar: En sevdiginiz cizgi film / cizgi roman karakteri?
Ben: Hayir Speedy Gonzales de degil,  Süperman de. Momo'yu seviyorum ben. Su gri adamlarin hakkindan gelen. Duymamis miydiniz? Önemli degil, ben de öyle tahmin etmistim zaten. Gri adamlara ne kadar yatirdiniz (kaptirdiniz) ?

Onlar: Neden firmamizi tercih ettiniz?
Ben: Özel bir nedeni yok, ilaninizi gördüm, bana uydugunu düsündüm. Tahmin edeceginiz üzere bes ilan daha gördüm bana uyan ve onlara da basvurdum. Hanginizle anlasirsak onunla calisacagim. Gezegene ve insanliga olumsuz etkisi minimum olan sektörleri tercih ediyorum calismak icin. Petrol, genetik tohum ve sigara firmalarinda calismam örnegin. "Firmanizi sectim cünkü kariyer hedeflerim sirket hedeflerinizle birebir örtüsüyor. Bütün ömrüm boyunca sizinle calismak istemistim. Hep bu ilaninizi bekledim. CV'mdeki büyük bosluklarin asil sebebi de budur."  seklinde cümleler sarfedecek degilim, siz de bunu bekliyor olamazsiniz. Peki öyleyse, neden soruyorsunuz?


Neyse, birakalim bunlari. Acik is ilanidir. Is ariyorum. Mümkünse evden pijamalarimla calismak, calisirken 2 saattir kaynayan sirket cayi/kahvesi degil taze, elcagizimla yaptigim cayi/kahveyi icmek, isten verdigim aralarda (hayir kesinlikle ayni anda degil) sincapla hali üzerinde trencilik oynamak
 ve askla sevecegim bir is yapmak istiyorum. Her sabah mutlulukla masa basina gecmeme sebep olsun. Bu blogu okuyorsaniz askla sevdigim seyleri ve ilgi alanlarimi biliyorsunuz demektir.

Olumlu özelliklerim: Detaylarda mükemmellik takintisi, caliskanlik, iflah olmaz arastirmaci ruh, sistematik calisma, güvenilirlik. Kafam iyi calisir, aptal sayilmam. Bir seyi bilmiyorsam bile hizla ögrenirim. Siz adini söyleyin yeter. Bu arada bilmiyorsam "bilmiyorum" derim, biliyormus gibi yapip sizi de, kendimi de yormam. 3 yildir nevi sahsina münhasir, inatci mi inatci, ne istedigini bilen, uzatmali bir "terrible two" vakasiyla beraber yasiyorum. Bu sebeple ikna becerim, pazarlik gücüm, esneklik yetenegim, problemleri öngörüp zamaninda cözebilme aliskanligim (prEactivity ve prOactivity) ve hepsinden önemlisi sabrim tavan yapiyor. Özellikle gelistirmeyi tercih ettigim ve epey yol aldigim bir özelligim daha var: Insiyatif kullanmak. Yalan degil, memur kentinden gelmis memur cocugu oldugum icin bu yönüm biraz kördü. Simdi öyle degil.

Olumsuz özelliklerim: Ukalaligi sevmem. Ici bos olup fazla tangir tungurdayanlari da. Övünmeyi ve reklam yapmayi da. Bu yüzden büyük olasilikla iyi yönlerimin hepsini ve kapasitemi asla tam olarak ögrenemeyeceksiniz. Ne yapalim, bu da benim sorunum. Bazen detaylarda kaybolurum. Kayin tohumuna takildigimdan ormani gözümden kacirdigim olur. Bu yönümü düzeltmeye calisiyorum. Hic birimiz mükemmel degiliz, degil  mi? Iyi yemek yapamadigimi söylemis miydim?

Peki ya siz? Yavasligin erdemine, odaklanmanin gücüne, yalinliktaki zenginlige, azin daha iyi olduguna inaniyor musunuz?  Kosturmazsak daha hizli yol alabilecegimizi farkettiniz mi? Önüme ayni anda 3 proje, 2 rapor, 4 toplanti talebi düsmeyecegini garanti eder misiniz? Is görüsmelerinde yukaridaki türden aptalca sorular sormayi biraktiniz mi? Himm, sizinle anlasabiliriz sanirim. Bir e-mail yazin, size diplomalarini edindigim adı parlak üniversitelerden de bahsedeyim.

17 yorum:

  1. hahaha bence mizah dergisinden teklif alacaksin:))

    YanıtlaSil
  2. Son uc beni ikna etmeye yetti, yeterince guclu...

    O pijamali isten ben de isterim :P

    Kefirli ekmegin fotografi bile mukemmel asciligi ispatlar, en kotusu buysa, digerleri super otesi kanimca!

    YanıtlaSil
  3. :) Cok tatli bir ilan olmus. Eminim bir yerlerde seni bekleyen isler vardir, tam gonlune gore, tam sana gore. Bol sans :)

    not: Bu arada gecenlerde bir meyve bahcesine gittim ama kakao ve kahve tohumu yada fidesi bulamadim. Aramaya devam, bir yerden cikacak biliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. var benim aklimda oyle bir uniformal
    si pijama olan bir proje ama butce gerek!! Birileri destekliyoruz der demez hadi diyecegim ama simdilik bu is ilanini baskalari degerlendirmeli...

    Bu yazinin basliginin "acik is ilani" oldugunu unutmayin sevgili okuyucu!! Degerlendirin bu potansiyeli!!

    YanıtlaSil
  5. ik'cıların yüz ifadelerini merak ediyorum :)
    basmakalıbın dışına çıktığınız an yüzlerinde beliren o yanlış ifadesinin hayranıyım.

    YanıtlaSil
  6. Sizi yaşam koçu olarak görmek isteriz efenim:)
    Şaka bir yana blogu çok beğeniyorum,inşallah farklılıkların önem arzettiği beyinlerde bir ışık yaktığı bir yer olur yaşadığımız yer..Ve kendimizce üretebildiğimiz...

    YanıtlaSil
  7. Süper. Ben işveren olsam seni kesin işe alırdım :)

    YanıtlaSil
  8. uzun süredir böyle gülmemiştim :))) Çok eğlendim. Momo hakkından gelsin hepsinin!

    YanıtlaSil
  9. :) Hihii ne şirin :D

    YanıtlaSil
  10. Hepimiz birleşelim tüm ülkelerden, kendimiz bir pijama şirketi kuralım yaratalım, ne dersin ;) Ama yok olmaz, evden giyinip çıkmak da güzel birşey! Başka bir çözüm bulmalı!!...

    Zeynep

    YanıtlaSil
  11. Zeynep,
    parlak fikir, düsünmedim degil :) bu kadar yetenekli, donanimli insan var bloglar aleminde... bir araya gelsek sallariz ortaligi :) pijama lafin gelisi. bir haftaya kalmadan ben de sıkılırım pijamayla ise "gitmekten" :)

    YanıtlaSil
  12. Harika bir yazi olmuş. Hele son paragrafa bayıldım. Türkiye'de bebek falan bahane edip işe ara vermek hoş karşılanmaz, sonrasında zor iş bulunur. Benim gibi keyfi aralar vermek hiç hiç hoş karşılanmaz, her mülakatte nasihat edilir. 35-40 yaş civarı olmak da hoş karşılanmaz. Hele benim gibi 40 aş civarı kariyer değişikliği yapmayı istemek hiç uygun düşmez. Tek istediği birazcık esnek zamanlı ve faydalı olacağı bir iş olan bendeniz ve benim gibi nitelikli bir sürü insan bu yüzden boş boş dolanır durur. Bu konuda (part-time, flex-time çalışmak,insanca iş yeri, vs.) bir hareket mi başlatsak, ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
  13. Harika bir yazi olmuş. Hele son paragrafa bayıldım. Türkiye'de bebek falan bahane edip işe ara vermek hoş karşılanmaz, sonrasında zor iş bulunur. Benim gibi keyfi aralar vermek hiç hiç hoş karşılanmaz, her mülakatte nasihat edilir. 35-40 yaş civarı olmak da hoş karşılanmaz. Hele benim gibi 40 aş civarı kariyer değişikliği yapmayı istemek hiç uygun düşmez. Tek istediği birazcık esnek zamanlı ve faydalı olacağı bir iş olan bendeniz ve benim gibi nitelikli bir sürü insan bu yüzden boş boş dolanır durur. Bu konuda (part-time, flex-time çalışmak,insanca iş yeri, vs.) bir hareket mi başlatsak, ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
  14. Isin, hic fena olmaz :) Ben cocugumu da alir gelirim :)

    YanıtlaSil
  15. Süper bir yazı... :)
    Merak ediyorum, yaklaşık 2 yıl sonra iş konusunda ne durumdasınız?


    YanıtlaSil
  16. Süper bir yazı! :)

    Merak ediyorum yaklaşık 2 yıl sonra iş konusunda aradığınızı bulabildiniz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba unknown, tesekkür ederim.
      Klasik anlamda sanirim ben hala "issiz"im.
      Fakat gecen iki yilda is konusunda fikirlerim degismeye basladi. Örnegin neden ekonomik anlamda kayitlara gecmeyen, karsiliginda parasal bir karsilik ödenmeyen ve ikametgah adresinde gerceklestirilen aktiviteler "is"ten sayilmiyor? Bu acidan gayet de is güc sahibiyim gibi gelmeye basladi bana. Teselli olsun diye degil :) Gercekten :)

      Sil