"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Nisan 04, 2008

Hatırla(t)ma: Yağmur suyu hasadı

İki gündür sabah bardaktan boşanırcasına yağan yağmura bakıp "Şu balkona yağmur suyunu biriktirecek bir kap yerleştirsem" diyorum. Mutfaktaki minik bahçemi sulamak için... Bu fikir ne yeni, ne de bana ait (Bkz. şu yazımın 27. maddesi). İlk kez ekolojik bahçıvanlık siteleri veya kitaplarından birinde okumuştum. Sonra bir yerlerde bunun İngiliz bahçelerinde yaygın olarak uygulanan bir yöntem olduğundan bahseden bir yazı da vardı; ismi de pek hoştu, fakat nerede okuduğumu unutmuşum. Bir ara lazım olduğunda Google'da arayıp durdum ama başlığını bile hatırlayamadığımdan çıkamadım işin içinden. Geçenlerde sevgili Dilek'in günlüğünde dolaşırken ne göreyim! Meğer ona aitmiş bu yazı :)) Yöntemin adı da "yağmur suyu hasadı" imiş. Dilek fotoğraflarla ve linklerle zenginleştirdiği yazıyı 2005 Temmuz'unda, ilk günlük tutmaya başladığı dönemde yazmış.

Yağmurlu mevsim geliyor, bahçeli-bahçesiz hepimizin işine yarayabilir. Tekrar hatırlatayım ve Dilek'e de teşekkür etmiş olayım dedim :))

Fotoğraf: julie70

5 yorum:

  1. Ben de bugünkü yazımda (bahçecilikle ilgili)hayatıma kattıkların ve tekrar hatırlattıkların için ve balkonda birşeyler yetiştirmek konusunda ön ayak olduğun için sana teşekkür ettim. Bu yazı vesilesiyle bir daha teşekkür ederim.Senin gibi bir arkadaşı keşfettiğime çok memnunum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. ben bir bitki katiliyim, o kadar sevmeme rağmen niye bitki yetiştiremiyorum, çok isterdim yeşil parmaklı olayım ben de senin gibi.. :(

    YanıtlaSil
  3. Hande,
    Rica ederim, bahçenin fotoğraflarını merakla bekleyeceğim.

    Yaban,
    Bir ara başarısızlıklarım üzerine bir yazı yazayım da sen yeşil parmağı gör:)) Bir Hümeyra maceram var mesela, günlüğün ilk başlarında, okumuş muydun?

    Çok sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Tam basligi gorunce ben de yazmistim diyecektim ki ne goreyim, sen eklemissin bile :) Tesekkurler. Benim cok hosuma giden birseydi yagmursuyu hasadi. Gerci ben ingilizceden aynen cevirerek bu ismi verdim ama sevdim de bu ismi. O sene epey sicak ve kurak gecmisti ama gecen sene yagmursuz gunumuz gecmedi. Gunesi ancak Turkiye'de gorebildim :( Turkiye'de eskiden sarniclar varmis ve bu sekilde su biriktirilirmis. Akin amca(Punto) da yazmisti. O da yazlikta ayni sekilde su depoluyormus. Tuvaletler icin, bahce icin ideal. Bir kisi bile bunu yapsa ne kadar su tasarrufu olur dusunsenize... Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Dilek,
    Karşılıklı şaşırttık birbirimizi desene :))

    YanıtlaSil