"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazartesi, Temmuz 05, 2010

Nehir kenarindan...

Nehir kenari mevsimle beraber canlanmis ve türlü türlü bitkiyle donanmis. Gecen hafta sincapla güzel bir yürüyüs yaptik orada. Bir cok yabani cicegin ve calilarin fotografini cektim. Büyük bir kisminin adini bilmiyorum. Bu vesileyle ögrenir, ögrendikce de buraya yazarim diye düsündüm. Fotograflarin üzerine tiklayarak büyütmek ve daha ince detaylari görmek mümkün.

IMG_2313

Nehrin bir tarafi bir kac yil önce düzenlendi. Oradaki agaclar, agacciklar, calilar anlamadigimiz bir sebepten temizlendi. Farkettim ki ciplak kaldigi icin bol günes alan bu tarafta bolca  günessever yabani cicek yetisiyor. Diger taraf agaclik ve gölgeli. Orada ise daha cok gölgesever bitkiler ve kücük calilar var.

Günesli taraftan basliyoruz:
IMG_2320

Bu cicege bir kac yil önce Dügün cicegi (Ranunculus)'nin adini ögrenmeye calisirken rastlamistim internette. Sari cicekleri birbirine benziyor cünkü. Adini o zamanlar not etmemisim.  

IMG_2308

Bu fotografta hos bir kaza olmus :) Öndeki pembe minik cicegi cekmeye calisiyordum. Tahminen cok sevdigim Turnagagasi (Geranium) ailesinden bir cicek. Onu net cekmeyi basaramamisim. Buna karsilik arka plan gayet net cikmis. Cilekleri ve o minik mavi cicekleri fotografi cekerken degil, evde cektiklerime bakarken farkettim :) Sag üst kösedeki iki minik cilek bebegini gördünüz mü?

IMG_2310

Cayirlarin olmazsa olmazi: Civanpercemi :)

IMG_2312

Bu da yeni tanistiklarimdan: Sinirli ot

IMG_2314

Bu pembe cicekler bir tür karanfil olmali. Internet'te biraz arayinca Dianthus sylvestris (Stein-Nelke)
cikti karsima. Cicekleri cok benziyor; o olmali. Aklima tek takilan su: Dianthus sylvestris Almanya'da oldukca nadir rastlanan bir bitki olup (sadece Allgäu Alpleri'nde görülüyormus? ) koruma altindaymis.

IMG_2316

Bu mor cicekli bitkinin ne oldugunu bilmiyorum.

IMG_2317

Papatyalar. Ama papatya var, papatya var. Bu tam olarak hangi tür merak ettim. Sincap habire koparip anneye armagan etmeyi seviyor :) 

IMG_2319

Bu ilginc beyaz-acik pembe renkli cicekleri olan bitki de ne oldugunu merak ettiklerimden...

IMG_2321

Oenothera biennis - Gemeine Nactkerze. Aslen kuzey Amerikali. Orta Avrupa'da da yayginlasmis. Lesley Bremness'in kitabinda da söz edilir. Bazi faydalari da var yanlis animsamiyorsam.

IMG_2325

Bu bitkiye bir kitapta rastladigimdan neredeyse eminim ama adi aklimda kalmamis. Gördügüm kadariyla gölgeyi, özellikle agac diplerini seviyor.

IMG_2326

Ayni bitkinin biraz daha yakindan bir görünüsü.

IMG_2327

Bu minik kirmizi meyveli caliyi ilk kez gördüm.

IMG_2328
Nehir kenarinda bu sari ciceklerden o kadar coktu ki... Diger fotograflarda da var geri planda hep.Yer yer renkleri turuncuya dönmüs olanlari  da vardi. Daha cok günes aldiklarindan veya benzer bir sebeptendir diye düsünüyorum.

 
IMG_2330

Civanperemlerinin cevreledigi pembe bir cicek.

IMG_2331

Baska sari cicekler...

IMG_2335

Kokulariyla beni varliklarindan haberdar eden filbahriler. Artik nehrin diger yakasindayiz...

 
IMG_2336

Bu bitki daha önce gilaburu oldugunu tahmin ettigim agaccik. Bu kez yeni meyve veriyor. Ne yazik ki  cicekli halini kacirdim. Yoksa emin olabilirdim.  

IMG_2339

Ihlamurlar nefis kokuyor. Keske kokularini saklamanin bir yolu olsa. Ancak fotograflarini cekebildik. Ihlamurla ilgili dün okuduklarimi paylasayim bir de: 1000 yil yasayabilir, 40 metreye kadar boylanabilirmis. Almanya'da (ama büyük olasilikla baska ülkelerde de) öteden beri saglik ve mutluluk getirdigine, koruyucu etkileri olduguna inanilan bir agacmis. Bu yüzden kücük yerlesim birimlerinde, köylerde merkezi bir yere dikilir ve adina "Dorflinde" (Köy ihlamuru) denirmis. Sosyal yasam dallarinin altinda canlanir; kutlamalar orada yapilir, yas orada tutulur ve hatta suclular dallarinda asilirmis.  

IMG_2346

Bu da akdikenin yeni meyve vermis hali. Akdikenin kalp-damar rahatsizliklarina iyi geldigini okudum gecen gün. Ama yaprak mi , yoksa meyveler mi bilmiyorum. Elbette uzman ellerde hazirlanmissa...

Simdilik nehir kenarindan bu kadar. Bu bitkilerden bildiginiz, tanidiginiz var mi?

13 yorum:

  1. papatya iyi kalpli olan cayi yapilip icilen cins:) ben sana yardimci olamayacagim ama sen bana cok oldun filbahri garip ve komik bir isim ama artik adini biliyorum:) minik sarilar, minik maviler benim arsivde de bolca var sarilari ayirt etmek sadece yapraklariyla mumkun. Minik cilekleri toplamaya ne zaman gidiyorsunuz?

    YanıtlaSil
  2. Bunları bilebilmek ne muhteşem... Şaman kadın diye boşuna demiyorum sana:)

    Geçenlerde bir blogta Jabuticaba ağacı, gövdesinden meyve veren tek ağaç.Bir diğer ismi Brezilya üzümüyle ilgili birsey okudum.. Sen geldin aklıma...Ağacı internetten araştır.. Büyüleneceksin:)

    YanıtlaSil
  3. Elimdeki kardeş bitkiler kitabında pek çok şifa özellikleri olan papatyanın, sanırım bizde "alman papatyası" diye bilinen, "anthemis nobilis" olduğu yazılmış. Gördüğün papatyanın en azından bu cins olup olmadığını anlayabilirsin.

    Filbahrilere şaştım, bizde çoktan geçti çiçeklenme zamanı, koku nöbetini neyse ki ıhlamurlar aldı.

    Bir de sorum var: "yabani havuç/queen anne's lace" ile " baldıran/hemlock" arasındaki farkın nasıl anlaşılacağına dair bir bilgin var mı?

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Besteee,
    Ne sanslisin! Bahcende bir filbahri var :) Cilekleri toplamak icin özel bir plan yapmadik. Bizde günlerin ne getirecegi pek belli olmadigindan bir yürüyüs sirasinda denk gelirsek yeriz diyoruz daha cok. Üstelik ben o fotografi nehrin tam neresinde cektigimi de unuttum!

    Burcu,
    Bu agac gercekten büyüleyici! Bir masaldan cikma gibi. Dallarindan cicek acan agaclar var da, böylesini hic görmemistim. Sagol!

    Meyvelitepe,
    anthemis nobilis'e bakiyorum bir taraftan. tam emin olamadim. yabani havuc ve baldiran hakkinda bilgim yok ama arastiririm vakit bulunca.

    YanıtlaSil
  6. Evren, yorumu tam gonderirken internetim gitti. Bir daha gonderiyorum.

    Minik acik pembe/eflatun gibi cicegi olan bitki bizim burada "gışıyak" dedikleri bitkiye benziyor.

    http://bostancik.blogspot.com/2008/12/gyak-dedikleri-ne-ola-ki.html

    Cicegin tam acilmis fotografi vardi ama bulamadim. (Nedir onca fotografin arasindan istedigini bulmanin kolay yolu!) Sana acilmakta olan halini cektigim fotografi gonderdim.

    YanıtlaSil
  7. Pinar, bastan 7. fotografi mi diyorsun? Gönderdigin fotografi da gördüm. Degil gibi geldi bana...

    YanıtlaSil
  8. Evet cok benziyor. Nehir kenarina yolumu düsürüp yapraklarini kontrol etmek icin sabirsizlaniyorum :)

    YanıtlaSil
  9. Sonra firsatim olmazsa diye gitmeden, bildiklerimi paylasmak isteidm: Fotograftan ayiredebildigim kadariyla, bastan sirasiyla bildigim bitkilerin isimlerini yazmaya calistim:
    2. Potentilla anserina (Parmak otu, buyuk ihtimal anserina)
    7. Prunella vulgaris (ingilizcesi self heal, ballibabagillerden)
    9. Silene vulgaris - (Givisgan)
    13. Lonicera xylosteum (Rote heckenkirsche diye geciyo elimdeki kitapta, bir tur hanimeller, meyveleri hafif zehirliymis)
    14. Trifolium diycem ama yapraklar sasirtiyo
    15. Lotus corniculatus (Gazelboynuzu)

    Umarim ise yaramistir

    YanıtlaSil
  10. Madworth, Yaramaz mi? elbette cok yaradi :) Sagol varol!

    YanıtlaSil
  11. bunlar bayagi uzun boylu ayni aile kesin ama benimkiler cuce cinsinden geranium molle olduguna emin gibiyim:)

    YanıtlaSil
  12. beste fotograf seni yaniltmasin. ben iyice dibine girmisim cekebilmek icin. o aralar daha makinenin bazi zoom özelliklerini bilmiyordum. nitekim o yüzden arka plan net cikmis, ön bulanik. diyecegim o ki , o da cok boylu degildi aslinda.

    YanıtlaSil