"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cumartesi, Mart 31, 2012

Hindibagillerde oyuncak tamirati günleri

Tamir edilenlerden örnekler...
Kutunun yan kenari atilmayip saklanmis bir paket kartonuyla tamamen yenilendi.

Bizim evin tamirat isleri bas sorumlusu benim.
Kendim yapamasam da itinayla fikir gelistiririm.
Cocukken babam haftasonlari bir seyleri tamir etmeye calisirken (fakat tamir ederken demiyorum, bak) yaninda cok durup merakla izlemisligim vardir. Annem de fena degildi bu konularda. Tecrübeyle biliyorum; kiz-erkek bütün cocuklar icin iyidir bu deneyim. Fazlaca kirilip dökülen, mükemmel olmayan bir dünyada yasiyoruz. Kendi isimizi kendimiz görmeyi kiyisindan kösesinden de olsa bilmek gerek.

Son bir iki haftadir sincabin oyuncaklarina el attim. Esyalari konusunda dikkatsiz bir cocuk; bu konuda bana cekmis. Özellikle oyuncaklarinin kutulari sagindan solundan yirtilmis, bazilari hatta patlamis halde. Bir de ahsap tren raylarindan baglanti noktalari ya da baska yerleri kirilip cikmis olanlar var ki, oynarken cok kizdiriyor sincabi.

Tamir islerini özellikle haftasonu sincap etraftayken yapiyorum. Maksat "bak cocugum, bir sey eskidi mi hemen atilmaz, tamir edilir, bir sekilde caresine bakilir. Ve evet, mümkündür bozulani biraz olsun düzeltip kullanmaya devam etmek" mesaji vermek ve bu mesaji bagirmadan, burnuna sokmadan, "vidi...vidi...vidi...bidi...bidi..bidi..." lanmadan sessizce vermek.

Dilerim, sincaba kolayca kirilip dökülen ama "kullan-at" olmayan bir dünyada yasadigimizi ögretmekte bir nebze katkisi olur bu kücük cabanin...  

8 yorum:

  1. Benim babam her şeyi tamir ederdi. Bir gün su şişesini kırdığımda "Babam tamir eder anne" demişim :)

    Bu yüzyılda en sinir olduğum cümleler : Bu tamir edilemez. Ya da siz yenisini alın daha ucuza gelir .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, evet, o son cümle beni de hasta ediyor :)

      Sil
  2. Ben de sevdiğim eşyalara bağlanan bir insanım. Tabanı eskiyen ayakkabımı yaptıracak ya da eski bir elektronik eşyamı tamir edecek bir tamirci bulamayınca sinir oluyorum. Kendim de yapamıyorum, atmaya da elim varmıyor. Hımf :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence insanlarin herhangi bir seyin nasil tamir edilebilecegini ya da dönüstürülebilecegini birbirine sordugu, bilenlerin hatta sorulmadan yol yordam paylastigi ya da ayni sehirde oturanlarin birbirinden gönüllü tamirat yardimi alabilecegi platformlar olmali. Blog, forum, tartisma grubu ya da Zumbara gibi bir sey...

      Bu arada bugün de sincabin dört tarafindan patlamis puzzle kutularindan birini onardim. O da bana bant kesme kisminda yardimci olarak azicik makas kullanma egzersizi yapti. Ni-ha-ha-hayt! Cok mutluyum :)

      Sil
  3. Blogger bir de begendim isareti eklese yorumlara :)

    Babam da herseyi tamir ederdi. Pek elinden kacan olmazdi. Akil ettigi gibi, oturup bu konuda kitaplar okurdu. Araba tamirinden, elektrik islerine, fayans islerine hatta panjur yapimina kadar elinden pek kacabilen olmamisti :) Cetin Altan, baba ogul oyle guzel araba tamir ediyorlar ki, ekip calismasi o kadar uyumlu ki, onlari seyretmekten yazi yazamiyorum bile demisti! Ben de cocuklugumu babami izleyerek gecirdim. Lehim makineleri, matkaplar, her boya ve sekle gore vidalar, tornavidalar... Gel gelelim onun akil edebilme kabiliyeti olmuyor her zaman bende. Hatta bazen bu da neymis diye birseyi bir cekiyorum, sonradan anliyorum ki, babam onu tamir etmis ve oyle bir parca eklemis ki bozulmasin diye, ben onu cekmekle herseyin dengesini yok edivermisim :( Asla da eski haline getiremiyorum. Bu beni uzuyor. Ev Populer Mechanic's dergileri ile dolu idi. Gecenlerde bir baktim, web sitesi var! Senelerin dergisi... Simdi web'de. Ustelik bahce ile ilgili puf noktalari olan bir yazisina denk geldim. Gel de simdi izleme :) Web sitesi acabilme kabiliyetim olsa, senin bu fikrini hemen hayata gecirir, ilk olarak da fotograf makinene care bulmaya adardim kendimi Evren :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim nesilde eksik olan sey yoksunluk Dilek ;) Yaraticilik genelde yoksunluktan geliyor. Benim dedigim sey icin web sitesi acma kabiliyeti gerekmiyor aslinda. Blog ya da grup acmak yeter... http://www.popularmechanics.com/ ilginc siteymis gercekten :)

      Sil
  4. Ben de tamir işlerine bayılırım! Ama bizim çocuk hiç oyuncakla oynamadığı için her şey yepyeni duruyor :) Ama katılıyorum, yaratıcılık kesinlikle yoksunluktan geliyor. Eline sağlık Evren!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. T.Su sana tamir edilecek oyuncak cikarmiyor demek :) Neyse, en azindan geri dönüsüm projeleriniz var sizin de. Ben de onlara bayiliyorum :)

      Sil