"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Mart 09, 2012

Sevcan Subat ayinda elleriyle neler yapti?

Bu yazida sözü Sevcan'a birakiyorum.
Fotograflari ve tarifleriyle Subat ayinda elleriyle neler yaptigini anlatacak bize. Yaptigi seylerde en cok hosuma giden sey, tabii ki mümkün oldugunca eldeki malzemeleri kullanmasi ve normalde cöpe gidecek seyleri yoldan cevirip bir seylere dönüstürmesi oldu :)
Buyrunuz:
Eskiden gazetecilik yapmis, kendini bildi bileli en iyi ifade sekli yazi olmus biri olarak anlatmak istediklerimi "anlatabildim mi" kaygisina dusmek nasil da garip. Ancak oglum dogduktan sonra, onun icin tuttugum deftere aktardigim notlardan baska hicbirsey yazmamis biriyim. Bunun tutuklugu ile eger ifade eksikligi varsa yazdiklarimda, senin bir el atmani rica ederim oncelikle (demis ki, bence hic gerek yok :)). Sonra da yaptiklarimin birilerine ilham olabilmesini umarim. Baslattigin bu hareketin cook genis kitlelere yayilmasini; hayatta bazi seylerin ters gittigini dusunup ne oldugunu bulamazken, bir isik ararken, senin yazilarindan aldigim isikla baslayan aydinlanma, sadelesme surecimin baska pek cok insana da bulasmasini dilerim. Bunun icin kucuk de olsa birseyler yapabilirsem ne mutlu. Yazdiklarimdan daha fazlasini yaptim aslinda bu ay icinde. Ancak cok buyuk seyler degildi. Simdilik giris olsun, Mart ayinda hedef buyuturuz :)
Sac örgüsü bere:




Kafanizin olcusunde bir sayida ilmekle baslayin. (Ortalama 5 numara sisle normal bir orgu yunu icin 90 ilmek olabilir.) Bir tane ters ilmekle baslayin ve 4 duz bir ters sekilde devam edin siranin sonuna kadar. 3 sira boyle devam ettiklten sonra 4.sirada ordugumuz “4 duz”leri ikiserli yer degistirerek sacorgusu yapin. Bu sekilde 3 sac orgusu yaptiktan sonra duz orerek istediginiz uzunluga getirin. Kesene kadar eksiltme yapilmiyor. Istediginiz uzunluga getirdiginizde tamamen kesin. Tepesini bastan sona bir iplikte toplayarak buzdurun ve asagi dogru dikerek devam edin. Yanina istediginiz kucuk bir bros yada tig isi bir cicek ve yaprak da koyabilirsiniz. Ben kardesimin yaptigi baykus brosla renklendirdim. Arkadasimin kizi icin yaptigima iki renk cicek ve yaprak koydum. 



Not: Alt kisimlari duz lastik yerine sac orgusu yapma fikrini internette bir siteden esinlendigimi soylemeliyim. Ancak sitenin ismini hatirlayamiyorum.


Kavanozlara tig isi kilif:





Bunun yapimi cok basit sadece fikir vermesi adina yaziyorum. Evde var olan birbirinden degisik, atmaya kiyamadigim cam kavanozlara yine evde az az kalan iplerle renkli renkli kiliflar orerek hepsini bir duzen icine sokmus oldum. Benim gibi ille de birsey yapmak isteyip ayni zamanda kafasini da yormak istemeyenler icin ideal. Sadece baslarken sayiyor ve kavanozun uzunlugunda sık igne oruyorsunuz, bu kadar. Yalniz, agiz kismina yaklastiginizda birkac sira onceden birer birek eksiltirseniz kavanozu daha rahat kavriyor. Ben kavanozlari baharatlik olarak kullaniyorum.




(Hindiba'nin notu: Dilek BPA'li plastik biberonlardan kacinmak icin cam biberon tavsiye ettiginde, kirilmamasi icin biberonlara birer kilif dikmenin ya da örmenin münkün oldugunu söylemisti. Bu yöntem belki biberonlar icin de kullanilabilir diye geldi aklima. Ne dersin Dilek?) 


Tuvalet kagidi rulosundan kalemlik:



Biten tuvalet kagidi rulolarini oglumla yaptigim elislerinde kullanmak uzere bir yerde topluyoruz. Sonra onlardan neler yapabilecegimize bakiyoruz. Bir siteden gordugum kalemlik fikri cok hosuma gitti ve uyguladim. Modeli gordugum site asagida link olarak verilmistir.



Kisaca, rulonun alti boyutunda bir karton veya kece yuvarlak olarak kesilir ve yapistirilir. Ardindan, rulonun dis yuzeyine tutkal surulerek istedigimiz renk ve cinste bir orgu ipi sarilir. Bu islem bittikten sonra uzerine cocugunuz yaptigi kucuk bir resmi ya da keceden kestiginiz bir sekli susleme yapabilirsiniz. Ben biraz kolaya kacip evdeki etiketlerden yapistirdim bu defa. Ama daha cok yapacagim bu kalemliklerden. Cunku gercekten biraz ozenildiginde degme kalemliklere tas cikarir hoslukta duruyor. Ornegin asagidaki sitede yapilanlar, malzemenin tuvalet kagidi rulosu oldugunu unutturur nitelikte. Bizimkiler ogluma beraber yaptigimiz acemice eglencelikler oldu.
Orjinal linki; http://www.craftpassion.com/2010/09/recycle-pencil-holder-tutorial.html



Amigurumi Panda:

Modeli aldigim sitede fotograf oldugu icin koymadim. Aynisi oldu gercekten :)



18 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, yaptığınız her şey birbirinden güzel olmuş. Kavanozların ardından görünen manzarayı da unutmamam lazım tabi ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim begendiginiz icin :)
      elimizi oyaladigimiz, parmak calsitirdigimiz ufak tefek seyler iste
      sevcan

      Sil
  2. Ellerine saglik Sevcan. Cok pratik ve cok guzel seyler cikmis bu ay senden :)

    Ilk olarak diyecegim ki, madem serde gazetecilik var, acalim bir blog da sana ;-) O yemyesil guzelim bahceni, ciceklerini, yasadigin sehri anlatirsin. Ben bloga oyle baslamistim. Ingiltere'de gordugum guzel seyleri anlatmak icin. Ne kadar basit ve yapilabilir olduklarini gostermek, Turkiye'de de insanlari ayni sekilde egilmeye ozendirmek icin. Su anda yakinimda bir yerlerde yollari kazmislar mesela. Ingiltere'de olsa hemen cit cekilir, camur olmasin diye tahtalar konulur, insanlar oradan gecmesin diye de hemen yonlendirme yapilirdi. Ama gordugum o kazi alaninin yaninda arkeolojik kazilar halt etmis! Camur dize kadar. Onlari da gectim, yanimda 3 yasinda cocuk, yurumeye calisirken, bir de koca koca kamyonlar uzerime gelince, zivanadan ciktim. Kazilan 1m yerden cikanlari almaya, malzeme vermeye, beton kamyonu buyuklugunde kamyonlar sokmuslar, ustelik orasi yaya yolu ve trafige kapali. Biz bu hengamede guresirken, testere ile burun buruna geldi bizim kucumen, marketin tezgahi sokaga kurulu oldugundan(izni var mi bilmem!) kabak var kesilmis bir parca, geri kalana talep olursa diye testere de yani basinda ama ucu insanlarin gecmeye calistigi yola donuk! Ya bir cocugun gozune girecek ya bir buyugun bacagi kesilecek. Can havlinde oldugumdan yetkiliye gorunup uyaramadim, ne kadar etki edecegi de belli degil ama olsun gene uyarmaliydim. Uc adim otesinde, bakkal supermarkete karsi edasiyla yasamaya calisan, benim de alisveris yaptigim manav var, baktim onda da kabak, ama testerenin sadece sapi disarida, gerisi kabagin altina, kimseyi yaralamayacak sekilde yerlestirilmis. Icimden oh dedim iyi ki o marketten alisveris yapmiyorum ve akilli basli bu manav amcayi destekliyorum! Ahhh ne uzun yazdim :( Gidip bloga yazsam daha iyi idi :P Haydi sen ac bir blog ve yaz oraya...

    Evren, cam biberon icin dusunulebilir ama yun gene ince gelir, sert carpmalara dayanikli sert sunger gibi birseyle birlikte sarilirsa olabilir. Ama onda da biberonu isitmak gerekir, rahatca takilip cikartilacak sekilde olmali. Benim gorduklerimde silikona benzer birsey vardi etrafinda.
    Bizim bocuk 3 senede 4 biberon kullandi. Hala sever biberonu, ozellikle gece uyurken sut icmek ister ondan.(kulak davasina yastik yukseltmeli icer) Biberonlarin birisini babasi kirdi yanlislikla, digerinin de masanin ucunda oldugunu hesap edememis bizimki, kitabi iteyim derken, biberonu dusurmus, o da sandalyenin kosesinden enteresan bir sekme hareketi ile kirildi. Yoksa haliya dusup kirilmayacakti. Yani bizde bir tehlike arz etmedi cam biberonlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili Dilek
      cok uzun zamandir bloglari takip ediyorum ve sessiz sessiz kendim de kafamda postlar olusturuyorum dogrusu :)ancak 3 yili askin bir zamandir hic yazmiyorum ve kendimi yeterli bulmuyorum bu hususta. arkadalsrimdan gelen internette cesitli yerlerede yazma tekliflerine de cok sicak yaklasamadim bu yuzden. hele hele sizin gibi yazilar yazanlarin yaninda utanirim dogrusu yazdiklarimi paylasmaya. ikincisi de tembelim. daha uzar gider bu liste. ama sen ozledikce ben senin icin yazarim york'tan anekdotlar :)
      yazdiklarin nasil da canlandi gozumde. turkiye beni cok korkutuyor. aslinda bu cok uzun sosyolojik cozumleme isteyen bir durum ama cidden yuruyemiyorum sokakta geldigim zaman.

      biberonlar icin kece kilif nasil olur? kizkardesim bir tane hazirlamisti hediye olarak. sanirim bir kitaptan almisti modeli. belki bu ayin etkinlik listesi icin hazirlayabilir.

      Sil
    2. Sevcan,
      blog yazmak icin özel bir yeterlilige gerek yok bence. yasamak yeterli ;) kafanda postlar olusturuyorsan potansiyel var demektir :) tabii ki son karar senin.

      Sil
    3. zaman zaman herseyden-teknolojik hersey- bagimi koparma ve kendi cekirdek yasamima cekilme luksum oluyor. blog okuruyken bunu yapabiliyorsun, kaldigin yerden okumaya devam edebiliyorsun sonrasinda. ama yazmak, okuyanlarina bir sorumluluk duymak. iste o kisim beni tedirgin eden. yoksa sizin gibi insanlar tanimis olmak bile basli basina cazip kiliyor blog tutmayi. en azindan 2-3 okurum var diyebilirim simdiden :))
      bu arada gazeteci deyince sanki kose yazarligi yaptigim, zamaninda editor oldugum falan gibi bir intiba olusmasin :)) cok havalidir ismi bilirim. ben ufacik tefecik bir muhabirdim dogrusu. en son calistitim 10 kisi kadrosu olan lokal dergide "Haber Muduru sensin" dediler onu saymazsak :)) traji komiktir gazetecilik turkiye'de vesselam

      Sil
  3. Bir de ne geldi aklima biliyor musunuz? Cocuklugumda ilkokulda ogretmenimiz bize sut sisesinden vazo yaptirmisti. Ayni bu kalemligin mantigi ile. Etrafina yun sararak yapistirmistik. Sonra daire seklindeki kartonlarin icini gene yunle kivira kivira doldurmustuk ve onlardan cicek yapmistik. Cici bir vazomuz olmustu :) Ah o eski ogretmenler!

    YanıtlaSil
  4. Hepsi çok güzel ellerine sağlık paylaşımına sağlık dostum:)

    YanıtlaSil
  5. Evren
    cok tesekkur ederim :)

    YanıtlaSil
  6. Sevcan bak blogun adini bile buldun :) York'tan anektodlar :P Haydi basla minik minik. Bahcenden, evdeki minikten, cicekten, bocekten... Evren bize yol aciyor, biz de izinden takip ederiz iste karinca kararinca :)

    Bu linki daha once yazmis miydim?
    http://berceste.blogspot.com/2006/08/york_03.html

    WHIP - MA - WHOP - MA - GATE e gitmedim mesela :) Hikayesini, sokagi merak ediyorum dogrusu... Kose taslari var... Hayalet hikayeleri var. Her bir kosesi ayri ozel ve guzel bir sehir York. Demistim daha once, biz beylere burada is bulsaniza demistik hatta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) o sokaga bir iki defa gittim ve senin yazini okuyana kadar adinin farkinda bile degildim inan. nasil bir aymazlik icindeyim degil mi?
      ingiltere'ye bir daha geldiginizde sizi kucucuk Hathaway Cottage'imizde agirlamak isterim, umarim haber verirsin. o zamana kadar, yaklasan bahari da firsat bilip, senin icin fotograflar cekip gonderecegim. yalniz biz York'a yarim saat mesafede bir countryside'dayiz. eminim buralari daha cok seversin gorsen
      sevgiler
      sevcan

      Sil
  7. Duyan da seni blog yazmaya ben tesvik ettim sanir :) Ablanim ya :P

    YanıtlaSil
  8. Ben ablayim Evren :) Hem de birsuru yas :P Seni duyan da gercek zannedecek... Bu aralar Berceste'nin dogumgunu vardi, dur bakayim bir ben :)

    YanıtlaSil
  9. Sevcan rahmetli babam gazeteci idi. Gazeteciligi, gazetecileri ve gazeteleri dogdugum gunden beri cok iyi bilirim :) Ben de gazeteci olma niyetinde idim. Hatta kimya muhendisligini bile sirf gazeteci olmak icin okudum :) Babam gazete kapi onune koydugunda elinde baska meslegin olsun demisti zira. Okulun bitmesine yakin vazgectim! O donem Tercuman'in batirilmasi, idolum Nazli Ilicak'in sacmaliklari(simdilerde manyak miymisim ne idolu yahu dedirten bencilce halleri) beni meslekten soguttu, vazgecirdi. Blog bir vesile oldu iste :)

    Diger yandan, blog gunluk demek benim icin bir yandan. Tarihe kisa notlar dusup, bunu paylasmak. Senelik yazi sayima bak anlarsin ne zamanlar cok mesgul oludugumu zaten :) Kizimin dogdugu sene, hamile oldugum donem pek sesim cikmadi mesela :) Ama okudum diger bloglari. O donemde bebek icin neler lazim, neler yapmaliyim pesinde kosuyordum. Evren sagolsun, o konuda muthis yardimci oldu, hala da oluyor :) Iyi ki var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. baban ne kadar da ongorulu biriymis, bayildim hikayene
      sevcan

      Sil
  10. Sevcannnnn bayildim ben senin kavanzlarina bende istiyorum harkuladeler:) ben nlari yapara hatta sattigim recelleri onlarala suslerim! yuvarlak mi ordun yoksa duz orup sonra birlestirdin mi? Blog yazmak istiyorsan yaz once seni mutlu etsin:) en onemlisi samimi olmasi o da sende bolca var;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkur ederim Beste soylediklerin icin. sizlerin de samimiyeti zaten bloglarinizi daha fazla okunur kilan. ben de sana bunu yansitabildiysem ne mutlu :) kavanozlari yuvarlak basladim evet. yanda dikis izi olmasini istemedim ve senin receller icin bir de keceden etiketler nasil guzel olur. ben de dusunuyorum etiket yapmayi. kece uzerin igne ile isleme.
      sevcan

      Sil