Photo by : tomopteris |
Şu yukaridaki güzelligin cesitli örneklerini dün aksam yürüyüsünde gördük. Böylece ben de kendisinden bugüne dek hic bahsetmedigimi farkettim. Sonra da isi bir bilmeceye cevirmeye karar verdim (Not: Evet, üzerimde yaz rehaveti var :) )
Bilmece şu:
Yukarida bir örnegi görülen doga olayi nedir?
Kimin eseridir?
Nasil olur?
Iyi midir , kötü müdür?
Ne oldugunu tam olarak bilenler çekinmeden yazabilir. Cünkü yorumlari yayinlamadan bekletecegim. Oyunbozanlık etmiş sayılmayacaklar :)
Ne olduguna dair hic bir fikri olmayanlar da gayet desteksiz atabilir. Doganin mucizeleri de zaten çogunlukla desteksiz atan aklin dolastigi uç noktalarda dolaşır :)
Ödüle gelince...
Keşfin tadı tabii ki :)
öncelikle kum sandım ama yakından bakınca sert bir yüzeye benziyor. acaba ağaçkakan mı yaptı dedim. ama ağaçkakan bildiğim kadarıyla böyle sert sert delikler açıyor. kelebeğe de benzer bir şekli var. acaba ağaçta gezen bir tür böcek ya da mantar filan mı yapıyor? çok merak ettim yaa...
YanıtlaSilEpey yaklasmissin Pelin'cim :)
SilBu bir yaprak fosili mi acep? :)
YanıtlaSilCok benziyor degil mi? Aslinda bu desen bu sanatçının sık rastlanan desenlerinden biri. Ama soyut calismalari da var :)
SilAh doğru ya.. :) hatırladım bunu.. karınca yolları gibi bir şey. Müthişsin Evren :)
Silbir böceğin, yaprak veya tahta üzerinde yürüyerek veya onu yiyerek yaptığı izi hatırlatıyor ama...
YanıtlaSilDogru Anne Cafe, burasi bir tür böcegin dogum odasi. Her bir kanal bir larvaya ait :)
Silböcük taşın üzerinde ölmüş, cıvık toprak taş gibi olmuş sonra. böcük suyla erimiş. kanatlarının şekilleri. :>
YanıtlaSilIsin icinde bir böcük var ama tam öyle degil :))
SilBark Beetle'in marifetiymis ve bir suru agacin olumune sebep olmus vatandas :(
YanıtlaSilKimden oldugunu saklasan da isimden buldum yani kopya cektim :) Daha once hic karsilasmadigim birseydi ve bilmem imkansizdi itiraf edeyim :P
Yaramaz seni :) Tam nasil yaptigini anlayamadim ama ögrenmenin her türlüsü kabul :)
SilBenim okudugum kaynaklarda yararliligi ya da zararliligi üzerine kesin bir fikir yoktu. Kimileri (agirlikla orman mühendisleri, orman isletmecileri,vb) haliyle bir zararli olduguna ve müdahale edilmesi gerektigine inaniyorlar. Fakat kimileri (agirlikla cevre mühendisleri tabii ki) ekosistem icinde anlamli bir tür olduklarini ve kendi hallerine birakilmasi gerektigini savunuyormus. Cünkü genellikle saglikli agaclara degil, zayif düsmüs, ölmek üzere ya da coktan yikilmis agaclara yerlesiyorlarmis. Saglikli agaclara yerlesmeye kalktiklarinda, zaten agacin recinesi akarak böcegi aninda boguyormus. Dolayisiyla aslinda saglikli olmayan agaclarin bertaraf edilmesi, genc ve saglikli olanlara yer acilmasi gibi bir fonksiyonu varmis. Bunlar kisitli okumalarimdan ögrendiklerim. Fakat dogada zararli görünen seylerin bile bir islevi oldugunu baska örneklerden bildigim icin bana mantikli geldi. Keza biz de bu desenleri nehir kenarinda bir iki yil önce kesilip oldugu gibi birakilmis agaclarin üzerinde gördük. Agaclarin dis kabuklari zamanla soyulunca altindan buna benzer güzellikler cikti :)
Bir tahta kurusu ziyafeti gibi görünüyor ama bilemedim...
YanıtlaSilEvet,böcek ziyafeti ama tahta kurusu degil. Kabuk böcegi (Scolytinae) denen bir altfamilya: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kabuk_böceği . Dünya capinda 4000-5000 türü varmis :)
Silyaprak veya deri üzerine bir böceğin izi gibi geldi ama yine de fena desteksiz attım gibi,
YanıtlaSilany:)
Aa, yok bak böcek kismini tutturmussun Any :)
SilHosgeldin bu arada, Handan'a yorumlarindan tanidigim icin bir arkadasim yorum yazmis gibi hissettim :))
Könnte es sein, dass hier die Borkenkäfer ziemlich fleißig waren?
YanıtlaSilLiebe Grüße
S.
Genau! Fleissig und elegant zugleich :)
Silöyle gercekten
YanıtlaSilEğlenceli idi ama bende dayanamayıp kopya çektim :)))
YanıtlaSil:D
Silharika
YanıtlaSil