"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Eylül 07, 2010

Alisveriste plastik paketten kacinmak icin

Aklima geldikce yaziyorum.
Uygulamada nasil görünür bilmiyorum ama alisveriste plastik paketten kacinmak icin su iki sey önemli gözüküyor:
  • Plastik paket icinde satilan seylerden mümkün olanlari evde yapmak. Aklima ilk gelen örnek yogurt. Yapamayacagim seyler de var tabii. Evde bakliyat yetistiremem ;)
  • Plastik paket icinde gelen her seyi mümkün oldugunca tasarruflu kullanmak. Bununla ilgili ilk aklima gelen örnek ise, sivi sabunu  icine uygun miktarda su ekleyerek cogaltmak. Hep okudugum bir öneridir, sadece bir kac kez denemistim. Simdi bir sebebim daha var  böyle yapmak icin. Ne kadar az sabun , o kadar az plastik ;) 
Bir sey daha...
  • Aslinda yanimda her zaman alisveris icin bez torba tasiyorum. Bir de büyük alisveris cantam var. Son zamanlarda evdeki karmasadan bu da nasibini aldi. Torbalari ya da cantayi yanima almayi unutmaya basladim :( Bunu engellemek icin bir yöntem uydurmali. Belki kapiya "alisveris torbalarini aldin mi?" diye bir not ilistirebilirim. Ya da eskiden oldugu gibi, eve gelince aldiklarimi yerlestirir yerlestirmez bez torbalari cantama yeniden koymayi unutmamaliyim.
Bu üc konuda örnek zenginlestirecek ya da öneri getirebilecek kimse var mi?

12 yorum:

  1. evren eski usul kalip sabun kullanabilirsin:) ben sutumu bile cam sisede aliyorum, yillarca plastik karsitiyken nasil oldu evimde bu kadar plastik birikti hayret verici! Sansliyim cesmeden su icebiliyoruz ama kloru gitsin diye plastik surahiler kullaniyorum, cam olani da imal edilmis ama kartuslar plastikten bu islere sarinca insan daha da icinden cikamaz hale geliyor, gene de zararin neresinden donulse o kadar iyi hem bizim icin hem ihtiyar dunyamiz.

    YanıtlaSil
  2. merhaba tekrardan;
    müdavim oldum bloğunuza, okumadan kafa yormadan geçemiyorum vakit buldukça...
    gelelim öneriler kısmına;
    birinci şık için özellikle bakliyatta mümkün değil buralarda mümkün gerçi bizde bakliyatlar bez torbalarda satılır toptancılarda ama kiloyla çekilip poşetlere konur o sırada ben en azından kendi bez torbamı kullanabilirim..
    sıvı sabun önerisini anlayamadım sıvı sabun içeriğindemi plastik var? yoksa ambalajdamı?
    son eklediğiniz yazıları henüz okuyamadım o yüzden kaçırdığım birşeymi var diye düşündüm...
    önerim katı sabun kullanımından yana. ben öyle yapıyorum ev yapımı zeytinyağlı sabun...saçları kötü yapıyor ama saç kremi şart :(( saç kreminimi sulandırmalı???:))
    üçüncüsüne önerim yok ... erken bunamaya başlamış birisi olaraktan...ama çantaya yedeklemek en güzeli boşaltır boşaltmaz...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Ben bez torbalardan birini kapıya asıyorum, biri arabada duruyor. Bunlar büyük torbalar, tek seferde bir market alışverişini kaldırır. Bir de katlanan bez torba alıp çantama atabilirsem tam olacak. Eğer yine de unutursam bez torba almayı elimde taşıyorum. Ceza olarak.

    YanıtlaSil
  4. beste,
    bir dönem ben de kullandim. el sabunu, sampuan, camasir deterjani, genel amacli temizlik malzemesi ve hatta bulasik deterjani hallerini denedim. saf zeytinyagi sabunu idi ama. artik bulamadigimdan sivi sabuna döndüm. bir süre böyle devam edecek gibi görünüyor.

    Nihal,
    yok sabunda degil plastik, paketi beni düsündüren. ne kadar az sabun kullanirsak, örnegin, gidip o kadar az sabun satin aliriz, daha az plastik katilir dogaya gibi bir denklem kuruyorum kafamda...

    YanıtlaSil
  5. Tomurcuk,
    merhaba! bak, bu da iyi fikir. cezan ilginc ama pacamdan cekistiren bir üc yas cocuguyla benim icin uygulanabilir degil :) bu arada blogunu cok sevdim. neden iyi bloglari ancak sahipleri bana
    yorum biraktiginda kesfedebiliyorum, bilmiyorum :(

    YanıtlaSil
  6. http://www.beztorbakullananlar.com adlı sayfayı arkadaşlarınıza önerebilirseniz bez torba kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı olabilirsiniz

    YanıtlaSil
  7. Bir sepetim var arabada, cantamda da bez canta, sokak kapisi yakinlarinda da illa olur bir ya da iki tane. Yine de yok mu yanimda, o zaman da markette bir bos karton kutu bulup ya da isteyip ona doldururum aldiklarimi.

    YanıtlaSil
  8. Bir sepetim var arabada, cantamda da bez canta, sokak kapisi yakinlarinda da illa olur bir ya da iki tane. Yine de yok mu yanimda, o zaman da markette bir bos karton kutu bulup ya da isteyip ona doldururum aldiklarimi.

    YanıtlaSil
  9. Kpssci,
    bu siteden haberdar ettiginiz icin tesekkürler,

    Ayca,
    Sen sepet deyince aklima geldi. Biz bu Mart ayinda sincap bebek arabasina binmeyi birakana dek,onun arabasinin sepetini kullaniyorduk. Bez torba unutmus olmak o kadar da dramatik degildi. Bu aliskanligi unutmamin bir sebebi de o oldu. Yeniden ögrenmem gerek :)

    YanıtlaSil
  10. ambalajları çevreye dost,geri dönüştürülebilir,içeriği organik çok sade ve yerli üretim ersağ(www.ersag.com.tr)
    markasını size öneririm.Fiyatları makul ve konsantre olduklarıdan çok uzun süreli kullanılıyor.

    üyelikle çalışıyor.Aramızda kalsın çokta karlı hani :)

    http://rehnumadan.blogspot.com/2010/01/mister-temizlik-ve-cocugunuz.html


    onlıne sayış için:
    http://www.depocum.net/asp/group/2107/Temizlik-Urunleri

    YanıtlaSil
  11. Çok inceleyemedim henüz ama bu konuyla ilgili bir blog sanırım, adı "zerowaste."
    http://zerowastehome.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. Meyvelitepe,
    tesekkürler. Ilginc bir blog gercekten. Takip listeme aliyorum.

    YanıtlaSil