"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Eylül 30, 2010

Kesinlikle ev yogurdu!

Dün, bir önceki denememde iyi sonuc aldigim yogurttan satin aldim tekrar.
Bu kez 750 ml. sütle tekrar yogurt mayalamayi denedim.
Söyle yaptim:
  • Organik ve pastörize süt kullaniyorum.Uzun uzadiya kaynatmadim. Isittim ve cirpma teliyle bolca karistirdim. Köpük köpük oldu. Bu cirpma meselesinin bir yarari var mi bilmiyorum. Nedense mayalanacak sütün cok karistirilarak icine cok hava yedirilmesinin iyi olduguna dair bir yerlerde bir seyler okumus gibiyim. Tamamen uyduruyor veya yanlis hatirliyor olabilirim. Fakat cok karistirmak en azindan daha düsük isida daha cok buharlasma sagliyor gibi. Bu acidan ise yariyor...
  • Sütü temiz bir cam kavanoza aktardim.
  • Arada bir serce parmakla isi kontrolü yaptim. 
  • Uygun isiya gelince (yakar yakmaz) kalite kontrolümden gecmis, üstelik GDO'suz oldugu, sütü veren hayvanlarin bile GDO'lu yem yemedigi acikca beyan edilmis yogurttan bir kasik ekleyip, biraz karistirdim.
  • Kavanozun agzini kapatmadim. Ince, gözenekli bir mutfak bezi  ile sardim bunun yerine, bir paket lastigi ile tutturdum. Üzerine bir kalin mutfak bezi daha sardim. Bir de yanlis yikama sonucu bebek boyutlarina kücülmüs ve bu yüzden mutfakta mayalanan seyleri sarma görevine terfi etmis bir yün kazagim var (reuse! :), en son da bununla sardim. Bu sirada mutfak termometresinde isi 16,5 gözüküyor. Evet, burasi soguk! Sarip sarmalanan aday yogurdu bir mutfak dolabina yerlestirdim.
  • Bu kez yaklasik 6 saat bekledim. 6 saat sonunda paketi actigimda yogurt kavanozu hala ilikti. Yeterince iyi sarmisim belli ki :)
  • Sonuc? Kivam: Harika! , Tat: Harika! Kesinlikle ev yogurdu! Simdi bakalim bu yogurt zincirleme mayalama testini de gececek mi? Bir sonraki sefer bu kez ürettigim yogurdu kullanacagim maya olarak...
Evde yaptigim gida deneyleri baska hicbir ise yaramasa bile, alisveriste daha bilincli olmami sagliyor. Evde yogurt mayalamaya vaktim olmayacak zamanlar gelebilir. O zaman en azindan marketten hangi yogurdu ic rahatligiyla alabilecegimi biliyorum simdi. Hangilerinde ise üzerinde "organik" yazsa bile, kagit üzerinde tüm kurallara uyulsa bile, dogru olmayan , dogal olmayan bir seyler oldugunu...

Bugün ev yapimi yogurttan bir kismini kücük bir cam kavanoza aktardim ve anaokuluna sincabin kahvaltisina ekledim. Zamanla icine pekmez, meyve, kuru yemisler vb ekleyerek zenginlesebilir bu kavanoz. Sincap hicbir zaman meyveli yogurdu seven bir cocuk olmadi. Uzun zaman anne sütü aldi, ek gidalara gecerken de yine sade ev yogurdu vermistim ona. Bundan midir nedir, özellikle hazir yogurtlardaki cilek, ahududu ve vanilya gibi yapay aromalardan hic hazzetmiyor. Belki böylece ev yapimi meyveli / zenginlestirilmis yogurt sayfasini acariz besin sayfamizda.

15 yorum:

  1. Bende memleketten gelirken getirdiğim ev yoğurdunu süzdüm geçen gün. Artan suyunu da atmaya kıyamadım şimdi bundan ne yapabilirimi düşünüp duruyorum. Acaba yoğurt çorbası yapsam ve içine bu yoğurt suyunu katsam mı??
    paNDuf

    YanıtlaSil
  2. Neden olmasin?
    Ama pisirmeden kullanirsan bence daha yararli olur. Öylece icsen bile olur bence...

    YanıtlaSil
  3. Gozun aydin agiz tadiyla icinde ne oldugunu bilerek yogurt yiyebileceksiniz. Leonardo 1,5 yasina kadar evde yapilmis yogurt yedi o zaman Turkiye'dedik. Sonrasinda buraya uyum saglama surecinin kurbani oldu. Gene organik ama kutuda ve mutlaka sekerli yiyor artik:( Benim gidip ciftlikten aldigim organik, yagli mis gibi sutu icmiyor yogurdunuda yemiyor cok uzuluyorum bu ise...

    YanıtlaSil
  4. "Mutlu Son" Bana da deneteceksin ya su yazilarinla eninde sonunda...

    YanıtlaSil
  5. Beste,
    Bak bu duruma ben de cok üzülürdüm dogrusu. Hos, biz de kefirde yasadik ayni durumu. Yapmadigim kalmadi, sevdiremedim. Bazen yararli olani hissedip özellikle burun kivirdiklarini düsünüyorum :)

    Ayca,
    :)
    Deneysel kismini önermem. Ama simdi tüm bilgiler elinde olduguna göre inan cok vakit almaz. Özellikle cok miktarda yapinca, bir kez yapinca uzun süre yetecektir de...

    YanıtlaSil
  6. Tülbentle kapatmayı daha önce de okumuştum, buharlaşmayı bir süre daha devam ettirip kuru madde oranını arttıtıyor olabilir. Yarın da senin metodunu deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  7. Haydi bakalım, afiyet olsun hepinize. Artık başka yogurdu yiyemeyeceksiniz.

    Sincap!a yarasın'

    YanıtlaSil
  8. Selen,
    Sonuctan haber ver:)

    Münevver Hanim, yarasin gercekten de. Simdiden "icine biraz kefir damlatsam da sincaba probiyotik olsa" seklinde zihni sinir fikirler üretmeye basladim :)

    YanıtlaSil
  9. Yasasin! Sonunda basarmissin. Uzamiyor da degil mi Evren? Tutturmustum da sunme sorunundan atmadigim takla kalmamisti :( Kefiri de aynen dusundum senin yazdigin gibi, yogurda azicik sonradan karistirsan mi diye! Ana yogurt mayalanma sirasinda cok eksimesin diye hani. Bir de cirpma meselesi cok aklima yatmadi, bir kere de cirpmadan yapmayi denedin mi Evren?


    Beste, Evren'e ikinci baski olacak ama, gecenlerde bir arkadasimla konusurken o yogurdu mayalama asamasinda icine biraz seker kattigindan bahsetmisti. Daha tatli olsun, cocuklari sevsin diye. Bizim bocek sekersiz de alistigi icin cok onemsememistim. Belki senin durumunda ise yarar ne dersin?

    Ev yogurdunun tadini hicbirsey tutamiyor! Ama ne yazik ki artik Turkiye'de de her sutle yogurt olmuyor. Gecen hafta sutcumuze mesaj cekmeyi unutmusum. Organik sut aldik ama yogurdu sutcunun sutuyle yapilan gibi tutturamadik :(

    YanıtlaSil
  10. Yok, sünmüyor Dilek, en güzel tarafi da bu.

    YanıtlaSil
  11. Evren, ne zordur yurtdışında alıştığın tadları yakalamak!... Bilirim...
    Ayıptır söylemesi; ben burada pastörize Sek Süt'le yaptım ilk denememi. Mis gibi oldu :) Sünme falan da yok!
    Ne yapalım, sizin de başka avantajlarınız var orada :P

    Ben çok sulu olmasın, buharlaşan su kapaktan yoğurdun içine damlamasın diye kapakla kasenin arasına (Kapaklı Borcam'da yapıyorum yoğurdu) mutfak bezi koydum.

    Zeynep

    YanıtlaSil
  12. Yasasin o zaman Evren :D Gozun aydin :D

    Zeynep, maya olarak ne kullandin? Bahsettigin markayi denedigimde sunme olmustu cunku.

    YanıtlaSil
  13. Zeynep,
    Haklisin, her yerde yasamanin aci tatli farkli tonlari ve tatlari var.
    Bu denemelerden ögrendigim su: Eger sünmeye sebep olmayan daha dogal bir yogurt bulabilirsek ilk maya olarak, bir de su oranini biraz azaltabilirsek tülbent vb yöntemlerle, kivam olarak gayet basarili bir yogurt üretmek mümkün.

    Dilek,
    Kullanilan süt de, maya da önemli galiba. Uygun kombinasyonu yakalamak da biraz deneme yanilma gerektiriyor.

    YanıtlaSil
  14. Az once okudum da, unutmadan buraya yazayim dedim. Kesinlikle deneyecegim :)


    http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2010/12/puf-noktasi.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+typepad%2FMtmp+%28Meyvelitepe%29

    YanıtlaSil
  15. Selen,
    gördüm evet Jale Hanim'in yazisini. Ilginc tespitleri var, ben de deneyecegim :)

    YanıtlaSil