"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Eylül 29, 2010

Plastik konusunu unuttugumu saniyorsaniz yaniliyorsunuz :)

Bir bilgi: Gecen gün bir plastik paketi geri dönüsüm cöpüne atarken üzerindeki not dikkatimi cekti. Kodu 5'ti ama yaninda "recyclable" (geri dönüstürülebilir) yaziyordu. Demek ki bu 5 numaranin geri dönüstürülebilir olanlari da var.  Su yazimdaki sorunun yaniti oluyor bu galiba...

Bir yazi: Evren'le paslasmaya devam :)

Bir yazi daha: Dilek'in BPA mücadelesine daha önce link vermistim. Plastik deyince bu konu da atlanmamali. Bir daha, bir daha yazilmali.

Bir karsi görüs der ki, plastik cevreye faydalidir. Onun yerine paketleme de yaygin olarak cam ve metal gibi daha agir olan malzemeler kullanilsaydi, nakliyat icin ihtiyac duyulan fosil yakit miktari ve dolayisiyla atmosfere yayilan gazlarin sera etkisi artardi. Himm, benim  acimdan plastik kullanmak icin degil,

1) alisveriste daha yereli tercih etmek
2) daha az paket kullanani tercih etmek, daha az paket gerektiren cözümler üretmek
3) daha az tüketmek
icin bir sebep olabilir bu da.

Bir yanlis bir yanlisla düzelmez cünkü.

6 yorum:

  1. Bir cam kavanozun üretimi için 24 saat 1000 derecelik enerji harcanması gerekiyormuş. Daniel Goleman'ın bir röportajında okumuştum. Aslında hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığını anlatıyordu. Link: http://www.oprah.com/world/O-Interviews-Ecological-Intelligence-Author-Daniel-Goleman

    YanıtlaSil
  2. Evren, bu linkler çok iyi olmuş. Sizin bizzat yazmanız çok güzel, beni de heveslendirdiniz, ben de yapacağım bundan sonra :)

    "Bir yanlış bir yanlışla düzelmez": dediğin çok doğru, şimdi yazdım ben de blogda, bugün bir konuşma dinledim okulda, İsveçli bir profesör, Isidor Walliman. (bundan sonrasını copy-paste yapıyorum kusura bakma)
    "Milyonlarca yıldır süren yaşamın sadece son iki yüzyıldır varolan endüstrileşme yüzünden nasıl bir hale geldiğinden, doğal kaynakların çok hızlı bir şekilde tüketilmesinden bahsetti Walliman. Örneğin BMW, yüzde yüz dönüştürülebilir ve az enerji harcayan araba imal ettiklerini söylüyormuş. Araba diğer arabalara göre hafif, bu sayede daha az enerji harcıyor ancak kullanılan materyal plastik yani o da benzinden yapılıyor, dolayısıyla enerji kaynakları yine fazlaca harcanmış oluyor..."

    Bu ne yaman çelişki???

    YanıtlaSil
  3. Meyvelitepe,
    O kadar cok mu gercekten? Bilmiyordum ve gercekten cok geldi. Temel varsayimlarimizda hata var belli ki. Plastigin yerine cam koymakla da bitmiyor mesele. Az tüketmek, az tüketmek, az tüketmek ve olani sürekli bilincli olarak tekrar tekrar kullanmak... Belki ise yarardi. Yazida da bu anlayis farkindan bahsediliyor, degil mi?

    Evren,
    Yazini okudum. Cok celiski ve cok iyi niyetle yapilmis yanlisliklar var. Eger henüz okumadiysan biraz James Lovelock ve biraz da yabanil.net okuma zamanin gelmis senin :)

    YanıtlaSil
  4. Evren cok tesekkurler linkler icin, kitabi hemen alip okuyacagim. Bu kitaplarin ders kitabi yapilmasi lazim, cocuklarimiz umarim daha erken farkina varirlar...
    Yabanil.net'i de cok sevdim. Bu guzel paylasimlar icin tesekkurler tekrardan!

    YanıtlaSil
  5. Rica ederim, mutlu oluyorum ise yaradiklarini duydukca...

    YanıtlaSil
  6. @Meyvelitepe - En azindan cam uzun sure(kirilmazsa) kullanilabiliyor ama. Plastik bir sure sonra ekonomik omrunu kaybediyor ayni zamanda. Diger yandan en ama en onemlisi camin saglikla ilgili hicbir sorununun olmamasi! Herhangi bir sekilde kimyasal salgilamamasi.

    Evren BPA konusu cok onemli ama herkes kulak asmiyor pek. Ben cam biberonda savasini verdim ama daha onemlisi tum dunyada kullanilan buyuk su damacanalari. Onlarin ters yuz edilerek pratikce kullanildigi su duzenekleri. Sagligimizla dogrudan oynanan oyunlar! Hatta hatta kullandigimiz alis veris fislerinde bile BPA bulunuyor olmasi. Sana linkini yollamistim galiba, istersen onu da ekleyebilirsin.

    YanıtlaSil