"O kurabiye"yi anlatirim anlatmasina ama önce siz 7 yildir Türkiye'den ve Türk medyasindan uzak yasayan su zavallinin sorusunu yanitlayin bakalim:
Neden bir kisim Türk medyasinda basliklar sürekli bu tarzda atiliyor?
"Flas flas flas! Iste o sahit konustu"
"Iste o rapor"
"O belgede son perde"
"O cop ortaligi karistirdi"
"Görüsmeleri tikayan o cümle"
"Bakani kizdiran o gazeteci"
"O adam", "O kadin", "O politikaci", "O memur" , "O bina", vb, vb, vb
Zannedersiniz ki herkesin herseyden haberi var da, gazeteyi hazirlayanlar "birak, anlattirma simdi bana sunu bir daha" diyorlar. Anladik, bir yaraticiliktan uzaklik problemi var, "o gazeteci"ler fena halde tikanmis. Ama bunun bir baslangic noktasi olmali. Sanmam ki, Matrix'in hakkinda sürekli "He's the one, he's the one" denen Neo'su olsun buna sebep. Benim kacirdigim bir Cem Yilmaz veya Yilmaz Erdogan esprisi olmali.
Her neyse, ben anlatirim ve hemen simdi, suracikta anlatacagimdir "o kurabiye"yi. Uzun zamandir aranan, beklenen, hayali kurulan, üzerinde cok konusulmus, cok tartisilmis kurabiyeydi o.
Siparis söyleydi:
-Tamamen tam unlu olacak,
-%100 pekmez ya da baldan mamul olacak, rafine sekerle hic isi olmayacak,
-Margarin - tereyagi nedir bilmeyecek, extra virgin (buranin diliyle soguk presleme) zeytinyagi ile yapilacak,
-Kabartma tozsuz , karbonatsiz olacak,
-Mümkünse yumurtasiz olacak ki, kolestrole halel gelmesin,
- Bu kadar siviyag ve sivi tatli bombardimanina ragmen kaya gibi sert olacak. Pof pof olmayacak öyle!
Var mi öyle bir kurabiye?
7 yillik arama ve denemeden sonra olmadigina kanaat getirmistim. Varmis!
Emziren anneler google grubunda verildi tarif. Feride verdi. Ben bu tarifi blogumda yayinlamak istiyorum deyince de "Tarif benim degil, Leslie Cerier'in Organic Gourmet kitabindan, öyle yazarsin" diye ekledi incelikle. Hic kimse kusura bakmasin, bu kurabiye aklima da , defterime de "Feride'nin kurabiyesi" olarak islenmistir.
Feride'nin Kurabiyesi:
2 bardak tam un
1/2 bardak zeytinyagi
1/2 bardak keciboynuzu tozu (kavrulmus)
1/2 bardak üzüm pekmezi
Malzemelerin hepsini karıştırın ve şekil verin. Örnegin suradaki gibi...175 derecede ön isitmali firinda 10-15 dakika pişirin. Fırından yumuşak çıkıp sonra sertleşiyorlar. Tam un sebebiyle olacak, uzun uzun da yogrulsa, az özlesen ve dagilmaya egilimli bir hamur elde ediliyor. Dikkatli calismak ve icine cok fazla kaba, taneli malzeme koymamak gerek. Ben bir keresinde fazlaca ve bütün badem eklemistim. Toparlamak cok güc olmustu. Yapacaklarin aklinda olsun.
Keciboynuzu tozu yagsiz tavada cok az ve dikkatle kavrulacakmis. Aromasi ciksin diye. Ben kavurmadan yapiyorum, sart degil. Hatta keciboynuzu tozu da ille sart degil. Ben oglum anne sütünden "bardak sütü"ne ilk gecerken hem alissin, hem besleyici olsun diye kullanmaya baslamistim keciboynuzu tozunu. Kakaoya alternatif olarak. Hem cok besleyici, hem de kakaodaki gibi kafein icermiyor. Ama sonucta iyisi zor bulunan, pahali bir ürün. Eski köye ille de yeni adet gelmesine gerek yok. Iyisini bulabiliyorsaniz, imkaniniz varsa, alin kullanin. Kakaoyu kattiginiz her seye onun yerine katin. Biliyorsunuzdur zaten, anlattirmayin bana. iste "o keciboynuzu tozu". Yoksa da üzülmemeli, keciboynuzu tozsuz da büyür cocuklar. Ben öyle büyüdüm keza ;)Dolayisiyla son zamanlarda, sincabin da artik büyümüs olmasinin verdigi rahatlikla sütte kakaoya geri dönmeye basladim. Kakao da faydasiz degil, aman adi kötüye cikmasin. Gayet besleyici bir baska gida o da. Bu kurabiyeyi keciboynuzu tozu yerine kakao ile de denedim. Gayet güzeldi.
Her ne kadar tarifte 10-15 dakika pisme süresi yeterli dese de ve malzemeler neredeyse cig yenecek türden olsa da, ben her zaman bu süreden fazla pisirme ihtiyaci hissediyorum. Beni ciddiye almayin, siz tarife uyun.
Ve unutmayin, dogal, saf malzemelerle hazirlanmis gidalar, aliskin olmayanlar icin her zaman bir sok. 20. yüzyil insanlarinin "rafine edilmis" damak tadi icin alismayi gerektiren deneyimler bunlar. Ilk kez bu türden bir sey deneyecekseniz, sonuc sizi sasirtabilir, hazirlikli olun. Pof pof, akca pakca, sünger kilikli kurabiyelerden degil bu kurabiye, haberiniz olsun.
Ayrica ustalardansaniz ve bu aceminin ukalaliklarini sabirla buraya kadar okuduysaniz, bi zahmet bu türden baska kurabiye, cörek, kek tarifi isterim. "Balli kurabiye" basliginin altinda "bir bardak seker, bir bardak bal, ..." diye devam eden tariflerden gina geldi artik bana... Hatta tamamen pekmezle ve siviyagla yapilan bir irmik helvasi tarifiniz de varsa, kirk yil duaciniz olurum.
Perşembe, Aralık 09, 2010
Hindiba "o kurabiye"yi anlatiyor
Etiketler:
ellerimle,
yiyecekler / beslenme
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Gorunce ozendim tekrardan! Hemen yapayim, koca begenmemisti belki bu sefer begenir. Begenmezse de biz yeriz :)
YanıtlaSilSu asagidaki tarifi de tavsiye ediyorum, hem de sekersiz ve beyaz unsuz! bunu yaptim gercekten guzel, tarifi kopyaliyorum. Tereyag yerine zeytinyagla da yapilir bence gayet rahat.
Tam buğday unu ve pekmez de kullanılarak doğal ve besleyici ürünler ile hazırlanan son derece sağlıklı, farklı tarifler bulacaksınız aşağıda. Söz konusu tarifler, Arzu Aygen- Ülfet Aygen 'in yazdığı, 2006 "Gourmand ödülü" alarak Türkiye'nin en iyi sağlık ve beslenme kitabı seçilen "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabından alınmıştır.
**TAHİNLİ KEK
Mermer desenli harika bir kek. Tahin, çok besleyci bir besin olmasına rağmen mutfaklarımızda ne yazık ki fazla kullanım alanı bulmuyor. Bu kekin icinde kullanılan tahin lezzeti arttırıyor. Dış yüzeyde kullanılan tahin ise keke, mermerimsi dokuda hoş bir görüntü kazandırıyor.
3 yumurta
1 su bardağı pekmez
5 yemek kaşığı (125 gr.) oda sıcaklığında tereyağ
1 su bardağı tahin
1 su bardağı süt (oda sıcaklığında )
3 avuç iri dövülmüş ceviz
2 su bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı karbonat
yarım çay kaşığı vanilya tozu
bir tutam doğal kaya tuzu
Hazırlanışı
*Fırınınızı 170 (turbo) 150 derecede ısıtın. Yaklaşık 25 cm. çapında bir kek kalıbını yağlayığ unlayın veya içine yağlı kağıt döşeyin.
*Yumurtalarla pekmezi mikserle 10 dk. kadar çırpın. Çırpmaya başladığınızda koyu renkli bir karışımken, 10 dk. sonunda rengi açılmış, köpük köpük koyu bir kıvam kazanmış olacak.
*Tereyağını ilave edip tereyağı parçaları iyice eriyene kadar, yaklaşık 5 dk. kadar daha çırpın. Tahinin dibindeki 2 parmak kadarını kekin üzeri için ayırıp kalanını kek hamuruna boca edin. Kek hamuruna süt ve 2 avuç ceviz katıp tekrar iyice karıştırın. Tam buğday unu ve karbonatı eleyerek hamura katın.Eleğin üzerinde kalan kepekleri de hamura ekleyin. En son olarak vanilya ve tuzu da kattıktan sonra tahta kaşıkla tüm malzeme iyice karışana kadar harmanlayın. Sıvı kıvamlı, yumuşak bir hamur hazırlamış olacaksınız.
*Hazırladığınız kalıba kek hamurunu boca edin. Üzerini düzelttikten sonra ayırdığınız tahini gezdirin. Kaşığın tersiyle tahini kekin üzerinde hafifçe yaydırın. (bu sırada mermer deseni ortaya çıkıyor, fırında iyice belirginleşiyor). Kalan bir avuç cevizi de en üste serpiştirirp fırının orta rafına yerleştirin.
*Sıcak fırında yaklaşık 45 dk. pişirin. En ortasına batırdığınız kürdan temiz olarak çıkmalı.
kaynagi: http://www.pastakaramela.com/tr/content3.asp?m1=1&m2=12&m3=23
hemen gidip deniyorum, paylasim icin tesekkurler :)
YanıtlaSilMerhaba Bahar,
YanıtlaSilbilmiyordum blogumu okudugunu :) ne iyi ettin de yazdin :) denerim bu keki de...
benden bizden,
süt olur bambinoya :)
Merhaba Evren valla sessiz takipteyim bir suredir :). Kaostan uzak dizisi bookmark seklinde duruyor.
YanıtlaSilKek konusunda sunu eklemek istiyorum, ben yaparken vanilya koymadim evde yoktu yine de oldu. Kaya tuzu da koydum ama cok parca parca kaldi erimedi ve keki yerken agzimiza tuz geldi, o yuzden bir dahaki sefere normal toz tuz koyacagim.
Artik eski o gazetecilerin olmamasindan Evren! Uc bes kurus eline s1k1stirilan, kendisini birsey zanneden gazeteci bozmalarinin eseri! Bir de gorsel kismi ele gecirdiler, insanlarin beynine beynine kaziyorlar :((((( Devlet kanali bile taninmaz halde :((( Gazeteci disinda her meslekten adam var bir de su anda sektorde! O medyanin hali cok vahim ve onunla beslenen yarinlarimizin da :((((
YanıtlaSilTijen'in tariflerine iyi bak derim, o bol bol pekmezli, balli, tam bugday unlu tariflerden yapardi, simdilerde rejim munasebeti ile olculu yapiyor ama eski yazilarindan bulabilirsin. Balla ilgili, isininca bir sorun vardi diye hatirliyorum bir de. Bir kimyasal aciga cikiyordu sanki, ama unutmusum tam neydi. Ona da bakmak lazim...
Evren, su linkteki kurabiyeyi cikolatasiz yaptim birkac kez. Icerigi cok guzel aslinda, gayet dogal ama dedigin gibi rafine lezzetlere alismis damaklarin alismasi vakit aliyor. Evdekiler pek tutmadilar ama ben cok sevdim.
YanıtlaSilSayfada baska saglikli tarifler de var, bir goz gezdir istersen.
http://www.101cookbooks.com/archives/nikkis-healthy-cookies-recipe.html
Aaa bende var ayol.
YanıtlaSil"O irmik helvası" ve "o şekersiz kurabiye", hangisini istersen:
http://mutfaktazen.blogspot.com/2010/12/kuru-meyveli-sifa-bombas.html
(Gördüğün gibi bi gıdım şeker içermez!)
http://mutfaktazen.blogspot.com/2009/09/helva-ne-icindir.html
(Aslında tamamen yağ kullanmadan yaptığım pekmezli bir helva da var ama galiba blogda tarifini vermemişim. Sende Turunç Kokulu Düşler var mı? Varsa ona bakabilirsin. Yoksa da söyle sana özel yollayayım tarifi.
(Bahar hanımın yorumuna bir açıklama: Ne yazık ki memleketimizde Gourmand Ödülü çok abartılıyor. Türkiye'den gönderilen tüm kitaplar zaten "finalist" oluyor, hele de kendi kategorisinde tek kitapsa. Benim gönderdiğim tüm kitaplar da finalist oldu ama ne ben ne de yayınevim kitapların üzerine koca puntolarla ödül kazandı yazmadık. Yanlış anlaşılmasın, Arzu Aygen ve annesi Ülfet hanımın kitabı çok güzel bir kitap ancak finalde ödül almadıysa -ki kontrol etmek istedim, şu anda site güncelleniyormuş bilgiye ulaşamadım- buna ödül demek insanları kandırmaktan başka bir şey değil.)
Dayanamadım kalori hesabı yaptım Evren. Bizim ufak fırın tepsisinde yaptığımı farzettim ve 16 eşit dilime bölsem dedim. Dilim başına 150 kalori çıktı. Bu tarifi nasıl hafifletmeli diye düşündüm, herhalde yağı çıkarıp yerine elma püresi kullanarak yapabilirim (sesli düşünüyorum da)...
YanıtlaSilBak bilmisim :) Tijen'in tarifleri saglik dolu... Yani dogru beslenme adina sorulacak tek adres var benim kafamda o Tijen!
YanıtlaSilHazir madem yazismisiz, bali da buradan sorayim mi Tijen? Bir sorun vardi diye hatirliyorum, aklinda mi?
Diger yandan Betul vardi Ingiltere'den yazan, su anda blogu kapali :(( O alerjisi sebebiyle ates karsisinda uzun sure duramadigindan irmik helvasinda kavurma kismini kapakli borcam ile firinda yaptigindan bahsetmisti. Boylelikle fazla yag da kullanilmiyor, hem de zeytinyaginin kokusu belki o zaman agir gelmez.
Dilek,
YanıtlaSilbalin isitilmasiyla ortaya sorun ciktiginin yanlis bir bilgi oldugunu, Ayurveda ile ilgili bir inanistan ya da Ayurveda ile ilgili bazi kaynaklarin yanlis cevrilmesinden kaynaklandigini okumustum ben de. Güvenilir bir kaynakti ama saklamamisim. Yine arastirmak gerekecek, bakalim Tijen ne diyecek...
Zeytinyaginin kokusunu hic sorun yapanlardan degilim, agir gelmez bana. Ama sincap etraftayken irmik kavurmak zor oluyor gercekten.
Selen, bakacagim simdi verdigin linke...
Tijen,
biraz önce gördüm kurabiye tarifini :) eski yazilardan yenilere dogru geliyordum, görünce hah tamam dedim :) Helva icin de sagol. Balla yapmaya hic cesaret bile edememistim ben üstelik. Senin tarifinle denerim.
Ben aslinda malzemenin hafifligini pek düsünmeyip, sadece dogal olmasina öncelik veriyorum. Simdilik ;) Ama evde kalori hesabi yapan biri var, bu 150 kcal hic hosuna gitmeyecek... Senin bir kitabinda ya da bir tarifinde tereyag yerine krema kullanma önerisi vardi. Ben onu cok severek ve hep uygularim Tijen. Aklima gelmisken onun icin de tesekkür edeyim...
ne zamandir benim de aklimdaydi bu kurabiler,sonra unutmusum,tasinma vs derken.sagol hatirlattigin icin..pekmez yerine molas koyabilir miyiz acaba?buralarda pekmez bulamiyorum da pek.
YanıtlaSilIsil, olabilir sanirim. Ben hic molas kullanmadim yalniz , sadece paketin disindan kivami pekmeze benzediginden yorum yapiyorum. Düsününce, tarifin orijinalinde de molas vardi belki...
YanıtlaSilBen yaparken blackstrap molasses kullandim zaten, artik o kadar normal geliyor ki pekmez yerine onu kullanmak, bahsetmemisim.
YanıtlaSilTijen hanim, burada sizinle "karsilasmak" buyuk seref! Sizin mevsimlerle gelen lezzetler kitabinizi pek severim. Odullu kitap lafini ben o kekin tarifini buldugum sayfadan oldugu gibi kopyaladim, kitabin adi belli olsun diye oyle kolayima geldi. Odul hakkinda bir bilgim yoktu acikcasi, sayenizde bilgilendim.
Sevgili Bahar,
YanıtlaSilBoşuna benzer benzeri çeker dememişler. Ben de sevindim karşılaştığımıza.
Ödül konusunda, aslında büyütülecek bir şey değil ama insanlara yanlış bilgi verilmesi canımı sıkıyor. Türkiye'de bu sıkça yapılıyor üstelik. O yüzden yine dayanamayıp açtım çenemi. Doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali, biliyorum yine birilerini kızdıracak ama...
Evren'ciğim,
YanıtlaSilYazıya geri döndüğümde sorduğun kalori/gram hesabının benim kurabiye için değil senin tarifini verdiğin için olduğunu anladım. Tekrar hesaplattım: 153 kalorilik bir dilimin ağırlığı 36 gram. Yani 100 gramı yaklaşık 450 kalori oluyor.
Ben bu kurabiyeyi zeytinyağ miktarını yarı yarıya suyla karıştırarak azaltarak yapardım belki, hatta yağ üçte bire bile azaltılabilir. Tamam aynı kıtırlığı, gevrekliği vermez ama... Hatta keçiboynuzu tozu zaten tatlı bir şey olduğu için pekmezi de yarı yarıya azaltırdım muhtemelen. Böylece dilim kalorisi 109'a düşüyor. (Su yerine portakal suyu da kullanılabilir tabii, daha lezzetli olur ama onun da kalorisini eklemek gerek o zaman.)
yemek işinde usta değilim yeni yeni mutfağa adım atıyorum. öneren oldu mu bilmiyorum ama geçenlerde beyaz unsuz şekersiz hamur işleri kitabını aldım. Yazarları anne kız, Arzu Aygen, Ülfet Aygen. Tarifleri büyük bir zevkle okudum çünkü gönül rahatlığı ile yapıp oğluma yedirebileceğim kurabiyeler, kekler var. sadece bununla da sınırlı değil, ekmekler, pideler vs.. irmik helvası tarifi yok gerçi ama kitabı tavsiye ederim :)
YanıtlaSiladsiz, tesekkürler, ilk ciktigindan beri var o kitap bende. giris kismi da cok bilgilendiricidir ayrica, degil mi?
YanıtlaSil