"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Ocak 13, 2011

Sadece merak...

Gecen hafta kitapcida gördügüm bir ay takviminde Ocak ayinin ilk haftasina baktim; bahcenizdeki agaclari budayin diyordu. Bugünlerde pek cok bahcede budanmis agaclar görüyorum.

Bilenlere soru: Dogru mu? Ocak ayi agaclarin bahara hazirlanmak icin budandigi ay midir?
Peki doganin özgür agaclari nasil basa cikarlar budanmamisliklariyla?

Bir sey ima ediyor degilim. Gercekten.
Sadece meraktan ve bilmek istedigim icin soruyorum.

12 yorum:

  1. Proper pruning enhances the beauty of almost any landscape tree and shrub, while improper pruning can ruin or greatly reduce its landscape potential. In most cases, it is better not to prune than to do it incorrectly. In nature, plants go years with little or no pruning, but man can ruin what nature has created. By using improper pruning methods healthy plants are often weakened or deformed. In nature, every plant eventually is pruned in some manner. It may be a simple matter of low branches being shaded by higher ones resulting in the formation of a collar around the base of the branch restricting the flow of moisture and nutrients. Eventually the leaves wither and die and the branch then drops off in a high wind or storm. Often, tender new branches of small plants are broken off by wild animals in their quest for food. In the long run, a plant growing naturally assumes the shape that allows it to make the best use of light in a given location and climate. All one needs to do to appreciate a plant's ability to adapt itself to a location is to walk into a wilderness and see the beauty of natural growing plants.

    Douglas F. Welsh, Professor and Extension Horticulturist

    YanıtlaSil
  2. Ah, Ayca'cigim :)
    Demek böyle oluyor ha, harika! Doganin herseye bir yanitinin olmasi ne güzel :)

    YanıtlaSil
  3. Ayca'nin yazdiklarini dusunmustum soyle bir cirpida. Yalniz yazidaki gibi bir budanip sonra budanmayip hasat olmus gariban agaclari ne yapmali :(((( Alt dallari gide gide, zayif govdelilerin bir kismi ruzgara dayanamayip yikildi :( Bir kismi usuyormus gibi bir halde. Acayip, sekilsiz, gecekondu mahallesinin cocugu ozenti ile saclarini punk taklidi yapmis geziyor gibi bir gorunumu var kimisinin de :((((

    YanıtlaSil
  4. Budama gercekten cok onemlu bir bakim/koruma calismasidir. Bilincsiz ellerde bitkiler/agaclar ciddi anlamda zarar gorebilir, yaralara, hastaliklara, zararlilara acilabilir, formlarini yitirebilir. Kullanilan malzemeden tutun da ne zaman ne sekilde yapilmasina onemli bir bilgiye sahip olmasi gerekir yaptiranlarin ve uygulayanlarin. Bugun TR'de, bir cok baska ulkede de bu anlamda yetismis kalifiye ara eleman olmadigi icin "kes, buda" denildiginde cok yanlis sonuclara ulasilabiliyor.

    Dilek'cigim, benzetmenden yola cikarsak, cocuk her yerde en saf haliyle cocuk. Bakimi ve egitimi yillar icerisinde farklari yaratan. Eh bu da ailenin bilinci ve ekonomisi ile ilgili. Hic fark yok bahcelerimizdeki, cevremizdeki bitki ve agaclarin kaderinden :)) Yanlis alanlardaki yanlis bitki secimlerini bir de yanlis budama ile pekistirince :(

    YanıtlaSil
  5. Peki zor mudur bu kadar ögrenmek? Tecrübe gerektirir herhalde ama cok mu agac gözlemis olmak lazim? Her agac türünün budamasi farklidir da, agacini bilip taniyip, onun doganin eliyle budanma seklini falan mi taklit etmek lazimdir?
    Hayir, bana niye dert oluyor bilmiyorum? Bir agacim bile yok ki...

    YanıtlaSil
  6. Evren budama kavrami, uygulamasi oturmus bir kavram ve uygulamadir. Oyle cok dert edilmesine aslinda gerek yok :) Takvimler, teknikler, alet edevat... Isini bilen uygulayicilar onemli!! Ben amatorum bu konuda ama cok guzel takvim hazirlar, uygulamayi organize edebilirim :)

    Buxus(simsir) citleri citleri kesmek icin kullanilan elektrikli bir testere ile iki sene once bahcede budrken aletin dislerinin keskin olmadigini fark etmedigimde cite baya bir zarar vermistim. Oysa ki zaman, kosullar, uygulamanin bicimi uygundu!! Toparlanmalari zaman aldi ama toparladilar kendilerini. Her bitki/agac bu kadar sansli olmayabilir.

    Senin lici'lerin vardi?! E onlar da agac yavrusu iste :)) Benimkiler ihlayip tislasalar da buyuyorlar!!

    YanıtlaSil
  7. Budanacak kadar büyütemiyorum ki hic! Benimkiler hep bebek agac. Bir yapraklari bile düsmesin bana kairsa... :)

    YanıtlaSil
  8. budama, vb. tarih için bir öneri: http://gunbilgesi.blogspot.com/

    şu anda güneşin ve victor zeytin topladığı için güncellenemiyor ama geçen senenin ocak ayı olabilir arşivde.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Evren, evrenin agaclarinin hepsi senin :) O yuzden bu dusunceler bence!

    Gecen gun bir amca gordum, elinde elektrikli testere, agac budaniiiir diye bagira bagira geziyordu! Bu konusulanlari duysa ici acir miydi acaba? Agaclari gorunce benim icim aciyor cunku :(

    YanıtlaSil
  10. İzmirdeyken bahçemde bir gül vardı. Gözüm gibi bakıyordum ona. Ama o hiç açmıyordu. 4-5 sene sonra bir eylül günü tepemin tası attı. Ben senin iki cılız dalını seyretmek zorunda mıyım diye söylenerek dibinden budadım. 15 gün sonra yepyeni filizlerini verdi bir ay sonra açtı :D

    Hayat bizi de onun için mi buduyordur zaman zaman acaba? Açmıyor muyuz yoksa?

    Çok mu felsefik oldum gecenin bir yarısı :D

    YanıtlaSil
  11. Burcu,
    Tamam, bakayim :)

    Dilek,
    Evet, ondan galiba bu merak :)

    Handan,
    Aa, cok güzel bak bu. Hem hikaye, hem de cikarim. Bazen yasam bizi törpüler, pek de iyi eder diye ben de düsünürüm hep.

    YanıtlaSil
  12. Budama konusunda bitkinin yapısını düşünürüm ben hep. Bazen kılcal dallar denebilecek incelikte dallar çıkabiliyor ve bitki özsuyu ile bunları bile beslemek zorunda, o zaman da kök büyütmeye harcayacağı enerjisini bu işe, bir anlamda boşa harcamış oluyor. Doğru zamanda ve şekilde budandığı zaman kök gelişiyor, dolayısı ile daha iyi, iri ve bol meyve ya da çiçek verme kapasitesi artıyor. Kökü iyi gelişmiş bir ağaç ya da bitki ise hastalıklara ve zorluklara daha dayanıklı oluyor ve müdahale olmadan bazı sorunlarla başa çıkabiliyor. Doğada ise ağaçlar Ayçobanı'nın aktardığı gibi kendi başlarının çaresine bakıyor ve biraz da kurttan kuştan yardım alıyor. Belki de bu yüzden hayvanları cezbedecek özellikler geliştiriyorlar, meyveler vs. gibi.

    YanıtlaSil