"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Nisan 30, 2008

Malta: Başkent Valletta

Gezip gördüğümden bahsedeyim biraz da. Aşağıdakiler bir Pazar günü yapılmış Valletta gezisinden fotoğraflar. Valletta dolmuşu ile gittik, yürüyerek geri döndük. Malta'yı ziyaret edecek bebekli ailelere Valletta-Sliema arasında işleyen bu vapura bebek arabası ile binebileceklerini hatırlatmak isterim. Biz bir süre emin olamamıştık çünkü. Hatta Wikitravel sitesinde Sliema-Valletta arasını 3-5 dakikaya indiren bu rahat ve ucuz yolculuk, pahalı liman turlarına para vermek istemeyenlere de öneriliyordu. Ben de katılıyorum bu görüşe. O turlarda göreceklerinizin büyük kısmını zaten bu yolculukta da göreceksiniz. Aynı mesafeyi yürüyerek aşmayı ise sadece iyi yürüyüşçülere ve hava çok sıcak değilse öneririm. Girintili çıkıntılı kıyı boyunca hedefe ulaşmak bir saati geçebilir. Yürüyüş ve tekne dışında Sliema'dan Valletta'ya ulaşmanın diğer yolu ise otobüsler.

Valletta'ya ilk ve kısa gezimizi Kasım ayında yapmıştık. Daha sonra bebekle ulaşım güçlüğü, havaların soğuması ve her öğle tatilinde Valletta'ya yürüyen eşimin "İnan, görecek bir şey yok" iddiası yüzünden ertelendikçe ertelendi bu gezi. Görecek bir şey olup olmadığına siz karar verin.

Valletta gerçi Malta'ya inen uçakların penceresinden baktığınızda tamamını görebileceğiniz kadar minyatür bir şehir ama Unesco Dünya Mirası listesinde. Avrupa'nın sokakları birbirini dik olarak kesen (ızgara şeklinde deniyor galiba) ilk şehirlerinden biri. Malta tarihinde büyük yeri olan Osmanlı kuşatmasından (Great Siege of Malta) hemen sonra, 1566'da kurulmuş. Adını St. John şövalyelerinin önde gelenlerinden olan Jean Parisot de la Valette 'den alıyor. Her iki yanı doğal ve büyük iki limanla (Marsamxett Limanı ve Büyük Liman) çevrili bir burunda kurulmuş. Dört yanı yüksek duvarlarla çevrili, tek ve büyük bir giriş kapısı var.

Bu kadar laf yeter, fotoğraflara geçelim.

Önce Sliema tarafından Valletta'nın genel bir görünüşü:
IMG_0410
Büyük kubbe Carmelite Church'e, kule ise St. Paul's Anglican Cathedral'e ait. İkinci kilisenin koyu Katolik Malta'nın ilk protestan kilisesi olduğunu okudum.

Bu da sözkonusu kiliselerin bulunduğu sokaktan bir binanın köşe detayı. Malta'nın pek çok armasından biri:
IMG_0875

Tam karşısında Carmelita Kilisesinin köşe detayı. Kucağında İsa ile Meryem ana.
IMG_0876
Bu kilisenin yakından tam bir fotoğrafını çekmeyi beceremedim. Valletta sokakları öylesine daracık ki, biraz geniş bir açı yakalamak için bir iki adım geri gidince sırtınız karşı binanın duvarına dayanıveriyor. Genel bir fotoğraf çekebilmek için epeyce geri gitmeniz (örneğin Sliema'ya kadar) gerekebiliyor :)
Bu iki köşe detayının bulunduğu sokakta (Old Theatre Street) biraz daha yürüyünce ünlü Manoel Theatre'ın yanından geçiyorsunuz. İçini merak ettiğim bir yapı bu. Bir diğeri ise St.John's Co-Cathedral.

Aşağıdaki fotoğraf Valletta sokakları hakkında bir fikir verir sanırım:
IMG_0877

Bir başka köşebaşı detayı daha. Hangi binanındı, şimdi unuttum:
IMG_0878

Malta kapıları deyip duruyorum ya, Malta kapı tokmakları ayrı bir fotoğraf konusu. İlginç bulduklarımdan biri:
IMG_0879

Sardunyalı pencerelerden biri:
IMG_0880

Bu arkadaş biraz yorulmuş gibi :))
IMG_0881

Ünlü "Tüccarlar Caddesi"nın tabelası. Gelmeden önce yaptığım araştırmada bu sokakta pazar kurulduğunu okumuştum heyecanla. Eşim defalarca geçmiş. "Pazar mazar yok" dediyse de kabul etmem güç oldu bu gerçeği :((
IMG_0882

Bir başka güzel sokak:
IMG_0885

Burası Cumhuriyet meydanı (Republic Square). Havaya asılı huzuru hissediyor musunuz?
IMG_0887

Cumhuriyet Meydanı'ndaki telefon kulübesi ve posta kutusu adadaki İngiliz etkili detaylardan. Arka plandaki bina Grandmaster's Palace olup dışarıdan pek belli etmese de Malta cumhurbaşkanı ve meclisinin çalışma mekanı. St. John şövalyeleri zamanından beri de yönetim binası imiş zaten.
IMG_0888


Great Siege (Büyük Kuşatma) anıtı :
IMG_0890

Republic (Cumhuriyet) Caddesinden bir detay. Papa II. Jean Paul buradaymış. Zjara kelimesine dikkat :))
IMG_0891

Bu kapıyı Upper Barracca'dan az önce gördüm. Sevdim. Üstüne başka sardunyalı kapı-balkon fotoğrafı çekmemeye karar verdim:
IMG_0894

Dön dolaş Tüccarlar Caddesi'nin öbür ucuna çıktık. Gerçekten pazar yokmuş :(( İşte kanıtı:
IMG_0895
Bu fotoğrafın bir özelliği daha var. Ben bu fotoğrafı çekerken Tüccarlar Caddesi'nin bir başında duruyorum. Bu cadde Cumhuriyet Caddesi ile beraber bütün Valletta'yı baştan başa kateden ikinci sokak. Karşıda ise deniz gözüküyor. Yani Valletta bir ucundan bakınca diğer ucunu görebileceğiniz bir şehir :))

Upper Barracca'dan Büyük Liman (Grand Harbour)'a bakış:
IMG_0897

Bir bakış daha:
IMG_0902

E, bi bakış daha.
IMG_0904

Bu da Sicilya'ya nasıl gidiliyor diye merak edebilecek okurlar için bir bakış. Bunlara binilip gidiliyor:
IMG_0907

Şimdi başımı geriye çevirip tekrar Upper Barracca Bahçesine göz atıyorum:
IMG_0899

Bu yaramazı bir an durmuşken yakaladım. Familyasını Malta'da hep görüyorum. Küçükler, şirinler ama yine de umarım havalar iyice ısınınca bizim eve uğramazlar:
IMG_0900

Bu beyefendinin kim olduğunu bilmiyorum. Ben aslında sarı çiçekleri fotoğraflamak istemiştim. Hoş, onu da becerememişim ya... :
IMG_0901

Bu pembeli ağaç da ilgimi çekiyor. Hatta bir yerlerden tanıdık da geliyor. Ne olduğunu çıkaramıyorum:
IMG_0912

Dönüş yolunda harika bir begonvilin (ben ona konsolos çiçeği demeyi tercih ediyorum aslında) kapladığı bir eski bahçe duvarı gördüm ama fotoğraf makinesinin şarjı bittiği için çekemedim. Bunun yerine Sliema Waterfront'tan bir başka konsolos çiçeğini paylaşayım. Yaklaşık böyle bir şeydi:
Begonvil

Bir de şu mini mini pembeli çiçek var. Yapboz oyunumun yeni parçası. Fotoğrafını yerinde çekemedim. Eve gelip çekene kadar da biraz küsmüştü bana. Yine de bulabileceğimi umuyorum:
IMG_0915

12 yorum:

  1. Manoel Theatre'a , telefon kulübesine, denize inen sokaga, ciceklere... Yok yok, herseye bayildim. :)

    YanıtlaSil
  2. Popomu sandalyeden kaldirmadan beni gezdirdin Evren :) Ama yok böyle oturdugum yerden olmayacak bu, düsüreegim ben yolu güneye!!

    Yeni yap boz'unu taniyorum ;) Sana biraz süre, bulacagindan eminim!!!

    YanıtlaSil
  3. zjara kelimesi ziyaret kelimesiyle mi iliskili, onu mu demek istedin? bilmiyorum yani ben kelimelere cok takilirim da, ziyarete benzettim bildigimden degil yani, bir de baktim yazmamissin neden dikkat etmemiz gerektigini, busbutun merak ettim,

    fotograflar cok guzel, eline saglik, birini digerinden ayiramadim, kose detaylarini mi desem, cicekli kapi-pencereleri mi desem, dar, uzun, yokuslu sokaklar mi??

    esinle farkli bakis acilarina sahipsiniz, eh dogal olarak o bakip bir sey goremeyebilir, halbuki bir de senin bakman lazim, sayende belki o da yeni seyler gormustur..
    ben de mesela birkac aydan sonra burada bazi seylere bakargormez oldum..

    cok guzel bir resimli yazi olmus, sagol..

    YanıtlaSil
  4. öğelen vakti canım sıkılırken..fonda güzel bi şarkı varken ve kahvemi resimlere bakarken soğutmuşken ne kadar iyi geldi bu malta gezisi evren senin gözünden...bakışına sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Demet,
    Beğenmene sevindim. Manoel tiyatrosunu gezebilirsem fotoğraf çekmeye çalışırım senin için.

    Ayça,
    Dur, dur, sakın söyleme!

    Yaban,
    Evet onu demek istemiştim. Başka gizli bir anlamı falan yok :)

    Funda,
    Keyifli bir öğle olmuş sonunda.

    YanıtlaSil
  6. Sağol Evren,çok güzel bir tur oldu benim için ;)

    YanıtlaSil
  7. Ben bu geziden pek memnun kaldim, siz hep gezin :) Fotograflarin netligi, guzelligi dikkatimi cekti. O pembe cicekli agac bana gayet erguvan gorundu. Bu aralar Bogaz'in en guzel susu erguvanlar duymussundur muhakkak. Posta kutulari ve telefon kulubeleri pek tanidik gorundu gozume :P
    Dedim ya siz hep gezin :)

    YanıtlaSil
  8. Işıl, Dilek
    Ben de sizlerle gezmekten memnun oldum.
    Dilek, sen ipucunu verince araştırdım. Bana da erguvan göründü. Ben erguvanın ne olduğunu bilmiyormuşum! Daha doğrusu erguvanın o ağaç, o ağacın da erguvan olduğunu bilmiyormuşum. Sayende tanıştık :)
    Fotoğraflara gelince, ben hep biraz aceleyle şak şuk çektim hepsini. Ama Valletta fotojenik bir şehir :)

    YanıtlaSil
  9. Valetta'da pazar kuruluyor. biraz turistik ama güzel şeyler bulmak mümkün.. makinem resimleri yedi o yüzden tam hangi sokaktı bilmiyorum ama bir kilise yada ona benzer bir turistik yerin arka sokaklarındaydı diye hatırlıyorum. haftasonu olması muhtemel..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba nihalg,
    Malta'da mı yaşıyorsunuz yoksa bir süreliğine mi buradaydınız? Satırlarınızdan tam çıkaramadım, profilinize de erişemedim. Pazarı gördüyseniz tekrar araştıracağım. Belki başka bir sokakta veya yaz sezonunda kuruluyordur.

    YanıtlaSil
  11. ben tam yaz sezonunda bir kaç günlüğüne oradaydım Ağustos sonuydu 2007 yılında. Bir malta önlüğü almıştım. Pazarda ne satılsın isterdiniz bilmiyorum ama kuruluş tarzı falan tipik bizim pazarlar gibi :)

    YanıtlaSil
  12. arkadaşlar 2 aylığına maltaya staj yapmaya gideceğiz..neye dikkat etmemizi tavsiye edersinizz

    YanıtlaSil