"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Mayıs 18, 2010

Akdiken, geyikdikeni, alıç

Dolapları karıştırırken bir kitap daha geçti elime. Yaygın park ve bahçe ağaçlarını , çalılarını anlatıyor. İçinde son 4-5 yıldır çevremde görüp de, adlarını öğrenmeyi kafama koyduğum bir çok bitkiye rastladım. Bugünlerde burayı botanik bloguna çevirmeye niyetim var :) İşte ilki:

Fotoğraf: hedgerowmobile

Latince adı: Crataegus monogyna
Türkçe: Akdiken, geyikdikeni, alıç
İngilizce: Common hawthorn
Almanca: Weissdorn

Uzun zaman gilaburu sandığım ağaç buydu. Gilaburunun aslında şu ağaç olduğunu yakın zamanda öğrendim. Gilaburu sanarak yediğim akdiken meyveleri de yenebilir meyvelermiş neyse ki... Türkçe adlarından birinin alıç olması şaşırttı beni. Benim çocukluğumdan bildiğim, boynumuza asarak yediğimiz alıca hiç benzetmemiştim çünkü. Crataegus büyükçe bir aile imiş. Belki de akrabadır çocukluğumun alıçları ile bu alıçlar... Tadının çok cazip olduğunu söyleyemem ama bitkilerle ilgili güvendiğim bir site olan Plants for a Future'da meyvelerinin reçel ve marmelat yapılarak lezzetlendirilebileceği yazıyor.  Taze sürgünlerinin salatalara katılabileceğini, kurutulmuş yapraklarından çay, kavrulmuş tohumlarından kahve yapılabileceğini de bu sitede okudum. Pek heyecanlandım bunları okuyunca, çünkü yaşadımız şehirde, üstelik gayet temiz sayılabilecek doğa alanlarında rastlamak mümkün bu ağaca. Çayını ve marmeladını denemek için sabırsızlanıyorum.

8 yorum:

  1. Cicekli hallerini cok severim :)

    YanıtlaSil
  2. Evren bahcede ne oldugunu bilmedigim aynen buna benzer yapraklari olan bir calicik var. Cicekleri beyazmi alicin? Cevap evet ise recel deneyeceklere biri daha eklendi:)

    YanıtlaSil
  3. Ayça,
    Çiçekli halleri de hoş ama ben en çok sonbahardaki meyveli halini seviyorum. Hadi, itiraf edeyim, sonbaharın bütün minik, kırmızı meyveli bitkilerini seviyorum :)

    Beste,
    Evet, çiçekler beyaz. O yüzden akdiken diyorlar sanırım.

    YanıtlaSil
  4. Pembe ciceklileri de var ama onlar cift cekirdekli olmali Evren, Beste...

    YanıtlaSil
  5. Ayça,
    doğru, webde resim ararken pembe çiçeklilerini de görmüştüm. Onlardan da ne güzel!

    YanıtlaSil
  6. meyelerini beklemem lazim emin olamadim. Bugun bende yorumlari okumadan once pembelerini gordum:)

    YanıtlaSil
  7. Beste,
    Aman, emin olmadan kullanma sakın. Bazen çok yanıltabiliyor fotoğraflar. Keşke birlikte bitki keşif gezileri düzenleyecek kadar yakında olsaydık seninle :)

    YanıtlaSil
  8. kesinlikle belki birgun hem gezer hem paylasiriz bilgileri, benim akdikenin fotograflarini cektim yollayacagim sana emin olursan belki sayfana eklersin:)

    YanıtlaSil