"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Temmuz 30, 2010

Birbirine benzeyen beyaz cicekler ve detayda kaybolunca anlattiklari

Yasadigimiz cevrede beyaz cicekleriyle civanpercemine cok benzeyen ama dikkatli bakildiginda farkli oldugu anlasilan iki bitki var. Birisi su:


Yapraklari görüldügü gibi civanperceminden tamamen farkli. Dikkatli bakinca cicekleri de...

Digeri de bu:


Yapraklari civanpercemine daha cok benziyor ama yine de farkli. Dikkatli bakilinca zaten bunun ciceklerinin de daha ince oldugu anlasiliyor.



Cicekleri yakindan bakilinca böyle. Doga söz konusu olunca "detayda kaybolmak" deyimi olumlu anlamlar kazaniyor gözümde. Mümkünse sürekli detayda kaybolmak istiyorum :)


Bu bitkinin cicek kurullarinin kapali halinde bir de böyle karakteristik bir görünüsü var. Merak ettigim sey, bunun cicek acmadan önceki mi, yoksa solarkenki hali mi oldugu. Bana ilki gibi geliyor.

Bu cicekleri, adini sanini bilen var mi?

Inanin denk getirmek icin özel caba harcamadim. Ama dogadaki Son Cocuk'tan bir sonraki alintimiz söyle: "Sehirde hicbir sey duyamiyorsun cünkü her seyi duyuyorsun. Sehirde her sey apacik. Burada ne kadar yakindan bakarsan o kadar cok sey görüyorsun."
Ormana giden sehir cocuklarindan biri söylemis bunu...

10 yorum:

  1. diyorum sana o birinci bitki once sap gibi uzuyor uzuyor ve sonra yaprak veriyor devasa sanirim herbe aux gouttuex o ben hic sevmiyorum onu nedense her yeri kaplamasindan sanirim. Cicanpercemi digerlerinden cok farkli sak diye ayirediyorum derken fotograflarda kala kaldim ben gene gidip bakiim seranin yaninda ki bitkiye!

    YanıtlaSil
  2. Aegopodium podagraria diyorsun yani. Girsch imis Almanca adi. Cok benziyor. Yapraklardan yana ufak bir süphem var. Ama burada sulak ve dogal ortamda yetismeleri (yani bahcede falan degil) biraz degistiriyor yaprak formlarini. Bir sonraki sefere dikkatle bakip emin olmaya calisacagim. Ama bulduk galiba, sagol :) Civanpercemi taniyan göz icin kesinlikle sak diye ayirtedilecek bitki Beste. Sen bosuna süpheye düstün bence.

    YanıtlaSil
  3. o sondaki yabani havus galiba, carotte sauvage diye geciyor, araken bir suru bitki adi bulup sonra unutuyorum diyorum sana yapalim su renklere gore bitki adlarini, once kendim icin;)

    YanıtlaSil
  4. Bingo! Yabani havucmus. Daucus carota subsp. carota Latince adi. Benim merak ettigim kapali cicek kurullari, meyveye/tohuma dönmüs haliymis. Nitekim ben de bugünkü yürüyüsümüzde tekrar dikkatle baktim ve ayni izlenime kapilmistim. Bugün acik pembe ciceklisini de gördüm bu arada! Yapalim, kim tutar bizi :)

    YanıtlaSil
  5. aman yabani havus zehirli diyordu! simdi berce ve oenanthes ortadaki olabilir burda birakiyorum gerisi sana kaldi bende bahce ve cevre patikalari yi bir tarayacagim bakalim ne neymis!

    YanıtlaSil
  6. Beste,
    ilki haric hepsi ayni bitki zaten :) Yabani havuc. Bulduk ikisini de, bitti :)Zehirli oldugunu söyledigin iyi oldu, yenir mi bu diyecektim ben de...

    YanıtlaSil
  7. keci koremeninin fransizcasini ararken rastladim buyur burdan yak:) http://www.google.fr/imgres?imgurl=http://www.agaclar.net/forum/attachment.php%3Fattachmentid%3D121889%26d%3D1263556024&imgrefurl=http://www.agaclar.net/forum/showthread.php%3Fp%3D374788&usg=__ni_R2T6WloKP_5ifEOjByR-lzdA=&h=116&w=97&sz=5&hl=fr&start=9&um=1&itbs=1&tbnid=ixEB8BxFtswhaM:&tbnh=87&tbnw=73&prev=/images%3Fq%3Dkopek%2Buzumu%26um%3D1%26hl%3Dfr%26sa%3DN%26rlz%3D1R2RNTN_frFR353%26tbs%3Disch:1

    YanıtlaSil
  8. şaman kadınlar, aslında bildikleri çiçekleri hatırlarlar böylece.....

    YanıtlaSil
  9. Sonunda bana kitabi aldittin Evren :) Hem de ciltli olanini! Okuyacagim bakalim. Bu kadar da cok post yapilmaz ki Allah Allah :)

    Bu site benim icin hem ansiklopedi, hem gorsel guzellik, hem alisveris kaynagi :)http://crocus.co.uk/ renklere gore oradan bir bakmali.

    Beste ve Evren niye ortak bitkileri taniyalim sitesi acmiyorsunuz?

    YanıtlaSil
  10. Beste, sasirtici degil mi? bahcedeki bitkileri Leo acisindan gözden gecir bence.

    Burcu,
    Unuttugumuz ve hatirlanacak ne cok sey var. Ömür yeter mi?

    Dilek,
    Bak sevindim buna. Bu kadar cok alintilayip anlatinca tam tersi bir etki mi yaratirim diye huzursuz oluyordum ben.
    Biz galiba yapacagiz Beste'yle öyle bir sey. Ben biraz tembellik ediyorum sadece :)

    YanıtlaSil