"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Eylül 03, 2010

Eylül: Plastiksiz!

Ta ta ta tammm!

Uzun zamandir aklimda olan seyi, plastiklerden kurtulma büyük eylem planini uygulamaya koyuyorum. Bütün Eylül ayi boyunca bu konuda okumayi, arastirmayi, aklimda olanlari uygulamaya dökmeyi ve hepsini firsat buldukca burada yazmayi düsünüyorum.

En son 4-5 yil önce yapmistim böyle bir sey. Zamanla evde plastik bir seyler birikti yine. Ihtiyacim olan sey alternatif cözümler icin biraz sakin kafayla düsünecek zaman ve biraz da motivasyondu. Bu ay bolca zamanim olacak diye tahmin ediyorum. Motivasyonum coktandir had safhada!  

Siz de var misiniz? Hep beraber arastirmaya; bildiklerimizi, bulduklarimizi, yaptiklarimizi, cözümlerimizi paylasmaya... Bu ay icinde bu konuda yaptiklarinizdan ve yazacaginiz (ya da gecmiste yazmis oldugunuz) yazilardan haberdar edin beni!

Dipnot: Baska türlü bir ekonomi'nin 4. yazisini unutmadim, aklimda!

7 yorum:

  1. amma yazi kacirmisim plastiksiz bir dunya yaratmak ayni Gdo'suz dunya kadar zor, ilk plastik sise 1960 larda kullanima sunulmus ve buyuk bir mutlulukla karsilanmis 50 yil sonra hayatimzidan cikartmanin yollarini ariyoruz ve bir cevre felaketine donusmus durumda. Ben nacizane plastik torbalardan kurtulmaya calisiyorum, bez torbalarim var, plastikleri ekrar tekrar kullaniyorum ama hala ev dolu! tupperware'ler kurtulmaya calisiyorum...

    YanıtlaSil
  2. piştimi oldu şimdi???
    sabah tamda okumuşken bugünkü
    cumhuriyet gazetesi bilim teknik ekinde; Arş. Gör. Srap Özay ın
    PLASTİK ÇEVREYİ KORUR yazısını...
    Plastiğin farklı bir boyutu???
    arabalarda uçaklarda binalarda plastik kullanımı sonucu;düşen yakıt kullanımı ile sera gazları emisyonlarındaki azalma...
    aydınlatma ve iklimlendirme için kullanılan enerjiden % 90 a varan tasarruf...
    Onlar pek vazgeçeceğe benzemiyor...

    Bi de bu boyutu var...
    Plastikleri atmalı???
    bende bir bakayım içeriklerine özellikle oyuncaklardaki..
    teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil
  3. Beste,
    Evet, ben de yazarken ayni seyi düsündüm. Tupperware'lere cözümün nedir peki?

    Nihal,
    Hah ha ha! :) Pisti olmus gercekten!
    Hic sasirmadim desem?
    Öyledir ve de dogrudur desem?
    Sade yasamak hakkinda hangi yönde arastirsam, dogru bildigimin tersinin de dogru oldugunu ögreniyorum desem? Zamanla ögrendim ki, anahtar sözcükler "denge" ve "ölcü"ymüs desem? Ve hatta "plastikten kacinmak mi? geri dönüsüm mü? bunlar ise yaramaz seyler, cevrecilerin kendini avutma yöntemleri" diyenler var ve onlar da hakli desem? Bu ay icinde güvenilir kaynaklardan bu türlü görüslere de yer verebilirim. Cumhuriyet'teki yazi internetten erisilebilir mi? Benim kisisel niyetim evi tamamen plastikten aritmak degil. Mümkün olmadigini görüyorum zaten. Ama ben bir Frodo'yum. Elimden baska türlüsü de gelmiyor. Bu ay kafamdakiler daha cok, plastigi azaltmak, yerine olabildigince cevre dostu, esnek cözümler bulmak, elde kalan plastikleri atmayip yeni (ve mümkün oldugunca oglumdan uzak) kullanim alanlari yaratmak, bundan sonra alisverislerde ne yapilabilecegine bakmak. Alisverislerim daha da karmasiklasacak yani :) Sikayetci degilim :)

    Ben sana tesekkür ederim paylasimin icin. Bu yazinin basligini biraz yanlis veya eksik attigimi farkettirdin bana. Acigi burada kapamis, hatayi buarada düzeltmis olayim.

    YanıtlaSil
  4. Yine çok güzel bir proje üretmişsin, destekliyorum. Bu ay ben de bu konuyla ilgili elimden geldiğince yazmaya çalışacağım. Başladım bile :)
    http://yavrusu.blogspot.com/2010/09/plastik-kullanmn-azaltmak-ve-cevreci.html

    YanıtlaSil
  5. Evren,
    Okudum bu yazini. Kesinlikle okunmali :) Sagol katkin icin...

    YanıtlaSil
  6. Evren,
    Okudum bu yazini. Kesinlikle okunmali :) Sagol katkin icin...

    YanıtlaSil
  7. Oh çok teşekkürler önce size.Bana körlüğümü farkettirdiğiniz için..Sayenizde bugün mutfaktaki plastiklerden başladım.Ne gereksizce biriktirmişim ben onları.Cicili bicili alışveriş poşetlerinden en az 50 tane vardı:(((Cidden rahatlattı beni.Sırada kullanmadığım giysiler var.

    Varolasınız ya;

    Sevgiler

    YanıtlaSil