"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Pazar, Mart 06, 2011

Sincabin anaokulu atistirmaliklari

Sincap günde üc kez anaokulunda bir seyler yiyor. Ögle yemegi anaokulundan. Kusluk vakti ve ikindi atistirmaliklarini biz hazirliyoruz.

Anaokulu ilk acildiginda aklima gelen saglikli atistirmaliklardan bir liste hazirlamistim. Hatta burada yayinlayacaktim. Sonra alisma sürecinin güclükleri arasinda unutulup gitmis. Son zamanlarda bir taraftan ben bu konuda bir tikanma yasarken, diger taraftan sincabin beslenme cantasindan her gün degisik birseyler cikmasini bekledigini farkettim. O yüzden eski listeye tekrar el attim, güncelledim. Kaybolmasin diye buraya da ekliyorum. Mümkünse sizlerden de saglikli ve lezzetli atistirmaliklar konusunda fikirler bekliyorum.

Sincabin beslenme cantasi her gün ana hatlariyla iki sandvic (biri tatli, biri tuzlu) , iki meyve ve bazen (yaratici günümdeysem) kuru meyve ya da yogurt gibi eklerden olusuyor. Bazen mevsim meyvelerinden birinin yerine kuru meyve koydugum da oluyor. Detayi ise söyle:

Sandvic ve ekmek üstüler:
  • Ekmek - tereyag( veya tahin) - bal (veya recel)
  • Ekmek - peynir- domates sandvic  
  • Ekmek - haslanmis yumurta (cocukken beslenme cantamizdan bunun cikmasini sevmezdik ama sincap simdilik itiraz etmiyor, üstelik saglikli, üstelik diger anneler de koyuyor)
  • Ekmek - cekirdekleri cikarilmis zeytin (Zeytin cekirdeklerini hatirlatmazsak hala yutuyor :( Ne zaman ögrenecek bilmem...)
  • Ekmek - vejetaryen sucuk/sosis (Nadiren ve tamamen sosyal sebeplerle, gruptan ayri hissetmesin diye kendini)
  • Ekmek yerine bazen ev yapimi pogaca ya da susamli simitler
Güclü tatlilar:
  • Kurabiye (Ev yapimi veya organik-hazir)
  • Honigwaffel (Burada alternatif dükkanlarda buldugum balla hazirlanan waffle'lar)
  • Müsliriegel (Müslinin sertlestirilip preslenmis, böylece gofret gibi isirilarak yenebilen sekli. Evde yapmak icin tariflerini de buldum ama henüz tam kivami tutturamadim. Tahilli, kuru meyveli, kuru yemisli, cok besleyici, cok saglikli)
Sebzeler: (Hepsi ince ince dogranmis finger-food seklinde)
  • Salatalik (Ama simdi degil mesela, mevsiminde)
  • Bir lokmalik kücük domatesler
  • Biber (Rengarenk paprika biberler, bunu cok seviyor :)
  • Havuc
Meyveler: (Mümkün oldugunca herkesin alabilecegi meyveler olmasina, bir de mevsim meyvesi olmasina dikkat ediyorum)
  • Mandalina
  • Muz
  • Elma
  • Armut
  • Üzüm
Kuru meyveler ve yemisler:
  • Kuru hurma
  • Kuru kayisi
  • Kuru üzüm
  • Ceviz
  • Bazen aycicegi cekirdegi ve kabak cekirdegi (soyulmus tabii :)
  • Aslinda findik, fistik vb. de vermek istiyorum; uzun zamandir sorunsuz yiyebiliyor.  Ama bu yas cocuklarda tehlikleli olabileceginden anaokulunda diger cocuklara kötü örnek olmasini istemiyorum.
Yogurt
  • Daha cok sade yogurt. Arada bir icine ceviz, aycicegi cekirdegi vb. ekliyorum. Meyveli yogurdu da o arkadaslarindan görüp istemeye basladi. Az katkili ve organigini bulmam gerek.
Bazen kücük kacamaklar da oluyor tabii. Örnegin bugünlerde Fasching sebebiyle meshur Alman Krapfen'larina (Berliner) takti. Yol üstündeki pastanelerde görünce istiyor. Bazen cikolatali gofretler götürdügü de oluyor. Gayet soya lesitinlisinden ve fruktoz glikoz suruplusundan :( Ögretmenlerinin ve diger annelerin bu konuda benden daha toleransli olduklarini farkettim. Bazen ben de esnetiyorum kurali.

Uzun ve zengin bir liste gibi gözüküyor ama bu seceneklerle bile tikandigimiz oluyor bazen. Kismen benim alisveris yaparkenki unutkanligimdan kaynaklaniyor tikanma.

Sizin saglikli, besleyici, pratik atistirmalik önerileriniz nedir bu 3,5 yas cocugu icin? Evde hazirlanmasi engel degil, tercih sebebidir :)

25 yorum:

  1. Evrencim
    meyveli yogurt diyince aklıma geldi. Bende kendi yoga hocalarimdan ogrendigim bir tariftir.Bayılarak yerim. Önce sen dene ve ye..

    Yoğurt, pekmez-yada-bal(tadına bakarak miktarini belirlersin), kakule, tarçın, belki zerdaçal ve içine elma,armut,mandalina gibi yogurdu sulandırmayacak meyveleri dogruyorum. İçinde kakule ve tarçın olduğu için sindirimi rahatlatiyor. Tabi bunu yapıyorsundur belki ama bizim evde dolaptaki tatli budur ve çok sağlıklıdır.

    Bir de annem bize işe giderken hizli yiyelim diye bir tuzlu kek yapardı. Normal 3 yumurtalıtuzlu kek, içine peynir, zeytin tanesi, istersek salam-sucuk, patates dograyarak pişirirdi. Tabi kekik, kirmizi biberle çok lezzetli olurdu kek. Böylece kahvaltıda yiyebilecegimiz herşeyi yemiş olurduk. Böyle birşey geldi aklıma..Hem birkaç gün kesip, folyalıyarak beslenme cantasina koyabilirsin..

    YanıtlaSil
  2. Bir şey daha aklıma geldi :)

    minik kabaklı kaplara her gün bir pres halinde sebze ezmesi koyabilirsin... Biz çok yeriz böyle püre halinde... Patates ve havuç + limon( maydonoz ve baharatlarla), nohut, enginar + kereviz, kabak, bezelye, patlıcan gibi şeylerle zenginleştirilebilir menü...

    sürekli düşündüğüm için, bir yorum daha yazabilirim aklıma geldikçe...:)

    YanıtlaSil
  3. Ben de burcuya karışmak gibi olmak istemem ama pekmez proteinle birlikte alındığında (yani demir ) emilimi olmuyor . Bu yüzden demiri c vitamini ile desteklemek daha salıklı diye biliyorum. Okulda beynimize çarpa çarpa öğrettikleri bilgilerden biriydi bu..Mesela ciğer yanında ayran değil portakal suyu gibi..Yada pekmez yoğurt ve sütle değil portakal suyuyla birlikte gibi..

    YanıtlaSil
  4. Patates koftesi, mucver gibi seyler geldi aklima. Ister kizartma(zeytinyaginda hafifcene) ister firinda... Catala takar ve yeeer. Aklima geldikce tarif gonderirim ben sana :)

    Balli waffel demissin ya, ona dikkat. Bal belli bir isidan sonra furfurol denilen karsinojen bir kimyasala donusurmus. O sebeple, isil islem gormesi uygun degilmis. Balli sut bile icerken 38 dereceden fazla isinmamis olsun dedi benim universiteden sordugum arkadas!

    Paskalya munasebeti ile Facebook'ta bizim Ingiltere ekibinde krepler, doughnutlar ooooh ne kadar yagli, yumurtalilar varsa bol bol pisiyordu bu hafta :) Sonra oruca girip bunlari yemeyecekler. Bir grup da en sevdigi seyi yapmayarak oruc tutacak. Bu bana enteresan geliyor! Bir arkadasimin esi cikolata yemezdi mesela. Bir arkadasimin kizinin arkadasi yataginda uyumazmis, cunku yatagini cok severmis... Inanclar...

    YanıtlaSil
  5. Bizim buralarda fistik getirmeyin diyorlar okula, alerjisi olanlar olabilir diye ama sizin orda yok galiba. Fistik ezmeli ve muzlu sandvic:ekmege fistik ezmesi suruyorsun,muzu halka halka dograyip azicik da tarcin serpiyorsun ustune,diger ekmek dilimini ustune kapatiyorsun,yaninda pirinc sutuyle nefis oluyor :)Fistik ezmesi ve recel de olabilir.
    Kereviz sapi sever mi? Humusa batirarak yemeyi cok seviyor Defne, grisiniyi ayni sekilde yemeyi seviyor.
    Yogurda bir kac kasik musli ekleyebilirsin.
    Keciboynuzu ezmesi denediniz mi? Nutella almiyorum ama arasira k. ezmesi aliyoruz.
    Makarna salatasi turu seyler olabilir. Yagda kuru domates, cajun fistigi,feslegeni bizzt yapiyorsun,makarnayla karistiriyorsun (biraz makarnanin haslama suyundan ekleyip, sos cok kuru olduysa)
    Kisir turu seyler,salcasiz, sadece ince bulgurla veya quinoayla domates,biber, salatalikla salata gibi.
    Simdilik aklima gelenler bunlar.
    Bir de bir sey eklemek istiyorum,kimi cocuk ne kadar yerse yesin bir sey olmuyor ama,dis doktorlari diyor ki,kuru meyveler dise yapisiyor,ara ogunlerde vermeyin,yemekten hemen sonra verin.Cunku arada verdiginizde dise yapisip kaliyor. Defne'nin dislerinde cok erken curume yasadigimiz icin ben buna dikkat etmeye calisiyorum,gecen hafta itibariyle okula yazi astilar,bundan sonra verilmeyecek ara ogunde,getirmeyin lutfen diye.
    (Bizim okulda herkes haftada bir meyve,sebze turu seyler getiriyor,ogretmenler ortaya sofra kuruyor)

    YanıtlaSil
  6. fundacım:) ben anne Evren'e fikir verdim sadece... Tabi ki sizin beslenme cantasiyla ilgili detaylı bilgileriniz gerekli.. O yüzden karışman iyi olmuş.

    YanıtlaSil
  7. Burcu,
    Verdigin yogurtlu tarifi deneyecegim :) Dolaptaki tatli deyince benim aklima da bizim evin dolaptaki tatlisi geldi. Biraz quark ve bali karistiriyoruz. Bazen ceviz ekliyoruz. Harika ve hafif bir tatli oluyor. Quark dedigim aslinda limonla kesilmis sütten mamül bir cesit taze peynir. Evde de yapilabilir. Bunu da ekliyorum listeye. Neden daha önce düsünmedim?

    Tuzlu kek ise aklimdaydi aynen anlattigin sebeplerden. Hatirlattin, ne güzel :)

    Funda, evet öyle bir sey de var, degil mi? Sanirim hayvansal gidalardaki demirin baglanmasinda sorun yok da, bitkisel gidalardaki demiri alirken esliginde süt ürünleri tüketmemek gerek. Baris'in bir yazisinda okudugumu hatirliyorum. Okur da linkini verirse ne iyi olur :)Ciger ve yogurt yenebilir, pekmez ve yogurt fazla yememeli gibiydi sanirim kural. Ben arada yine de yogurt+pekmezi veriyorum sincaba. O da atlanmamasi gereken bir lezzet, pekmezi hep o türlü yememek sartiyla :)

    Dilek,
    Bu senin dediklerin harika fikirler ama evde yemeye yapayim ben. Bunlari okulda ögle yemegi niyetine veriyorlar. Nasil oluyorsa doyuyor da cocuklar o "light" ögle yemegi ile. Paskalya dedin de onunla ilgili girisimlerim olacak benim.
    Balla ilgili meseleyi kaynagindan ögrendin demek. Ben bu konudaki son yorumlasmadan sonra arastirdim. Sadece balin 40 dereceden sonra besin degerini kaybettigini ögrendim. Bir madde olusuyormus ama zarari günlük tüketimde minimal diyen de vardi. Bu senin verdigin bilgiyle yeniden arastirayim.

    Isil,
    Sanirim yok öyle bir yasak. Ögretmenleri ögleden sonra atistirmasinda fistik ezmesi yerken gördüm bir kez. Fakat ben bu tuzlu sekerli fistik ezmesini biraz agir buluyorum. Benim cocuklugumda fiskobirligin mi ne harika findik fistik ezmeleri vardi. Sadece seker vardi onda. Bulamiyorum burada öylesini. Bana senin humus tarifini göndersene. Ben de bu konuda bir beceriksizlik var son zamanlarda. Kereviz sapi iyi fikir. Sever öyle seyleri. Hatta cig brokoli de mi versem diye düsünüyorum. Burada keciboynuzu ezmesi görmedim hic. Yazdiklarin benim agzimi sulandirdi yahu :)

    YanıtlaSil
  8. Isil, yazdilarini okuyunca yuzume bir gulumseme yerlesti. Tam Ingiliz usulu beslenme yerlesmis sizin eve :))) Benim de aklima gelmisti, kereviz sapiyla humus ama sarimsak kokusu acep dedimdi. Ingilizler takmiyorlar, oglen yemeginde ya da bilgisayar karsisinda bile yiyip mis gibi kokuyorlar ha ha! Arkadasimin esi universiteye gotururdu sarimsakli humus, oglen icin. Esim de sirketindekilerden sikayet ederdi, bu adamlara sarimsak sogan kokmamalari gerektigini ogreten yok herhalde diye, buram buram offf offf diye :D

    Evren, bitkisel ya da hayvansal olarak ayirmadi bizimkinin doktoru. Protein ile sut urunlerinin arasinda 2 saat olmali mutlaka dedi. Quark'i hep merak ederdim. Peynir kategorisinde ama suzme yogurt tadinda diye. Demek ki, bu sekilde yapiliyormus. Sutcumuzun grubundakiler limon yerine tuzlu ayran kullanimini oneriyorlar. Daha guzel oldugunu soyluyorlar. Denemedim henuz ama, aklinda bulunsun.
    Bal icin ben de nette birsey bulamadim. Bunun uzerine organik kursusunde ogretim gorevlisi olan arkadasima danistim, o da gida kimyasindakilere danismis. Elime gecen bilgi bu. Sana maille de ileteyim tam yaziyi. Ama bal isitilmamali kural bu! Zaten dogal olarak da icinde var sanirim. Zira bazi bal ureticilerinin web sitelerine bakinca, yapilan testler arasinda gorunuyor o cikan kimyasal.
    Paskalya ile ilgili neler olacak, bak merak ettim. Bizimkinden vakit bulup yazamiyorum ki, kucagima atlayip, anne buna bakmak istiyorum ben, kucagina gelmek istiyorum ben, oynamak istiyorum ben cumleleri var hayatimizda :)

    YanıtlaSil
  9. Kalsiyum, demiri bagliyor, o yuzden beraber almamak gerekiyor.Demir emilimini arttirmak icin c-vitamini iceren yiyecekleri, demir icerenlerle beraber almak gerekiyor ama tabii serde kiramadigimiz aliskanliklar var :)
    Burda ben sekersiz ve tuzsuz fistik ezmesi bulabiliyorum,alternatif dukkanlarda. Simdi TRde yok ne yazik ki, Fiskobirlikinki cook sekerli.

    YanıtlaSil
  10. Dilek :)) Humusda sarimsak oluyor mu,hazirlarda,bak hc farkinda degilim,hic almadim kokusunu ama Ingilizlerin soganli sandvic ve wrapleri beni benden aliyor :))
    Evren, humus tarifi sormussun. Humus Dilek'in de yazdigi gibi burda cok tuketilen bir sey, marketlerde envai cesit humus satiliyor. Ustelik organik. Ben asla o kivami ve tadi yakalayamiyorum, o yuzden de hazir aliyorum ama denemek istersen su tarifi onerebilirim.
    http://trueslant.com/dreenaburton/2010/06/10/how-to-get-picky-eaters-to-eat-beans/
    Bir de severek okudugum baska bir blogcu yazmis bunu bugun,belki ilginizi ceker:
    http://ecomilf.blogspot.com/2011/03/unsuspecting-toddler-eating-lots-and.html

    YanıtlaSil
  11. Dur dur ben de geri kalmayayim, humus icin :) Bu arada cok da severim, basladim mi tabagin sonunu gormeden kalkmam, kilolarima kilo olsun diye :((

    Evren, nohutu hasla, eger istersen kabuklarini cikart(ben cogu zaman cikartiyorum, ama olmasa da olur), sarimsakli istersen ki benim tercihim de sarimsaklidan yana birkac dis soy, hepsini at blender ya da robota, istedigin kivama gelene dek, tahin, limon suyu, az tuz ekle. Oldu sana humus. Icine tane kimyon, sivi yag katanlar var... Tabaga aldiktan sonra zeytinyagi, kirmizi pul biber, tane kimyon(cumin seed ama tohumu dersem bilmem hos olur mu?) koyanlar var. Ben bu sonradan ilaveler olmadan ekmekle, Isil'in dedigi gibi kereviz sapiyla, salatalikla ya da kasik kasik tabagin sonunu buluyorum :P (Bir basit yasamsever olarak robotun yoksa, nohutlari bir sekilde ezeceksin. Yontem sana ve yaraticiligina kalmis. Sise dibi, bardak dibi, catal, rende.... Sonra tahin ve limonla kivam tutturmaca...)

    YanıtlaSil
  12. Evren tam denk geldi bu yazın :) Mira da Amerika'da yeni bir okula başladı. Yarım gün gideceği için öğle yemeği konusunda hiç kafa yormamıştım. Bugün öğrendim ki yarım gün gidenler de öğle yemeğinden sonra ayrılıyorlarmış. Hızlıca kafa yormaya başladım. İlk aklıma gelenler bizimkinin en keyifle yedikleri; patates salatası (sosuna biraz bal ekliyorum), sebzeli köfteler (sagliklicocukyemekleri.blogspot.com daki tavuk köftesi tarifinin sebzelerini çeşitlendiriyorum) ve yeşil mercimek,haşlanmış buğday, quinoayla kısır türevi salatalar...

    YanıtlaSil
  13. Evrencim, gmailden sana bir mail gonderdim. Spame gidebilir diye haber vereyim dedim.
    Dun benim de aklima geldi patates salatasi, Banu yazmis,herhalde canim cekmis :)

    YanıtlaSil
  14. Dilek,
    Burada toplu tasima araclarinda duydugum kimi yiyecek kokulari yaninda "Bunlar sarimsak kokar" diye Türklere ve Italyanlara büyük haksizlik yapilmis bence. Her kültür bir digerinde ille de rahatsiz olup, burun kiviracak bir koku buluyor sanirim. Üstelik sifali özellikleri de düsünülünce herkes sarimsak yese de, kimse kimsenin kokusuna takmasa diye diye düsünürüm hep :)
    Bu pekmez-yogurt meselesinde sorun olan kalsiyoum-demir birlikteligi mi, yoksa protein-süt ürünü birlikteligi mi anlayamadim ben. Yine dönüp Baris'a soracagim; cünkü o yazmisti benim naklettigim seklini. Humus tarifi icin sagol.

    Isil, humus tarifleri icin sen de sagol.

    Banu, fikirler icin tesekkürler. Bunlari duydukca benim bile anaokuluna gidesim geliyor :)

    YanıtlaSil
  15. vay canına yorumlar ayrı bir yazı gibi olmuş :) en son sarımsakta kaldım ben onunla da ilgili bir anım var akılda olsun diye ..
    geçen yıl nezle grip vs hastalıklar okulda herbir çocuğu dolaşıp yatırırken tek bir çocuk hiç hastalanmıyordu annesine sordum sen napıyosun böyle diye ben Eraya her akşam bir diş sarımsak yutturuyorum demişti unutmuyorum hiç.
    biz de de şimdi her akşam sarımsak yutma seansı var sıradan ailece fdaydası varmı gerçekten bilmiyorum ama zararını görmedik hiç.. yutunca da hiç kokmuyor diye not düşebilirim. sincap henüz yutamaz belki ama bir köşecikte dursun aklında.

    YanıtlaSil
  16. bir de bişey daha orda bulunurmu bilmiyorum ama ben burda keçiboynuzu unu buldum sütüne kakao yerine onu ekliyorum ve kakaolu süt diye yutturuyorum bi güzel

    YanıtlaSil
  17. Funda, evet, ne zaman gidalardan yazsam yorumlar kismi benim yazdiklarimi kat kat asan bilgilerle ansiklopediye dönüyor. Hep gidalar hakkinda mi yazsam diyorum bazen :) Sarimsagi bütün yutmayi denemedik, Cumartesi aksamlari bizim evde sarimsak tüketim günü :) Keciboynuzu ununu burada bulabiliyoruz. Sincap inek sütüne gecisini onunla yapmisti. Adini da kako bufa (kakaolu süt) koymustu :) Hala öyle diyoruz evde.

    YanıtlaSil
  18. http://gidilmeyen.blogspot.com/2008/09/demir.html
    bahsettigin yazinin linkini koydum evrencim, orada daha detayli aciklamisim ama ozetle etteki demir ne yiyip ictigimizden bagimsiz olarak vucuda aliniyor, fakat bitkisel kaynakli demir dis etkilere daha cok acik, o yuzden beraber tukettigimiz diger gidalar etkileyebiliyor bitkisel demiri alip almamizi,, daha da kuvvetlendirebiliriz bu etkiyi veya azaltabiliriz de,, sonucta eger amacin yogurdu tatlandirmaksa pekmez koy, yok amacin pekmez yemekse (ve ustelik kan yapsin filan diye yiyorsan) yaninda tahin ye, yogurt yeme,,
    *
    atistirmalik onerilerini okurken aklima gelenleri yazayim ben de,, tijen inaltong'un yesillikli humus tarifi vardi bir de,, humusun icine dereotu, maydonoz vs dogruyordu, bir de dolmalik fistikli tarifi de vardi,, ben hepsini karistiriyorum cok guzel oluyor,, uzun zamandir yapmadim gerci,, bir de bir arkadasimda yedim gecen, mercimek salatasi,, mercimekleri haslamis, sicakken uzerine zeytinyagi, sonra tuz limon, dereotu, taze sogan,, cok nefisti ama evde deneyemedim daha,, bir de kakaolu sut yerine muzlu sut onerebilirim ben de,, blenderda bir olgun muzu cekip ustune yarim lt sut,, o da guzel bir icecek olabilir,, bir de naturel fistik ezmesi aliyorum ben de, onu ekmege suruyorum, tatlandirmak icin de uzerine myrtus/bosbessen/blueberry/yaban mersini (?) receli suruyorum,, o da sekersiz daha dogrusu elma suyuyla tatlandirilmis,, cok sevdigim bir kombinasyon oluyor ve neredeyse her turlu tatli ihtiyacimi karsiliyorum onunla,, pasta niyetine yiyorum, kek niyetine yiyorum, nutella niyetine yiyorum,, benim gibi mutfak beceriksizi icin kurtarici cozum,,

    YanıtlaSil
  19. Funda ben keciboynuzu tozunu ilk Evren ve Isil'dan duymustum ;-)

    Bu arada bak iyi hatirlattin. Leo Buscaglia'nin bir kitabini vermisti arkadaslarimdan birisi mutlaka okumak lazim diyerek. Aklimda kalanlar, sevgi profesoru idi lakabi ve herkese sariliyordu, babasi her aksam sofraya oturduklarinda bugun ne ogrendiniz diye sorarmis tum cocuklarina. O sebeple hergun yeni birsey ogrenmeye calisirlarmis. Omur boyu surmus bu aliskanlik. Esas soylemek istedigim de, Italyan anneleri her cocugunun boynuna sarimsak asarmis :) Kokusundan yanlarina yaklasan olmazmis, boylece hasta da olmazlarmis :)

    YanıtlaSil
  20. Bu yazi ve yorumlar benim de cok isime yarayacak :)

    YanıtlaSil
  21. Evrencim,, az once hamilelikte beslenmeyle ilgili okudugum bir kitapta, kakaonun ve ispanaktaki oxalic asitin kalsiyum alimini engelledigini yaziyordu.. yogurtlu ispanak demek ispanaktan demir, yogurttan kalsiyum alamamak demek,, o yuzden limonlu ispanak yiyiniz,, :) okur okumaz aklima bu yazin geldi, kostum paylastim unutmadan,,

    YanıtlaSil
  22. Baris'cigim yogurtlu ispanak zevkime mani olmak icin baska argümaniniz da var mi?Yetmezmis gibi krem sokolaya da yasak geliyor hatta :D

    YanıtlaSil
  23. su linkte guzel fikirler var arkadaslar
    http://www.mothering.com/community/forum/thread/1300717/healthy-hearty-inexpensive-snacks-for-child-who-is-always-hungry

    bu arada, sarimsagin kendisini degil de tabletini aliyordum gecen kis,Derin'e hamileyken. O zaman domuz gribi salgini vardi,sahiden de hic hasta olmadim.

    YanıtlaSil
  24. Isil'cigim sagol.
    Yulaf ezmesiyle yapilan bir seyler var orada örnegin, benim ev yapimi müsliriegel derken kastettigim onlardi. Iclerine yumurta koyarak cözmüs birinde sorunu. Deneyecegim :)

    YanıtlaSil
  25. Evren, bu web sitesini senin linklerinden buldum diye hatirliyorum. Hazir sarimsakla ilgili konusmusken bunu da not edelim ;-)
    http://asonomagarden.wordpress.com/2008/12/01/a-cure-for-the-common-cold-and-cancer/

    YanıtlaSil