"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Salı, Nisan 10, 2012

Bayramlar...

Paskalya bayraminda komsularimdan biri tavsan seklinde büyük bir cikolatali kek armagan etti. Kendisi yapmis. Tavsan seklinde bir kalipta keki pisirip sonrasinda özenle cikolatayla kaplamis. Sincap tavsani gördügünde cok mutlu oldu. Keki yemesine izin verdigim ertesi günün ögle saatlerine kadar etrafinda dolandi. Neredeyse gece pelus tavsanini yanina aldigi gibi yanina alip tavsan kekle uyuyayacakti :)

Bir diger komsum kendi boyadigi yumurtalardan getirdi. Gida boyasiyla boyananlardan bile degil. Geleneksel usulle... Gecen yil nasil yaptigini anlatmisti. Yumurtalari  itinayla, tek tek eski ince coraplarin icine koyup bagliyor. Bu arada her yumurtanin üzerine sekli ve dokusu hosuna giden bir yaprak (örnegin orman sarmasigi yapragi) koyuyor. Sonra yumurtalari büyük bir tencerede sogan kabuklariyla beraber pisiriyor. Sonunda üzeri yaprak desenli ve kizil kahverengi boyali Paskalya yumurtalari elde ediyorlar. Gecen yil hatta iki komsu imece usulü yapmislardi bu isi birlikte. Bayram öncesinde birlesip iki ev icin sarma saran annemle komsusu gelmisti de aklima; gülümsemeyle burukluk ayni anda gelip yerlesmisti yüzüme.

Mutlulugun el emegiyle harmanlandigi, öncesinde mutfaklarda hummali hazirliklarin yapildigi bayramlari daha bir seviyorum ben.  

2 yorum:

  1. Bana çocukken haşlanmış yumurta yedirebilmek için annemle babam da mor soğan kabuklarıyla kaynatırlardı beyaz yumurtaları. Kabuklarının pembe-mor karışımı güzel bir rengi olurdu bayılırdım, sırf o sayede yerdim o yumurtaları...
    Nerelere aldın götürdün beni şimdi Hindiba... :)

    YanıtlaSil
  2. Oy kiyamam ben o Sincap'a :) Bir cocugu mutlu etmekten guzel sey var mi hayatta?

    Eh boyle sevdigi sekilli bir kalip surprizler icin lazim olacak belki sana ;-) Hic isin olmaz biliyorum ama...

    Gecen sene pek cok yontem gorup okumustum, cocuk ve anne bloglarinda. Bu sene permakultur ve bahce yazilarinin icine bir dustum, bloglari kac gun geriden okuyorum kim bilir :( Peki size gelen yumurtalarin ici dolu mu? Bos mu? Bos yumurtayi suslerken kirmiyorlar mi? Boyle ilginc sorularim var :P Denemek gibi de bir niyetim. Ozellikle zamani gecsin diye beklemekteyim :)

    Ah su fotograf makinesi, gormek istedim simdi ben o tavsani ve yumurtalari!

    YanıtlaSil