Cuma günü akşam yemeğini hazırlarken, ayıkladığım turbun atmak üzere olduğum dip kısmına baktım bir an. Minik, yeşil bir filizlenme işareti vardı. Daha önce okuduğum bir bahçe kitabında havucun aynı kısmını kesip, düz bir kap içinde, biraz suyun içine yerleştirerek filizlendiriyorlardı. "Havuç için işe yarayan turp için neden yaramasın?" diye düşünerek aynı şeyi yaptım ben de. Ertesi gün yeşil kısım biraz daha büyük göründü gözüme, "uyduruyorum galiba" dedim. Ama sonra iyice emin oldum. Fotoğrafta da görüleceği üzere tabakta ve biraz suyla yetişen minik bir turp bitkim var! Hem de 4-5 gün içinde... Pek şaşırdım bu işe. (Fotoğraftaki tabak küçük, 14 cm. çapında bir tabak)
Ardından zihni sinir sorular gelmeye başladı tabii. Bu şekilde bırakırsam gelişimin bir süre sonra duracağı belli. Peki ya bir saksıya ekersem ne olur? Tutar mı tutar ! Peki turp yaprağı yenir mi? Yenmese de olur, yeşili yeter! Peki yeterince büyük bir saksıda, yeterince uzun süre büyütülürse sonunda bir (veya daha çok) turpçuk verir mi? Olur mu olur! Derdim turp yemek değil ki. İlk defa bir turbun (ve hatta bir yumru köklü bitkinin) nasıl yetiştiğini göreceğim böylece. Denemeye karar verdim. Hatta havuçla da... Dur bakalım n'olacak!
Not: Sözünü ettiğim kitap aslında çocuklara yönelik, bahçecilikten ve bahçe deneylerinden bahseden bir kitaptı. Türkçe'de böyle kitapların olmaması ne yazık. Üstelik her yıl gerekli gereksiz tonla kitap çevirilip yayınlanırken...
The Joy of Taking Care of My Life
18 saat önce
Kivi cekirdkeleri ayiklanir, sonra da filizlenmeleri icin ugrasilir. Esim zamaninda filizlendirmeyi, hatta saksiya gecirmeyi basarmis. Ben beceremedim ya da biraz daha sabirli olmam gerekiyor!! Turp denemenin sonuclarini ve yavru rizomlari görmeyi seninle birlikte sabirla bekleyebilrim :))
YanıtlaSilKitap konusu benim de cok fazla düsündügüm bir konu. Tamam ben ingilizce, bazen de almanca kaynaklari kullaniyorum mesleki anlamda ya da diger anlamlarda. Ama bunun sIkIntIsInI Üni.de ders verdigim zamanlar cok cektim. Cogu ögrencimiz yabanci dil bilmiyordu ve islerine yarayacak bir cok bilgi sadece yabanci kaynaklarda mevcut. Onca hoca da, herseyi bildiklerini böbürdene dursunlar, deneyimlerini kitaplastirmak, bu konuda calismak gibi bir zahmete hic bir zaman girmedi. Ceviriler ise yeterli sayida hic bir zaman degil, ve konu üstünde kimse durmuyor. Bu isin okul yönü ama özellikle burada cocuk kitapcilarini gezdikce o kadar harika yayinlarla karsilasiyorum ki, imrenmeden edemiyorum dogrusu... Konu sadece botanik degil, bir cok anlamda yayin sIkIntIsI var Türkiyede!!
Evren nasil yapilir, ucundan nasil tutulur hic bilmiyorum bu yayin ve ceviri isinin ama, böyle calismalar icin bir proje-program olsa seve seve icinde yer alirim...
Gercekten enteresan olmus bu turp isi, gelismeleri merakla bekliyorum :)
YanıtlaSilAyça,
YanıtlaSilMeyve çekirdekleriyle bir iki denemem var, yazacağım. Ama kivi hiç aklıma gelmemişti doğrusu! Bu arada mısır yastığını biraz araştırdım. Hatta maiskornkissen diye güzelce bir Almanca sözcük bile uydurdum aratırken. Ama dikkat çekici bir şey bulamadım.
Çeviri konusuna gelince, okurken "Türkçe'ye çevrilse de memleketim insanı da okuyup faydalansa" dediğim öyle çok kitap ve makale var ki... Bana bir e-mail yazabilir misin? Seninkini sayfanda bulamadım. Beyin fırtınası yapardık bu konuda...
Yeşim,
Bu aralar oğlum çok hareketli, gecikmeden ekmeyi başarır da tutturursam gelişmelerden haberdar edeceğim severek :))
evren turpotu yenilmez mi hiç, aaa? derken kendimden şüpheye düştüm, tijen inaltong'un "bir ot masalı" kitabını açtım, turpotunun bizim bildiğimiz turbun yabanisi olduğunu yazmış, yani kökü yenmiyormuş. ama ben kökü yenen turbun yaprağını da yerim. yeşil bir şeyi atmaya elim varmıyor, salataya doğrayıveriyorum.
YanıtlaSil**
hadi ayçayla bir olun da şu kitap çevirme işine bir çözüm bulun, eminim seçtiğiniz kitaplar birbirinden güzel olacaktır.
Sevgili Yaban,
YanıtlaSilSağolasın, Bir Ot Masalı'nda turpotunun da olduğunu hatırlıyordum da kitabı buraya getirmemiştim. Sayende tamamlandı bu eksikliğim. Senin yapraklarını kullandıkların küçük kırmızı turpçuklar mı? Bunu ben de yapıyordum bazen. Buradakiler biraz değişik turplar. Ama farkedeceğini sanmıyorum. Hepsi yenir :)))
Pino Mino ile bir konuşsanıza arkadaşlar. Tübitak'ın çok güzel yayımları var bu konuda. Beyin fırtınanıza beni de dahil edebilirsiniz. Çok uçmam söz ;-)
YanıtlaSilBerceste, ipuçları için teşekkürler. Sana yazacağım.
YanıtlaSilSelamlar,
Evren
yeri geldi ben bu yaziyi okumadan turp, kereviz ve havucu tepelerinden kesip ektim ve tuttular, filizlendi buyuduler ancak yaz basi bu islemleri yapmistim tohum verdiler, rizoma donusemedi. pazardan aldigim turp demetlerinin yapraklarini corba yapiyorum ziyan olmuyorlar aldigim biolojik uretilmis turplar ona dikkat. Turp cok tohumdan da cok cabuk filizleniyor bir gunde! Bir arkadasimin getirdigi karanfil demetinden bir sapi suda bekletip koklendirdim ve ektim tum yaz cicek acti:) yayin sikintisi oldugu dogru turkiye'de satmiyor diye basmiyorlar zaten bir suru kitabi...
YanıtlaSil