"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Çarşamba, Mayıs 30, 2012

Ruhumun ve cam kavanozlarin bir yerlerde...



Yillar önce sadelik üzerine fikir paylasanlarin bir araya geldigi bir ortamda ortaya atmistim bu soruyu: "Bir cam kavanozla neler yapilabilir? Bir recel kavanozu örnegin. Atmak yerine baska neler yapabiliriz onunla?"

Cam cok özel bir malzeme oldugu icin ilgimi cekiyordu. Hem dogal, hem yüzde yüz geri dönüsümlü, hem cok yönlü. Dikkatli kullanildiginda insan torunlarina bile miras birakabilir. Ilginc yanitlar gelmisti o zamanlar.  Tabii cam bir kavanozun sadeligin asil amaci yaninda kücük ve önemsiz bir detay oldugunu düsünenler de vardi. Kisisel sadelesmeye, ruhunu asiriliklardan temizlemeye, hirstan arinmaya, daha hosgörülü ve anlayisli olmaya önem veren degerli insanlardi. Paylasiyordum bu görüslerini. Fakat cam kavanozlar ve arkasi tekrar kullanilabilecek aylik satis raporlari üzerinde de düsünmeden duramiyordum. Biz, hepimiz sadelesmeliydik, dogru. Iceride bir yerde... Ama dünyanin bizim sadelesmemizi bekleyecek zamani yoktu. Icimize giden yol uzun ve cetrefilli bir yoldur. Engebeleri, cukurlari, yanlis yerlere cikaran patikalari coktur. Bu arada evlerimizin kapisindan girip cikan plastik kaplarin durumu ne olacakti örnegin? Iste bu yüzden cam kavanozlara önem veriyordum. Ve iste bu yüzden blogu ilk tasarlarken adini "Sade Bir Yaşam" degil, "Basit Bir Yaşam" koydum. Basit, gündelik detaylardan bahsetmeye öncelik verdim. Ruhumun ve cam kavanozlarin bir yerlerde ayni ana yola cikacaklarini tahmin ediyordum. Öyle de oldu zaten.

Sana "bir ara sorarim ben de sorularimi" demistim ya. Bu onlardan biri örnegin. Sinava ceken ögretmen gibi degil, meraki hic bitmeyen ögrenci gibiyim sorumda; bunu bil. Sence su yukaridaki kavanozdan (ki yanindaki kibrit kutusunun da gösterdigi gibi orta boylu, en fazla 400 ml alabilen bir kavanozdur) neler yapilabilir? Nerelerde nasil kullanilabilir? Lütfen aklina gelen her fikri birbirine benzese ve cok basit oldugunu düsünsen dahi yaz. Tam da yeri cünkü :) Ve ben en kücük detaydan ilhamlar alan biriyim. Disarida bir sürü öyle insan oldugundan da eminim.

Güncelleme:
30. Haziran günü mektupla gelen yanitlar :)
  • ben hep kullaniyorum bu gibi siseleri. ozellikle disari cikarken benim kuzuyla:)
    icine yemis, meyva, yogurt koyuyorum.
    ozellikle yemis...nasil herkes yanina cikolata, kek alir cocugu icin ben ne zaman disarida "mama" dese hemen bu kavanozu "cekiyorum" :)
    cok seviyorum/seviyoruz bu boyutu.
    bir de son zamanlarda tohum biriktirmeye basladim yeniden. onlari da koyabilirim. sonra biriktikce tohumlar dogaya firlatiyoruz...aklima ilk bunlar geldi:)

  • Evrencim, yorum yazmak istedim ama fotograf ekleyemeyecegim icin mail atmaya karar verdim. Ben dolabı actıgımda gordugum bu manzarayi cok seviyorum. Sırasıyla adacayi, cubuk tarcin, papatya ve defne yapraklari var benimkilerde. Ihlamurum cok oldugu icin böyle kucuk kavanoza sigmamisti yoksa onu da yanlarına ekleyecektim. Bitki cayi yaparken boyle gorerek secmek guzel oluyor. Diger fikirler de super, bence renkli kagit veya pecete yapistirip renkli mumluklar da yapilabilir. Ama favorim bu acikcasi. (Selen)

44 yorum:

  1. başlıyorum, aklıma ne gelirse.. ben neler yapardım. yazın fethiyeden topladığım taşlarımı koyardım. küçük boy boya kalemlerimi yerleştirebilirdim. misket doldurabilirdim. işe gelirken içine kuruyemiş stoklardım. içine su doldurup lavanta yağı filan döküp odaya koku sağlaması için bişeyler yapabilirdim. gelen hediyelerden biriktirdiğim kurdeleleri koyabilirdim. ataç ve raptiyelerimi içinde tutabilirdim. hatta gece başucumda bardak yerine içme suyu dolu olarak bu kavanozu koyardım, hem içine bişey de düşmezdi kapaklı olduğu için, lıkır lıkır dikerdim kafaya gece :) parka gittiğimde kendiliğinden düşmüş olup yerlerden topladığım minik yaprakları, çiçekleri içine koyabilirdim. düğmelerim olsa düğme koyardım. ufak bi dikiş setim var, bikaç küçücük makara ve iğneden oluşan, onun kabı olmasa onları koyardım. yüzüklerimi saklayabilirdim. şimdilik bunlar aklıma geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hepsi cok hos, özellikle gece su bardagi olarak kullanmak cok yaratici :)

      ise gelirken dedin de, ben esime isteki ögle yemegi icin bir gün önceki aksam yemeginden artan sulu yemek ya da pilavi koyuyorum bu kavanozlara. Sefer tasi niyetine de ise yariyor :)

      Sil
  2. Şimdilerde bu mini kavanozlardan bebek şekeri, nikah şekeri vb. yapılıyor. Kapaklarına yuvarlak birer kağıt eklenerek, içlerine kurabiye, badem şekeri vb konarak.
    Bense evde baharat kavanozu olarak kullanıyorum bunları. Aslında üstlerine baharatların adlarını yapıştırmak ve kapaklarını da artık kumaş parçalarıyla süslemek istiyorum hep ama bu halleriyle de çok sade ve kullanışlılar.
    Evde yapılan ilginç tatları sevdiklerimizle paylaşmak için de birebir bu ölçü. Ne kadar küçük kavanoz, o kadar çok kişiyle paylaşım ;) Reçeller mesela. Ya da soslar. Acuka vs.
    Evlerde genelde ıvır zıvırlar için de kullanışlı olabilir bu tip kavanozlar. Kapının girişinde bozuk para kavanozu olarak kullanılabilir, kapıcıya lazım olur hep bozuk para. Ya da minibüs parası alıverirsin çıkarken.
    Alınan kıyafetlerin yedek düğmeleri biriktirilebilir bunun içinde.
    Şimdi gözüme çarptı masamda, kesme şeker kullanmamak için toz şeker getiriyorum ofise bu kavanozlarla. Çayıma kaşığın ucuyla minicik şeker atıyorum. Aylarca yetiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dogru, bu ölcü yaptigimiz seyleri paylasmak icin tam ölcü. Ben recelleri bu kavanozlara dolduruyorum. Hem biz acip tüketirken bozulmadan tazeyken bitiyor hemen. Hem de komuslarima veririken tam ölcü. O zaman üzerine ne olduguna dair bir etiket yapistiriyorum.Recele uygun renkte bir kurdela varsa baglayiveriyorum hemen. Şık bir seye dönüsüyor aninda. Komsum da bana karsiliginda Balkanlara özgü, acuka benzeri seyler veriyor. Yine buna benzer kavanozlarda :))

      Sincabin oradan buradan topladigi bozuk paralarla olusturdugu "hazine" kumbarasi da yine böyle bir kavanozda :) Aynen senin dedigin gibi bilet parasi, alisveris arabasi parasi vb icin kullaniyorum ben o kumbarayi gizlice ;))

      Sil
  3. etrafini renkli kagitlarla kaplayip, icine minik mumlar koyup balkon veya bahcede kullanabilirdim sanirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mumluk olarak daha önce hic kullanmamistim, baska diyenler de olmus. Denyecegim :)

      Sil
  4. Icinde cekilmis veya cekilmemis kahve sakla.
    Seker kavanozu yap. Tozseker koyarsan icine bir de minik kasik sapla.
    Icine bir miktar un koy. Yemeklerde bir kasik kadar un gerektiginde koca un paketini acmakla ugrasma, hemen dokuver kavanozundan.
    Piknige giderken icine yag/sirke(hatta tuz) karisimi koy. Salatanin sosunu onceden koyarsan mayisir. Boyle kavanozda ayrica goturup yemeden once dokersin.
    Disini guzel bir kagitla kapla, hatta kapagini da. Icine bozuk paralarini at.
    Kirdan topladigin papatyalari koy, vazo olarak kulan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tezgah üstüne günlük kullanim icin un ve seker kavanozu :) Ne güzel :)
      Gecen gün yaptigim enginar salatasinin artan sosu buzdolabinda böyle bir kavanozda bekliyor. Yenisi yapilinca eklenecek taze sosa hemen :) Piknige götürmek de pratik fikir :)

      Sil
  5. Bu sıra Münih'te ev partilerinde bu tip şirin cam kavanozlardan birşeyler içme modası başladı.. Renkli renkli pipetler koyuyorlar içlerine; mesela ev yapımı limonata, taze sıkılmış meyve suları falan içiliyor. Sevimli bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, ne hos, duymamistim! Tipik Alman "sparsam"ligi bir yandan... Bu is icin gidip özel kavanoz satin almiyorlarsa tabii :)
      Pelin, bak, senin su bardagini Münih ahalisi bir adim öteye tasimis :)

      Sil
  6. Hobi malzemeleri koyulabilir, makara, düğme vs, mutfakta baharatlar için kullanılabilir, reçel, marmelat kavanozu olarak kullanılabilir, dekoratif olarak mumluk ya da vazo yerine kullanılabilir,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hobi malzemeleri ya da kirtasiye malzemelerini baska sayanlar da olmus. Cok güzel fikir bence de... Özellikle bir hobi dolabi varsa insanin ve bir örnek kavanozlar yanyana duruyorsa... Benim kavanozdan kalemlik yapip kullanmisligim olmustur örnegin. Sincabin suluboya fircalari böyle bir kavanozun icinde duruyor ve resim yapacagimizda fircalar cikip icine su dolduruluyor hemen. Ve ayrica simdi animsadim da, satin aldigimiz giysilerle verilmis yedek dügmeleri de böyle bir kavanozda biriktiriyorum yine :)

      Sil
  7. Hıımmm.. öncelikle aklıma mum geldi.. kısa boyutlu mum konulabilir.. kullanımı bittiğinde de kapağı kapatılabilir.. hem rüzgardan da korunur mum yanarken. Hadi bunu geçelim dersek; birikmiş lastikler, paket kilitleri, ataçlar, silgiler için bir kutu işlevi görebilir. Diyelim ki, marjinal birisiyiz ve takılarımızı koyduğumuz kutulardan sıkılıp dışardan da yüzükleri küpeleri koymak istedik. İşte camdan takı kutusu :) tamam farkındayım garip oldu bu ama aklımıza gelecek herşey konulabilir gibi geliyor..mesela saç tokaları, lastikleri.. tüm bunların dışardan görünür olması cazip kılıyor aslında bu seçeneği. Tabii herkes reçel, arpa-tel şehriye diye yazabilirdiye onları sunmadım seçenek olarak. Mesela başka bir seçenek de deniz kabukları birazcık kumla birlikte sergilenebilir. Aklıma başka bir şey gelirse yine geleceğim.. :) sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Camdan taki kutusu bence gayet iyi fikir. Baska söyleyenler de olmus. Senin iki fikrini birlestirdim ve alta biraz kum ve deniz kabugu üstüne bir mum da cok hos olur gibi geldi aklima :)

      Sil
  8. birseyleri saklama disinda (yukarida arkadaslar bolca güzel örnekler vermisler, favorim baharat, piknik icin sos, is icin kuru yemis, benim hep yemekte akil fikir bu arada:)) , firinda degisik otlu yumurta pisirmede kullanabilirsin. bir borcam veya firin tepsisina bir kagit havlu koy, üstüne biraz su koy (kagit havlu kavanozlar kaynarken tikirdamasin diye), kavanozun icine biraz zeytinyag, ne istersen malzeme olarak (minicik dogranmis sucuk, veya ispanak, baska ot vs.), tuz, biber, üstüne bir yumurta kir, su doldurdugun kabin icine koy (bu ve bunun gibi baska kavanozlarinla birlikte, bir yumurta icin bu kadar tantana cok olur:)), böyle degisik bir yumurta pisir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cigdem bu cok parlak fikir ama kavanozlar isiya dayanir mi sence? Isiya dayanan kavanozlar var, ayrica satiliyor ve iclerinde yapilan harika seylere dair tarifler var ama benimkiler bildigin satin alinmis recel, domates sosu, haslanmis nohut, vb seylerin kavanozlari. Olur mu dersin? Denemisligin var mi? Alttaki borcama su doldurmus olmak koruyor olabilir ama senden onay isterim yine de :)

      Sil
    2. Evren, ben böyle kavanozla denemedim henüz,garanti veremiyorum:). Bizim annelerin salca, recel vs. kavonozlarinin cok teknik, isiya dayanikli oldugunu sanmiyorum, onlar kavanozlari suda kaynatirlar. Ama bende de var böyle bir sürü atmadigim kavanoz, sen yine de bir dur, ilk firsatta deneyip, dönecegimdir sana:).

      Sil
  9. ben bir sey demeyeyim, resimler konussun :)

    http://pinterest.com/search/?q=diy+glass+jars

    berna

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. berna, suskunlugun beni benden aldi :)
      pinterest'e uzak duruyorsam sebebi budur. insan kendini kolaylikla kaybedebilir :)

      Sil
  10. Body peelingi yapıp banyoya koyardım. Şeker kahve lavanta karışımı, 400 ml tam ideal ölçüsü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. body peelinginin tarifini de isterim ama o zaman :)
      kavanozda seker-lavanta karisimim vardi ama bu senin söyledigin de ayri bir güzel :))

      Sil
  11. Mumluk deyip kacacaktim ama o kadar cok mumluk olmus ki :) Tarcinli benimkisi :P Disina cubuk tarcinlari yapistirarak... Yildiz anason ya da...

    Kalemlik ihtiyaci var mi minik parmaklarin? Etrafina yere dusse de kirilmayacak birseylerle...

    Icine puding turu birseyler ya da krem karamel koyup hediye goturenler var ya da evinde masaya bu sekilde cikartanlar...

    Sincap'in okulundaki arkadaslarina boyle toplu bir ziyafet cekebilirsin belki ;-) Onumuzdeki ay sanki guzel bir gun varmis diye hatirlamaktayim, hafizam beni yaniltmiyorsa...

    Terrarium yapabilirsin. Isin uzmani sensin. Tereciye tere satmak olmaz...

    Buldukca birseyler eklerim ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak, pudingi kavanozda ikram etmek de iyi fikirmis :) Bir de ev yapimi kek karisimi vardir ya, armagan olarak götürülen... Ben hic denemedim ama onu da böyle kavanozlara koyuyorlar.
      Dogru Haziran ortasina dogru bir takim organizasyon islerine girmeliyim anaokulu icin.

      Terrarium'u henüz denemedim ben, uzmani asagida yorum yapmis zaten:) Ayca'nin dedigi gibi bu boy kücük gelirmis gibi geldi bana ama minimalist bir terrarium olur belki yine de...

      Sil
  12. sunu ornek versem ;)

    http://pinterest.com/pin/37858453087060814/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooo, evet! uma'nin dediginin sekle bürünmüs hali... cok güzel!

      Sil
  13. Küçük fidelerimizin üzerine soğuk ve rüzgardan korumak için sera gibi kapatabiliriz.

    YanıtlaSil
  14. banyoda kullanmak için pamuk kavanozu yapardım ya da kartvizit benzeri şeylerin olduğu bir kavanoz olabilir. çocuklar için ayrı ayrı hatıra şişesi olabilir. onlarla ilgili ufak tefek şeyler biriktirilip üzerine isimleri yazılabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sincabin kücük oyuncak hayvanciklar koleksiyonu var, ordan burdan birikmis... Simdi sen bunu deyince aklima onlari bir kavanozda toplayabilecegimiz geldi...

      Sil
  15. Ilkokuldayken lepistes yavrusu degis tokusunda kullanirdik kavanozlari :)
    Bir de salla salla kar yagsin tipli ozuncak hedizelikler var ya (onlarin adi ne sahi?) Sincap onlardan yapabilir annesi ile birlikte :)
    Minyatur terrarium da yapilabilir belki ama cok mini bu degil mi?!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "lepistes de neydi yahu?" diye bi an durup düsündüm :) güzel fikir, baska türlü olmazdi zaten :)
      o sallanip kar yagdirilan oyuncaklarla ilgili tarifler görmüs gibiyim ve de cok hos fikir. Fakat kaybetmisim galiba tarifleri, nasil yapiliyor?

      Sil
  16. ben de eskiden önemsemezdim kavanozları. hatta annem biriktirdiği için anneme verirdim ya da atardım.
    hamileliğimde başladığım hayatımı basitlestirme çabalarımla önce bu blogu kesfettim, sonra da cam kavanozlar da dahil her kullanılabilir basit obje ilgimi çekmeye basladi.

    sorunun cevabına gelecek olursak ;
    su an bizim evde kavanozlar karaborsa :-) cunku bebegimle dısarı çıkacagım zaman önceden hazırladıgım sebze püresi, çorba vb. yemegini bu kavanozlara koyuyorum.

    eşim de evde hazırladığı minyatür mobilyaların boyalarını bu kavanozların içinde karıştırıyor. (belki ilginizi çeker www.paspasinbahceleri.com -isterseniz yorumun bu kısmını yayınlamayın, reklam olmasın..:-)

    dolayısıyla boşalan kavanozlar hemen yerini buluyor bizim evde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneler zaten kavanoz degerlendirme uzmani :)
      Yorumlari parca parca yayinlamak imkanim yok. Fakat esinizin yaptiklari cok orijinal seyler. Reklama girmez bence, biz de fikir aliriz :D

      Sil
  17. Terrarium yapabilirsin. Ruhunun nasıl rahatladığına şaşıracaksın. Her fırsatta o küçük dünyayı izlemek isteyeceksin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala denememis olduguma hayiflaniyorum. Sen bir ara yosun bulmakta güclük cektigini mi yazmistin? Bizim apartman kapisinin önünde bir dolu var. Kuslar catidan gagalayip asagiya atiyorlar durmadan. Her görüsümde sen aklima geliyorsun. Bir zarfa koyup göndermek mümkün olsaydi keske diyorum. Dayanacagini bilsem gönderirim de... Fakat cok nem istiyorlar sanirim. Ben bir kac kez alip evdeki cok su seven bitkilerin saksilarina koydum. O suyu bile az buldular, kurudular...

      Sil
  18. Aaaa, kimsenin aklına gelmemiş. Ben de nasıl kullandığımı yazayım: 6. aydan sonra ek gıdaya geçerken kızıma pişirdiğim yemekleri taze taze henüz sıcakken bu kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatıp tesr çevirmek suretiyle konserve yapıp, dışarı çıkarken yanıma alıyordum. Hatta 1 yaşından sonra da ılıdıktan sonra derin dondurucuya atıp, dışarı çıkarken hazır mama almak yerine bunları yanıma alıyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, aklina gelenler olmus da CokBilmis'cigim, ben dün suskun günümde oldugumdan yorumlari gec yayinladim. Fakat vakumlayarak saklama kismi ayrica cok güzel. Bence harika, cok dogal ve saglikli cözüm. Dondurucudan cikarinca isi farkindan catlamiyor mu? Cok iyi o zaman. Ben bazen artan yemekleri koyacak kap bulamadigimda bundan daha büyük 1.lt kadar alan kavanozlara koyuyorum. Aynen senin dedigin gibi ters cevirip buzdolabina öyle koyuyorum. Böyle yapinca daha uzun dayandigini yillar önce bir yemek forumunda okumustum. Gerci is o noktaya gelmeden hemen bitirdigimizden gercekten bekleme ömrü uzuyor mu bir sey diyemiyorum. Fakat sulu yemek saklamak icin cok iyi fikir oldugu konusunda ben de onay verebilirim. Genellikle buzdolabi raflarinda dikey boslugu kullanamayiz ve bu bir yer sorunu yaratir ya. O acidan da pratik. Bir de 1 lt.lik kavanozlara bazen yogurt da mayaliyorum. Taze , bir ögünlük olsun diye bu kücük kavanozlara bebekleri icin yogurt mayalayan anneler oldugunu da biliyorum.

      Sil
    2. bu ters cevirme isini su anda ogrendim, cok sevindim :)

      Sil
  19. 1) aynı tip kavanozlardan birkaç tane biriktirip içlerine değişik kru bitkiler konabilir (adaçayı, ıhlamur, kiraz sapı vb) üstlerine içinde ne olduğu ve ne zaman konduğu yazan etiketler yapıştırılır. bunlar bir mutfak rafına yanyana konduğunda çok dekoratif de görünür hem:)
    2) yine bunlardan 4-5 tane biriktirilip cam boyası ile değişik renklere boyanarak içlerinde mum yaklır. acayip romantik olabilir.
    3) içine ev yapımı reçel konup süslenerek birine hediye edilir.
    4) kuruyemiş vb ambalajsız satılabilen maddeleri satın almaya giderken bu tip kavanozları yanına alabilirsin. böylece satın aldığın ürünlerı kesekağıdı ya da poşete koydurmayıp bu kavanozlara koyarsın. doğaya fazladan ambalaj bırakılmamış olur böylelikle. taşıması biraz ağır ve zahmetli olabilir ama bence değer:)
    5)evde ufak çapta konserveler yapıyorsan bu kavanoz işine yarıyabiir.
    6)masada kalemlik olarak kullanabilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 numarayi Selen bir fotografla da örneklemis sagolsun :)
      4 numaraya özellikle bayildim.Keske bu ve benzer aliskanliklari edinebilsek hepimiz.
      5 Evet, ev yapimi gida maddeleri üzerine bir kitap okumustum. Yazari ise kavanoz biriktirmekle baslayin diyordu :)

      Sil
  20. Aslında tam senin yaptığın gibidir, yine önce şeker ve üstüne esansiyel yağ; üstüne de çekilmiş kahve. Tek farkı kahve kokması ve ortalığın batması ama içinde zibilyonlarca kimyasal olanlardan daha iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sekerin icine lavanta cicekleri ekleyerekyapmistim. Fakat sonra kahveden cicekleri ayiklamak gibi bir is cikmisti :) Bu pratik :) Fakat sana bir soru: Sence Türkiye'de güvenilir gercek gidaya katilabilir esansiyel yag nereden nasil bulunur? Aktara degil eczaneye mi sormak daha dogru?

      Sil
    2. Lafa karismak olacak ama :(( Ikisinde de satilan ayni oluyor Evren. Markasina gore tercih hakkini kullanip, guvendigini alacaksin. Ben Misir carsisindan almistim mesela, ayni yag bizim eczanede de karsima cikti!

      Sil
  21. Bir de küçük bir kola şişesi uzunluğunda olup da ağzı ve çapı daha geniş, kapağı çevirmeli şişe tipi kavanozlar oluyor. Ben onların her birinin içine tane karabiber, akgünlük, muskat, minik deniz kabukları ve cam nazar boncukları koydum, işlevsel olduğu gibi yanyana gelince irili ufaklı dekoratif de duruyor.

    YanıtlaSil