"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cumartesi, Temmuz 26, 2008

Görsel kakafoni

Bir marketi bulmanız için binanın cephesinin üçte ikisini kaplamak şart mıdır?

Nicedir aklıma takılan soruyu Yeşim Demir sormuş. Yeşim Demir kim? Grafikerler Meslek Kuruluşu Başkanı ve MSÜ’de grafik tasarım bölümü öğretim görevlisi. Hürriyet Cumartesi ekinde 14.06.2008 tarihinde yayınlanan röportajda şöyle demiş:

Grafik tasarım gereklidir. Hükümetin, yerel yönetimlerin, kobilerin, ticaret odasının, kısacası herkesin çevresindeki vasat görüntüden rahatsız olması, uzmanına başvurması gerekir. Büyük bir hayalim var: Tabela bakanlığı kurmak! Mimarlığın, grafik tasarımın, kentsel tasarımın bütün disiplinlerini buluşturup kentlerin hatta mahallelerin sosyolojik tarihsel ve geleceğe yönelik yapıları ele alınarak bu kakafoniden, bu kötü görünümden kurtulmak. Ankara’da Kızılay Meydanı’nda sac tabelalardan binaları göremiyorsunuz. Bir marketi bulmanız için binanın cephesinin üçte ikisini kaplamak şart mıdır? Özenerek de tabela yapılabilir. Avrupa’da yaşayanlar dükkanları bulamıyorlarlar mı? Tasarım hayat kurtarır, doğru bir kent yönlendirmesi doğru bir ilaç kutusu tasarımı gibi.

2 yorum:

  1. O kadar hassas ve benim de ilgilendigim bir konu ki bu!! Yapilarin mimari özelliklerini bozan, cephe karakterini sifirlatan haliyle kent karakterini zedeleyen dahasi kullanicilara algilama zorlugu yaratan, anlamsiz, estetik yoksunu bir görsel kakafoni dedigin gibi. Avukat, dis hekimleri, doktor levhalarinda standart var bildigim kadariyla ama diger ticari kurumlar icin var mi bilmiyorum. Bir ara Kavakliderem dernegi ile bu görsel temizlige de baslanmisti ama sadece bir bölge ile, bir dernekle asilacak bir estetik sorun degil bu!! Grafik tasarimcilarinin mesleki desteginin basari ve ses getirmesini diliyorum!!

    YanıtlaSil
  2. Ayça,
    sen elbette bir de mesleki açıdan bakınca daha da dayanılmaz buluyorsundur durumu. Ben sadece "kullanıcı" olarak ve karşılaştırmalı bir bakış açısıyla bu kadar rahatsız oluyorsam... Üstelik tabelalar sanırım şehre, dünyaya, yaşama bakışımızla ilgili acı şeyler de söylüyor ve üzüyor bu beni.

    YanıtlaSil