"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cumartesi, Temmuz 19, 2008

Beyaz sirke

Meyvelitepe'nin sahibesi sirke ile ilgili iki hoş yazı yazmış. (Bir kaç damla sirke ve 1001 derde deva elma sirkesi) Orada bahsedilen sirke takıntısı doğrusu hiç de yabancı gelmedi. Bir süredir aynı dertten (!) muzdaribim :) Yazıları okurken farkettim ki sirke ile ilgili İngilizce kaynaklarda kaybolup gittiğim dönemlerde tuhaf bir şekilde beyaz sirke (white winegar) ile elma sirkesi aynı şeymiş sanısına kapılmışım. Burada biraz araştırınca anladım ki beyaz sirke adıyla bilinen ürün aslında %5 asetik asit ve su karışımından oluşuyor ve ilginçtir sofra sirkesi ile aynı raflarda satılıyor. Galiba bu Türkçe'de sirke ruhu diye bilinen şey . Yani;

Asetik asit= Sirke ruhu (Bkz. http://tr.wiktionary.org/wiki/sirke_ruhu) ve
White vinegar = %5 asetik asit çözeltisi

Öteden beri beyaz sirkenin çamaşır yıkarken yumuşatıcı ve kireç koruyucu yerine kullanılabilen doğal bir alternatif olduğunu okuyordum. Meyvelitepe'deki yazıda da aynı uygulamadan övgüyle bahsedilince ben de denedim. Çamaşırların makinadan çıktığında yumuşacık olduğu bir gerçek. Gözlerimiz görmese de deterjan artıklarından arınmış olduğunu bilmek - hele de evde bir bebek varsa- rahatlatıcı. Ayrıca kimyasal kireç koruyucu zımbırtısından kullanmak gerekmemesi (aslında bir yıla yakındır zaten kullanmıyordum) sevindirici. Makina şimdilik sağlıklı. Reklamlardaki gibi köpük kusarak arızalanırsa (ki pek ihtimal vermiyorum) onu da yazarım burada. İzci sözü!

Sirke ile yapılabilecek diğer şeyler için linkler:
Versatile Vinegar
1001 uses for white distilled vinegar
(Aslında internette bu konuda yüzlerce sayfa var. Bugünlük bu ikisi :))

16 yorum:

  1. Sagol Evren, harika bir konu daha ve bir tesekkür de Meyvelitepe ile bizi tanistirdigin icin :)

    YanıtlaSil
  2. beyaz sirkeyi raflarda arayacağım. benim de kireç önleyicim bitmek üzere. Ama ben eskiden kullanılan şeyden, şu sanırım adı çamaşır sodasıydı ondan kullanıyordum. Ama makineden çok ta yumuşacık çıkmıyorlar, sirkeyi deneyeceğim.
    **
    "doğal temizlik"le ilgili daha çok yazını okumak isterim. :) yine sipariş usulü oldu, pardon.

    YanıtlaSil
  3. bu white vinegar benim de aklımı karıştırıyordu uzun süredir. teşekkürler türkçesini bulduğun için. ben bunu pirinç sirkesi sanmaktaydım ki külliyen yanlış. sirke ruhunu eczanelerde satıyorlarmış, turşu için kullananlardan duymuştum..

    YanıtlaSil
  4. meyvelitepe bağlantısındaki sirkeli yazıyı okudum, başım döndü. Sanırım artık hiç deterjan almadan nerdeyse sadece sirkeyle temizlik yapabileceğim.

    YanıtlaSil
  5. Ben de yerleri temizlerken bile mutlaka sirke kullanıyorum. İşe yarıyormu bilmiyorum ama sanki içim rahatlıyor gibi. Sen halı kullanmıyorsun ama halıları da parlattığını söylüyorlar.

    YanıtlaSil
  6. Demet,
    Rica ederim, zevkle :)

    Yaban,
    Doğal temzilik her daim ilgi alanım içinde, yeni yazılar kaçınılmaz olarak gelecek :)

    Nihalg,
    Bu bilginin işe yaramasına sevindim. Eczanelerde satılan da %5'lik çözelti mi acaba? Değilse biraz da su eklemek gerekebilir.

    Funda,
    Yer temizliğinde etkisinden emin olmasam da kullanıyorum ben de. Bir zararı yok en azından...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, sirke takıntıma ortak olan birilerini bulmak hoşuma gitti doğrusu. Sayenizde sirke yazılarından yararlananlar olduğunu görmek de çok güzel.
    Ama en güzeli bilgi alışverişi, beyaz sirkenin "sirke ruhu" olduğunu sizden öğrendim, bu takıntıyla da bulmam şart oldu:) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Meyvelitepe,
    Sirke dağarcımı geliştiren yazılarınız için asıl ben teşekkür ederim. Birbirimizden öğreniyor olmamız ne hoş.

    YanıtlaSil
  9. Nereden alabileceğimiz hakkında bilgisi olan var mı? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke ruhunu Eminönü'nde kimyasal maddeler satan yerlerde bulabilirsiniz. Kurukahveci Mehmet efendinin bulunduğu araya girince ilk solda BAŞAK kimya var. Çok ucuz ve %5 oranında sulandırmayı unutmayın ..

      Sil
  10. Şimdi marketten almak istediğimizde sirke rafında mı arıyalım, eczaneye mi soralım?

    YanıtlaSil
  11. B.,
    Acikcasi Türkiye'de nerede satildigini bilmiyorum ama ne olup ne olmadigina dair biraz daha detayli bir yazim daha vardi:
    http://basitbiryasam.blogspot.com/2010/04/beyaz-sirke-biraz-kimya-dersi.html
    Bunu da okursaniz sorup bulmaniz daha kolay olabilir.

    YanıtlaSil
  12. Konu çok eski, ama yeni okuyacaklara bir kıyak yapayım dedim. LCD-LED ekranları temizlemenin en iyi ve en ucuz yolu 1/1 karıştırılmış beyaz sirke ve saf su ile nemlendirilmiş micro fiber bez ile ekranı hafifçe sıvazlayarak silmektir. Boşuna köpüklere, lcd temizleme zımbırtılarına para kaptırmayın..

    YanıtlaSil
  13. Bende aldım beyaz sirke, temizlikte kullanılıyormuş, gıda olarak değil

    YanıtlaSil
  14. Bende aldım beyaz sirke, temizlikte kullanılıyormuş, gıda olarak değil

    YanıtlaSil