"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Aralık 23, 2011

Bugün ben ellerimle 20-23 Aralik

Bugünlerde ellerimle yaptigim en ilginc üretim asagida söz edecegim duvar süsüydü.

Beste'ye göndermeye söz verdigim kagittan süslemeleri hazirlarken fotografini cekmek aklima geldi. Cok net olmasa da bir seri fotograf elde ettim. Gerekli olan tek sey A4 boyutunda bir kagit ve makas. En iyi sonuc fotokopi ve yazici icin kullanilan standart agirlikta bir kagit ile aliniyor. Ama bence her boyut ve kalinlikta kagit ile denenebilir.

Önce kagidi boyuna ikiye katliyoruz:


Sonra kagidin dis kenarlari orta cizgiye dogru katlaniyor:


Bir sonraki asamada olusan bu iki kapagi bir araya getiriyoruz. Böylece kagidi bir sekilde boyuna dörde katlamis oluyoruz.


Katlama fasli bitti. Simdi kesmeye basliyoruz. Elimizdeki dörde katli kagidi enine yarim cm. lik araliklarla dilimler gibi yapacagiz ama tam kesmeyecegiz. Kagidin öbür kenarina dogru 3-4 mm. kala kesmeyi birakacagiz. Ardindan bu kez tam tersi yönde islemi tekrarlayacagiz. Yani yarim cm. asagidan enine kesmeye baslayacagiz ama kagidin karsi ucuna 3-4 cm kala duracagiz:



Özetle bütün kagidi iste böyle yarim cm.lik araliklarla dilimliyoruz: 


Bunu yaparken ölcülü calismaya gerek yok. Hizlica bir sagdan, bir soldan kese kese gidebiliriz. Son ürün hatalari göstermiyor :)

Tüm kagidi kesip bitirince "acma" ve "esnetme" faslina geciyoruz. Bu asamada 3 ayri türlü süsleme yapabiliriz. Yalniz her seferinde hangisini yapmak istiyorsak bastan karar verip, kagidi ona göre önce enine acmak, kagidi bunun ardindan boyuna esnetmek her seyi müthis kolaylastiriyor, söyleyeyim.

Eger kagidi enine hic acmadan dogrudan boyuna cekerek esnetirsek asagidaki gibi tek hatli, minimalist bir süs oluyor:


Eger kagidi enine bir kat acarsak, yani en basta ikinci asamada katladigimiz durumuna geri getirirsek asagidaki gibi bir süs oluyor:



Eger son kati da acarsak, yani A4 kagidi enine tamamen acar, ardindan boyuna esnetirsek asagidaki desen cikiyor ortaya:


Buradakiler elbette sadece kücük bir bölümü. Tüm süs bir kac metre boyunda oluyor. 29.7 cm boyunda bir kagittan dakikalar icinde metreler boyunda süs cikarmak inanilmaz! :) Son bir sey daha: Bu süsü ögrendigim kitapta son versiyondan bir kac tane yapip yan yana yapistirarak gayet pratik, minimalist ama fonksiyonel bir ofis paravani yapilmisti. Elbette örtücü islevi olamaz ama görsel olarak bir mekani bölümlere ayirabilmek icin harika bir fikir bence :)

Beste, sen yapmasan da olur :) Seninki en kisa zamanda postaya verilecek. Noel'e yetismez ama yilbasina yetistiririz sanirim :)

Bunun disinda sincap Noel tatili dolayisiyla evde. Bol bol elleri calistiriyoruz ki cizgi film basinda pineklemeyelim. Bugün birlikte kek yaptik. Mutfakta beraber yaptigimiz her sey bana rutinin disina cikma hissi ve keyfi veriyor. Bir de dün firinda patates yaparken patateslerin üzerine zeytinyagi gezdirdim ve kasik yerine ellerimle karistirdigimi sonradan farkettim. Mutfakta aslinda pek cok iste arac gerec yerine ellerimi ya da  kas kuvveti gerektiren kücük ev aletlerini kullaniyorum. Icin icin mutlu oluyorum bu duruma. Ellerimin yiyeceklerle daimi kontagi var :)

Ayrica hep eller eller diyoruz. Bacaklardan, gövdeden, bütün vücuttan ne haber? Mevsim bizi eve hapsetme egiliminde. Bir de üzerine 11 gün süren bir grip yüzünden parmagimi bile kipirdatmak istemedim; hadi itiraf ediyorum yeni iyilestim ben aslinda. Iki gün önce günlerden sonra iyi bir yürüyüs yaptim. Sincapla devamini getirmek niyetindeyim.

Dilek projeyi takipte. Beste'den günlük köfte, sarma raporu aliyorum :) Pelin harika pelin ve hindiba resimleri cizmis, o "begenmedim" dese de. Bir sonraki yaziya kadar blogunda yayinlamazsa gönderdigi fotograflari ben buradan yükleyecegim. Bu da son uyarim :)

Baska baska?


Güncelleme:
Handan'cigim! Takvim fikrini ilk duydugumda bayilmistim zaten. Uygulamasini görmek icin sabirsizlaniyordum. Nasil da atlamisim! Gayet güzel bir takim calismasi olmus. Hep beraber ellerimize saglik :D

20 yorum:

  1. aa harika bir sey bu.Defne cok sever bunu,yarin yapariz beraber ,sagol Evren. Sana mail atmistim aldin mi

    YanıtlaSil
  2. Yasa sen Evren :) Cok sevdigim birseydi bu, demek bu kadar da basitmis yapilisi. Katlari ayirmayi tam anlamadim ama deneye yanila buluruz herhalde. Ugur Bocegi pek sevinecek :) Gecen gun geyik yapimina basladik ama tamamlayamadik.

    En sonuncu, paravan olarak kullanilan model, hem de bildigim kadariyla kagitla, bir IKEA sehpasina mukavemet veriyormus! Bu form bilmem kac bar basinca dayanikliymis diye kalmis aklimda(eksik kalmis goruldugu uzere :P) Arastirma kismini merak edenlere birakiyorum :)

    Eller kismi dedigin gibi tamam ama kistan dolayi beller kismi iyi degil bendde :( Eskiye gore cok daha iyi olsa da, yaza gore daha zorlar oldu. O da daha az yurumekten :(

    Pelin'in linkini buradan da yazarsan isteruk, isteruk diye yorum yazariz :P

    YanıtlaSil
  3. Isil,
    almadim, tekrar göndersene...

    Dilek,
    En güzel tarafi bu kadar basit yapiliyor olmasi :) Katlari ayirmak: Kagidi ilk basta katladigin yerlerden tekrar geri acmak. Ben bu süslerin ikinci versiyonunu duvara bantla yapistirip üzerine de yine kagittan ufak tefek de birseyler asmistim. Gercekten epey agirlik kaldiriyor. Gerci daha sonra bantlar fire verip düsmesine sebebp olmustu. Yani duvara saglam tutturabilsem süsün kendisi gayet dayanikli gercekten.

    Gecmis olsun.
    Pelin'in linki http://kuskus117.blogspot.com/. buradan da duymustur umarim :)

    Handan'cigim,
    Simdi gördüm, yoklama kacirmisim! Yaziya ekledim.

    YanıtlaSil
  4. Isil dur dur, yahoo'ya göndermissin, simdi gördüm...

    YanıtlaSil
  5. Yaptim, yaptim, sana yorum yazdiktan sonra merak ettim ve hemen uygulamaya gectim :) Dergilerden birisinin icinden reklam icin birseyler cikmisti. O sayfalari kullandim. Boylece bir yandan da geri donusum yapmis oldum :P

    YanıtlaSil
  6. Harika :) En iyisi geri dönüstürmek zaten :) Bir sonraki yazina ya da yazima fotograf isterim :)

    YanıtlaSil
  7. izlerken aklıma sen geldin :)

    http://www.youtube.com/watch?v=iEQpwEHm6E8&feature=player_embedded

    YanıtlaSil
  8. Sen de benim aklimdasin :) Soganlardan ne haber? Benimkiler bolca kök yapti, bunun disinda bir hareket yok :)

    YanıtlaSil
  9. :) Birkaç tane çizeyim, biraz kendine gelsin ellerim, söz yayınlayacağım çizdiklerimi, uyarılar gözümü korkuttu!;)

    YanıtlaSil
  10. hiiiiii ne sahane bir girland bu ne sansliyim yapimi cok basit gozukuyor ama ben benim icin yapilmis olani heyecanla bekleyecegim:) cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  11. iyidir iyidir, benim gibi tembele baskı lazım evren :))

    YanıtlaSil
  12. Cok guzel olmus. yapilacak isler listesine almak uzere yildizliyoru :)

    YanıtlaSil
  13. ne güzel, bütün duvarlar süslendi :))

    YanıtlaSil
  14. Evreeeen geldiler rengarenk girlandlar merak etme tas gibi saglamlar ancak benim birini acip resimdeki hale getirme cabam gumledi simdi resimleri inceleyip dikkatli yapmaya calisacagim topac hikayesine benzemesin sonra:)cok tesekkurler cok ozel bir hediye:)))))))

    YanıtlaSil
  15. Bugun 2011'in son is gunu. Bunun serefine kullanilmis kagitlardan bu susu yapip kapima astim ofste. :)
    Dun aksam da yilbasinda bize gelecek butun cocuklar icin mandala boyama kitabi yaptim. Mandalalari internetten basmistim, isimleri yazili kapak sayfasi yapip, delik deldim ve kurdeleyle bagladim. Ne iyi geldi. Hem gece onlari oyalayacak, hem de alisveris yapmadan yilbasi hediyesi vermis olacagim.
    Bugun ellerim hamur yogurmak istiyor siddetle, eve gidince lebkuchen ve ekmek yogurma hayalini kuruyorum. Yarin aksam bizim ev kalabalik olacak, cokca yemek yapacagim, keyifle masa susleyecegim, cok heyecanli :)

    YanıtlaSil
  16. Besteeee,
    Sevindim, sag salim ulasmalarina.
    Leo'yla babasina ver birer tane de. Belki onlar cözer :))

    Selen,
    :)Ne güzel el calistirmalar bunlar :) Sevgiyle, saglikla, mutlulukla gecen bir yil dilerim.

    YanıtlaSil
  17. gene ben! evimizi susledik senin grilandlarla cok guzel oldu. leo biraz pirilti eklemeye karar verdi, piriltili kalemlerle cizgiler, noktalarla susledi fotografini bilahare yollayacagim tekrar cok tesekkurler bizim evin vazgecilmezleri arasinda yerini aldi bile:)))))bende bugun sana surpriz hazirlayacagim anca kendime gelebildim ve yilin son gunu postlalanacak:)

    YanıtlaSil
  18. Alnindan öperim Leo'cugun. Ne güzel kendi yaraticiligini katmis olaya :)Benim düz kafam akil edememisti böylesini :)

    YanıtlaSil