"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Perşembe, Aralık 01, 2011

Nar

Photo by pizzodisevo
Yilin bu mevsiminde en sevdigim seylerden biri nar soymak. Sasirdin, degil mi? :) Evde bu is benim görevim. Severek yapiyorum görevimi. Aksam yemekten sonra sincapla babasi odaya yollanirken, ben mutfakta kaliyorum. Önüme bir tabak cekiyorum, bir de nar. Bazen bir bardak da cay oluyor yanibasimda. Basliyorum ince ince calismaya.

Nar soymanin cesitli pratik yöntemleri var. Internette bunun üzerine videolar bile var. Ben özellikle kullanmiyorum o yöntemlerden birini. Özenle dış kabugunu siyirmaya basliyorum bir yerinden. Ilk nar tanesini ezmeden cikarmayi basardigimda pek mutlu oluyorum. Sonrası tane tane gidiyor. Kah kolaylasiyor, kah zorlasiyor. Sonlara dogru patir patir dökülüyor nar taneleri. Her durumda, basindan sonuna dikkat kesilmeyi gerektiriyor nar. Öyle ayni anda baska seyler yapmayi, düsünmeyi pek kaldirmiyor. Sanirim bu yüzden seviyorum nar soymayi. Mutfakta sessizce ve bütün aklimi vererek calismak iyi geliyor. Terapi gibi bir sey. Sonunda ellerimi, tirnaklarimi gerci biraz sariya boyuyor. Ama cok önem vermiyorum buna. Ertesi gün ortaya "presantabl" cikmami gerektiren bir meslegim yok nasilsa :)

Arada bir aklim baska yere kacmaya kalkiyor mu, kalkiyor tabii. "Gel bakalim, nereye gidiyorsun sen?" diye nazikce cekiyorum onu pacasindan. Nar kaldirmaz dalgin düsünceleri...

Yine de aklima bazen Su Bo düsüyor mu, düsüyor. Yillar önce gittigim bir kursta tanimistim kendisini. Ilk hafta derse giren her yeni ögretmene kalkip kendimizi tanitmamiz gerekmisti ve o  hep söyle tanitmisti kendini: "Adim Su Bo. Çin'de paketleme teknigi okudum, burada devamini okumak istiyorum". Adini hep dövermis gibi söylerdi. Galiba kendi dilindeki telafuzu böyleydi. Ne zaman ayaga kalksa kendini tanitmak icin, siniftaki Türkler kikirdasmaya baslardi. Artik adina mi, yoksa hayatlarinda duymadiklari meslegine mi gülerlerdi bilmem. Bazen iste nar soyarken aklima düsüyor Su Bo. Isimi bitirip de koca bir tabak nar tanesine bakinca kendi kendime diyorum ki "Asil beceri bütün bunlari örselemeden cikarmakta degil, itinayla yerlestirebilmekte. Su Bo hayatinda nar yemis midir acaba? Peki kendi soymus mudur? Bakmis midir nara? Dikkatle...."

Fakat Su Bo'nun kariyerindeki gelismelerden bize ne? Bizim derdimiz güne anlam katabilmekte. Bazen hersey cok anlamsizlasabiliyor, degil mi? Öyle zamanlarda git dolabi ac, meyve sepetini önüne cek.

Tabii 5 yasinda olmak, Akdeniz'de olmak, arka bahcesinde nar agaci olan bir evde oturmak ve her gün gidip "büyümüs mü?" , "olmus mu?" diye bakmak,  minik narlarin büyümesine eslik ederken büyümek,  bakarken aradan yüzüne vuran günese doymak... bambaska  bir seydir. Sen yine de meyve sepetindeki mucizelerle idare et.  

Ve evde soyulacak nar mi var? Haber ver hemen. Bi de cay demle zahmet olmazsa. Ben gelirim kosa kosa.

18 yorum:

  1. best meditation :) gel bize beraber yapariz :) hangisini istersen !

    YanıtlaSil
  2. Narı hiç sevmem, ama oğlanların bayıldığını keşfettiğimden beri kış akşamları nar ayıklıyorum. Belki de mükemmeliyetçi yanım ağır bastığından taneleri parçalamadan ayıklamak beni geriyor doğrusu. Ama neyse ki benimkiler artık sadece 3-4 parçaya bölerek vermemi istiyorlar, tanelerini kendileri ayıklamak hoşlarına gidiyor. Biraz ortalık batıyor ama severek yiyorlar ya varsın batırsınlar.

    YanıtlaSil
  3. how to cook your life' II icin senaryo yazsan sahane olur! iste bu ozu cunku;) hala seyretmedin ama dimi?

    YanıtlaSil
  4. Ben de bu aralar nar ayikliyorum hep. Bizde de bu benim gorevim :) Tane tane ayiklayip kasik kasik yediriyorum bizim yavruya, cok seviyor. Her seferinde ben bu meyveyi cok seviyorum diyor, ben de mutlu oluyorum. Ayiklama sureci de dedigin gibi... biraz dalarsam her yer kipkirmizi oluyor :P Cay hazir, bir gun gel de beraber ayiklayalim :)

    YanıtlaSil
  5. Bahçemde nar ağacı var ama biraz ekşi cinsten. Bu sene çok olmadı geçen seneye göre. Belki de en sevdiğim akşam güneşi vurmuşken o güzelim narları seyretmek. Soymak, temizlemek konusunda oldukça tembelim. Çayı koydum, beklerim:)

    YanıtlaSil
  6. nar soyanlarinda olsun Evrencim... bana bir de Nar soysan ( kurabiylerden sonra), beni evlatlik al diyebilirim...:))

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Sincabın gözüyle de bakmak gerek burada duruma:) Bu yazıyı okuyunca güneşli bir günde, annemin bir kaseye doldurup elime verdiği, yakut gibi kırmızı ve iri nar tanelerini, çay kaşığıyla, bahçe merdivenlerinde oturup yediğim, kendimi çok mutlu hissettiğim ve belki de bu yüzden hiç unutamadığım o anı hatırladım:)

    YanıtlaSil
  9. İzmir'de penceremin önündeydi nar ağacım. Nar ağacı dört mevsim harika gözükür :) Meyvası da o kadar tatlıydı ki. Ben de severim nar soymayı. Dediğin gibi tam terapi oluyor. Sonrasında simsiyah parmaklar kalsa da :)

    YanıtlaSil
  10. buakşam hemen nar alacağım. nasıl canım çekti. afiyet olsun size de.

    YanıtlaSil
  11. Uma'cim,
    cayi fallisindan isterim ama!

    Selen,
    Sevmedigi halde nar soyan anne, egiliyorum saygiyla önünde :)

    Beste,
    Mutfakta Zen dururken bana mi düser? Seyretmedim :)

    Evren,
    transatlantik davetler iki oldu, gelmez miyim? :)

    Semi,
    Sizin eller baska seylere tembel degil, affedilir bir tembellik nardaki durumunuz :) Bu iklimde nar yetisir mi diyorsunuz yani?

    Burcu'm be,
    O kurabiyeyi gel saymayalim. Sana ben yeni ögrendiklerimden yapayim, lorlu sakizli falan... Her zaman bekleriz :)

    Meyvelitepe,
    Aci olan sincabin nar sevmiyor olusu... Cekirdeklerini cignemekte tembellik ediyor. Cok pmpirikli. Bir iki tane yiyip cekirdekleri yüzünden geri tükürüyor cogu zaman. Zamanla alisir diye umuyorum.

    Handan,
    Her mevsimi güzel, dogru...

    Wicked_Stardust,
    Özür dilerim, böyle bir seyi amaclamamistim aslinda. Fakat nar bu... :)

    YanıtlaSil
  12. Bizim narlar yeni geldi, dalindan :) Bir de surubunu yapmis kayinvalidem... Suyu mu demeli yoksa... Cayi da bu yazidan habersiz demleyip davet etmistim blogda :)

    YanıtlaSil
  13. Dilek, hemen sus! Dalindan nar, nar surubu, bayilacagim! Geliyorum caya :)

    YanıtlaSil
  14. eveeet, bize gel. Evde iki kucuk nar canavari var, ne kadar ayiklasam da iki dakikada kasiklayiveriyorlar. Ben nar yemeyi cok severim, ayiklamayi hic sevmem. zamanla ogredim, simdi daha az lekeyle, yuzumu gozumu bulastirmadan soyabiliyorum. Nar ayiklamayi benim icin keyifli kilan tek sey, basimda bekleyen sabirsiz gozler, kaseden birer birer nar asiran sabirsiz minik eller ve ayiklama bittikten sonra narlari istahla kasiklayan kiraz dudaklar :)

    YanıtlaSil
  15. Selen,
    transatlantik narlari halledeyim, istanbul'da cay molasi verecegim, sonra kosa kosa geliyorum. sizin orada durum ciddi :)

    YanıtlaSil
  16. Bizde nar farkli yeniyor. Alip eline 3-4 nari, tavuklarin yanina gidiyorsun, saca saca yemeye basliyorsun. Pek zevkli, biz bu yontemle nar yer olduk, senin sincap da yer gibi geliyor!:)

    YanıtlaSil
  17. nar ve sincap askina oralara gelmek sart oldu :)

    YanıtlaSil