"Tek yol budur deriz; bilmez miyiz ki bir noktadan geçebilen doğrular kadar yol vardır."

(Thoreau)




Cuma, Haziran 29, 2012

Kelebekler icin

Kelebekleri sevenler...
Kelebek bahcesi olusturmak isteyenler...
Biyolojik cesitliligin korunmasina bireysel cabalariyla destek olmak isteyenler...

...icin kelebeklerin sevdigi, "kelebek ceker" cicekli bitkilerin listesi.

 Elbette bu türden bir liste benim yazacagim bitkilerden ibaret degil.  Bu liste, bu yil yaz basinda satin alip etrafa sactigim bir paket organik tohumun bilesiminde olan bazi otsu ve yabani bitkiler sadece. Fikir vermek icin...

Papaver rhoeas / Gelincik / Field (Red) Poppy / Klatschmohn

photo by lover_of_life

Onobrychis sp. / Korunga / Sainfoins / Esparsette

Photo by Stadtkatze
Bu bitkiyi cevremde görüp adini merak ediyordum. Hatta gecenlerde resmi bir is icin eyalet baskentine gittim. Bindigim tramvayin camindan bakarken raylarin iki yaninda ve aralarinda sinirotlari, civampercemleri ve tek tük karahindibalarin arasinda yer yer cayir adacaylari ve adinin korunga oldugunu simdi ögrendigim bu bitkiye rastladim. Harika bir görüntüydü. Büyük sehir  kosturmacasinin yordugu gözlerime ve ruhuma cok iyi gelmisti. Simdi anliyorum ki, kelebeklere de iyi gelmisler ve büyük olasilikla insan eliyle ekilmisler :)

Malva sp. / Ebegümeci / Mallow, Malva / Malve


Photo by dhobern

Nigella  sp. / Cörekotu  / Nigella, devil-in-a-bush/ Schwarzkümmel

Photo by markles55
Evdeki cörekotlari ne güne duruyor? Gidip cim bicilmeyen alanlara biraz da cörekotu serpeyim :)

Trifolium sp. / Yonca , Ücgül / Clover / Klee

Photo by jaamaa
Cayirlar zaten yoncasiz olmaz :)

Agrostemma githago / Karamuk / Corncockle/ Kornrade

Photo by dnnya17
Bu bitkiye Türkce'de karamuk dendigini bilmiyordum. Benim bildigim karamuk baskadir. Bu bitki, yani A.githago eskiden özellikle Avrupa'da  tarimsal alanlarda yaygin görülen bir yabani bitkiymis. Özellikle tahil tarlalarinda yetisip onlarin tohumlariyla birlikte hasat edilir; ayiklanmasi güc oldugundan onlarla beraber yayilirmis. Tarim tekniklerinin gelismesi sayesinde (?) kolayca ayiklanabilir oldugundan artik pek görülmüyor, hatta tükenme tehlikesiyle karsi karsiya. Buldugun yerde korumaya al :) Kelebekler askina :)  

Echinacea sp. /Ekinezya, Kirpiotu/  Echinacea / Sonnenhut

Photo by Maggi_94
Fotograf zaten herseyi anlatiyor :)

Reseda sp. / ? / Mignonette/ Reseda, Resede, Wau

Photo by Dandelion and Burdock
Bu bitkiyi burada, nehir kenarinda sürekli görür ve cocuklugumdan da animsarim. Soluk sari cicekleri pek bir sey anlatmaz, pek dikkat cekmez. Ben yine de bana anlatacak bir hikayesi oldugunu biliyordum. Kelebeklerin sevgilisi olmasi hikayelerinden sadece biri, eminim :) Bundan sonra her gördügümde ona göz kirpacagim :)



Leonurus cardiaca / Aslanotu, aslankuyrugu / /Motherwort / Herzgespann

Photo by AnneTanne

Zaman zaman rastladigim bir baska bitki daha...


Scabiosa sp. / ? / Scabiosa, Pincushion /Skabiose

Photo by  HermannFalkner/sokol
Cok yeni ögrendik Scabiosa oldugunu :)

Anethum graveolens / Dereotu / Dill / Dill

photo by john.hayes


Tohum paketinden ögrendigime göre bu tohumlari Mayis-Haziran'da ekiyoruz. Ekiyoruz derken, ince ince ugrasmaya gerek yok, saga sola saçmamız yeterli. Eger bize ait, bos bir alansa üzerine bir iki cm. toprak örtmek iyi olabilir. Temmuz-Eylül arasi cicek aciyorlar. Balkonda uzun, genisce saksilara ekmek de mümkün. Hem balkonlar biraz senlenip, renkleniyor, hem kelebekler sehirlerde bile bayram ediyor :) Saksida cicek acarlar mi diye merak etme; örnegin benim 7-8 cm. capinda bir saksiya ektigim dereotu haftalardir cicek aciyor. Kelebekler degil ama bir sincap onlari habire yiyor :D

8 yorum:

  1. kırk yıl düşünsem çörek otunun bu kadar güzel olabileceği gelmez aklıma !
    nefis...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de! ilk gördügümde cok sasirmistim :)
      börekte ayri nefis, cayirda ayri.
      böyle de cömert bir dünyada yasiyoruz.

      Sil
  2. çok istiyorum bir korunga gormeyi pesindeyim ama daha tanismadik!! burada olmayan cicekler var mesela aslan otu, ekinezya ve karamuk hic gormedim yabanda. corek otu bir kere ek unut her sene kendi kendini cogaltiyor. kelebekler isi biliyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güne dek yapmadigim hata. Cumartesi basladim :) Kisa kadar cicek acip tohum verebilirse ne ala :)

      Sil
  3. Bazi bitkiler burada da var tam da tahmin ettigin gibi Evren. Korungayi biz topragi zenginlestirmek icin ucgul ve yonca ile birlikte ekiyoruz. Korungayi ilkbaharda ektik biz. Bizim kurak iklimde buyumesi zaman aldi. Ama pek guzeller gercekten de.

    Corek otunun bitkisine ben de bayildim. Onu da onumuzdeki yil ilk baharda deneyim. Peki komik bir soru olabilir gulmek yok: aldigimiz corek otlari kavrulmus ya da islem gormus degil di mi? Ektigimizde cikacak yani?

    YanıtlaSil
  4. Pinar, bence komik degil :) Benim de aklima gelmisti. Ama ben tohumluk olmayan, süs olarak yetistirilen bir Nigel türünün tohumlarini da görmüstüm bir komsumuzun hobi bahcesinde. Ayni bizim mutfakta kullandigimiz cörekotu gibiydi. Suya bir iki tane koyup cimlenip cimlenmeyecegini test etmek de simdi aklima gelen bir yöntem :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de dereotu ile ilgili bir soru soracağım. Tanıdıklarım tohumlarını istiyor. Bu tohumların kurumasını mı beklemem lazım? Ki kuruyunca kendiliklerinden dökülüyorlar toprağa, topraktan mı toplamam lazım acaba? Yoksa bu haliyle kurutsam, tohum olarak dağıtabilir miyim ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cokbilmis, ben dereotunda ilk kez bu yil milli olacagim. Hos, pencere önünde yetistiginden onun da tohum vereceginden emin degilim. Fakat meyve ve tohum toplamanin altin kuralina uygun ve icgüdüsel olarak ben tohumlu dali ara ara hafifce sallar, tohumlarin kendiliginden düsecek gibi olup olmadigina bakardim. Kendiliginden düsen meyve ve tohum hazir demektir :) Istisnalari vardir elbet ama genel olarak böyle :) Dolayisiyla topraktan toplamak da uygundur gibi geliyor bana.

      Sil